Baba

Már hivatalos ajánlás is van a bőrkontaktusról

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azonnali bőrkontaktust javasol a kis súllyal született és a koraszülött babáknak.
2022. December 09.
bőrkontaktus
Új ajánlást adott ki a WHO a kenguru módszerrel kapcsolatban. (Kép forrása: Getty Images)

A WHO novemberben adott ki egy új iránymutatást a koraszülött (a 37. terhességi hét előtt világra jött) és a kis súllyal született (2,5 kg születési súly alatti testtömegű) babák gondozásával kapcsolatban. Az új irányelvek között a bőrkontaktusról is szerepel hivatalos ajánlás: azt tanácsolják, hogy a gondozóval való bőrkontaktust – az úgynevezett kenguru módszert – már közvetlenül a baba születése után kezdjék el, előzetes inkubátorban töltött idő nélkül, írja a WHO.

Ez a korábbi útmutatásokhoz és az általános klinikai gyakorlathoz képest jelentős változás, ami tükrözi a hatalmas egészségügyi előnyét annak, hogy a koraszülöttek és a gondozók közel maradhatnak egymáshoz anélkül, hogy a baba születése után el lennének választva.

A koraszülött babáknak még kevés a testzsírjuk, ezért sokuknak vannak problémái a testhőmérséklet-szabályozással a születésükkor, és gyakran szorulnak orvosi segítségre a légzéshez is. A korábbi ajánlás a koraszülöttekre nézve a kezdeti időszakban az elsődleges gondozótól való elválasztás, és a baba inkubátorban vagy melegítőben való stabilizálása volt. Ez átlagosan 3-7 napot vesz igénybe.

A kutatások azonban mára kimutatták, hogy a kenguru módszer azonnali megkezdése a születés után sokkal több életet ment meg, csökkenti a fertőzések és a hipotermia előfordulását, és javítja a táplálkozást.

Az új WHO irányelvben a kenguru módszert minden koraszülött vagy kis súllyal született csecsemő számára rutinszerű ellátásként ajánlják. A kenguru módszer az egészségügyi intézményekben vagy otthon is megkezdhető, és napi 8-24 órában is ajánlják (ha lehetséges, minél több órán át).

Az azonnali kenguru módszerrel kapcsolatban az új ajánlás az, hogy a kis súllyal született vagy a koraszülött babáknál a születés után azonnal kezdjék meg, amint lehetséges.

A kenguru módszer során a babát biztonságosan és szorosan az anya mellkasához rögzítik, olyan módon, ami a szabad légutakat tudja biztostíani.

A kenguru módszer elsődlegesen az anya által biztosított, amikor csak lehetséges, ha pedig az anya nem elérhető, akkor az apa, az élettárs, illetve más családtagok is biztosíthatják.

Az új irányelv az azonnali kenguru módszert még akkor is javasolja, ha az újszülött nincs klinikailag stabil állapotban. A születés utáni azonnali kenguru módszert akkor nem javasolja az új ajánlás, ha a babát lélegeztetni kell, újra kell éleszteni, vagy az állapota sokkos.

„Az első szülői ölelés nemcsak érzelmileg fontos, hanem kritikus fontosságú a kis súllyal született és a koraszülött csecsemők túlélési esélyeinek és egészségi állapotának javítása szempontjából is” – mondta el Dr. Karen Edmond, a WHO újszülött egészségért felelős tisztiorvosa. „Tudjuk, hogy a COVID-19 időszakban sok nőt szükségtelenül választottak el a csecsemőiktől, ami katasztrofális lehet a korán vagy kis súllyal született babák egészségére nézve. Az új iránymutatások hangsúlyozzák annak a szükségességét, hogy a családokat és a koraszülötteket együtt, egy egységként kell ellátni, és biztosítani kell, hogy a szülők a lehető legjobb támogatást kapják ebben a gyakran különösen stresszel és szorongással teli időszakban.”

A WHO szerint az új ajánlások ugyan különösen érvényesek ott, ahol kevésbé felszerelt az egészségügyi ellátás, de a magas jövedelmű térségekben is.

Forrás: who.int