Baba

Babajelnyelv: a legfontosabb tudnivalók

Kíváncsi vagy, hogy babád mit is szeretne neked mondani? Még nem tud beszélni, de rengeteg mondanivalója van? Ismerj meg néhány alapvető babajelet!
2018. Augusztus 06.
Babajelnyelv szótár

A babajelbeszéd egy olyan kommunikációs módszer, ami lehetővé teszi, hogy a babákkal hatékonyan tudjunk kommunikálni még azelőtt, hogy megtanulnának beszélni.

Hogy lehetséges ez?

Már az egészen pici babáknál megfigyelheted, hogy természetes gesztikulálási hajlammal rendelkeznek, és maguktól is használnak, illetve kitalálnak néhány jelet. A babajelelés tulajdonképpen ezekre a spontán gesztusokra épülő kommunikációs eszköz, amely jellemzően a kezek használatával történik.

Ahogy a babajeleléssel foglalkozó szakembertől, Puskás Krisztitől megtudtuk, a babajelbeszéd a siketek jelnyelven alapszik. A babajelelés során az erős vizuális ingerként működő kézjelek mellé mindig ki is ejtjük az adott szót, így a hallási ingerhez, vizuális és mozgásos élményt is köt a baba. A babajelelésnek köszönhetően a pici kompetenciaérzése növekedni fog, hiszen azáltal, hogy ki tudja fejezni önmagát, egyúttal magabiztosabb lesz, és környezetével is harmonikusabbá válhat kapcsolata.Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

A babajelelés számtalan egyéb területen is jó hatással lesz a baba fejlődésére. Kutatások igazolták, hogy a gyermek finommotorikájának fejlesztése mellett a babajelelés segíti a fogalmi gondolkodást és a kreatív kifejezésmódot, megkésett beszédfejlődés esetén pedig beszédbeindító hatása lehet.

A babajelelés során a baba által használt jelekhez te magad is megtaníthatsz újabb jeleket, így könnyebbé válik a vele való kommunikációd, hiszen “lejeleli” számodra gondolatait, és hogy mit szeretne, milyen igényei vannak.

A babák mire elkezdenek beszélni átlagosan kb. 100-120 jelet tanulnak meg. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy nem a mennyiség a lényeg, vagyis ne arra törekedjünk, hogy minél több jelet tudjon a baba, hanem arra, hogy minél könnyebben meg tudjuk egymást érteni!

A babajelelésnek is van egy alapszókincse, ami a babák világát le tudja fedni. Ezek többek között a személyek jelei, az étkezéssel, a játékkal, a biztonsággal, cselekvésekkel, állatokkal, a közlekedéssel, természettel, tisztálkodással és szobatisztasággal kapcsolatos jelek. Ezeken túl azonban – a szülőtől és gyermektől függően – természetesen más-más téma is fontos lehet, illetve megjelenhet a jelek között.

Kíváncsi vagy a babajelekre? Szeretnél párat megismerni?

Az alábbi babajel szótárban Puskás Kriszti 12 – gyakran használt – babajelet mutat be nekünk. A képek alatt található leírások segítenek a jelek pontos kivitelezésében.

Babajelnyelv: a legfontosabb tudnivalók

Enni: A hüvelykujjadat megtámasztod a mutatóujjadban, majd a szádhoz emeled, mintha bekapnál egy falat ételt. A babák sokszor az egész öklüket érintik a szájukhoz.

Babajelnyelv: a legfontosabb tudnivalók

Inni: A mozdulat olyan, mintha megfognál egy poharat és a szádhoz emelnéd, hogy igyál belőle. 4 ujj van az egyik oldalon, 1 ujj a másik oldalon, a hüvelykujj pedig párhuzamos a szájjal.

Babajelnyelv: a legfontosabb tudnivalók

Alma: Tégy úgy, mintha megfognál egy almát és a szádhoz emelnéd, hogy beleharaphass. 4 ujj az egyik oldalon, 1 ujj a másik oldalon, miközben a hüvelykujj merőleges a szájra.

Babajelnyelv: a legfontosabb tudnivalók

Labda: A két kezedet egymással szemben tartod, ujjaidat széttárod, mintha kissé összenyomnál, majd eleresztenél egy labdát.

Babajelnyelv: a legfontosabb tudnivalók

Autó: Olyan, mintha megfognád az autó kormányát, és azt balra-jobbra tekernéd.

Babajelnyelv: a legfontosabb tudnivalók

Könyv: Az első képen a kezed a könyv borítóját jeleníti meg. Ekkor az ujjak szorosan egymás mellett vannak, így utalnak a csukott könyvre. A második képen a szétnyitott tenyérrel egy kinyitott könyvet mutatsz be.

Babajelnyelv: a legfontosabb tudnivalók

Cica: A hüvelyk-és mutatóujjad összeérintésével rajzolj egy képzeletbeli cicabajuszt az orcád mindkét oldalán.

Babajelnyelv: a legfontosabb tudnivalók

Kutya: Az aktív kezeddel a combodra ütsz párat, mintha magadhoz szeretnél hívni egy kutyát.

Babajelnyelv: a legfontosabb tudnivalók

Hal: Az aktív kezed ujjai szorosan zárva vannak, majd mintha a kezed egy hal lenne, elkezd jobbra-balra úszni a vízben.

Babajelnyelv: a legfontosabb tudnivalók

Sapka: Érintsd meg a fejedet tenyereddel (ujjaid legyenek összezárva). A mozdulat arra utal, ahogy a sapkát a fejünkre szoktuk felvenni.

Babajelnyelv: a legfontosabb tudnivalók

Nap: Kezedet oldalirányban vidd a fejed fölé, ujjaidat érintsd össze, majd hirtelen mozdulattal pattintsd ki, mintha a nap sugarai lennének.

Babajelnyelv: a legfontosabb tudnivalók

Fa: A nem aktív kéz a has előtt – ez lesz a föld-, míg a másik kéz könyöke megpihen az ujjak tetején, és felfelé mutat. Alkarod lesz a fa törzse, kézfejed és az ujjaid a fa lombja, mely – mintha kissé fújná a szél -, jobbra-balra mozog.

A fényképeken látható babajeleket Puskás Kriszti baba- és gyermekjelbeszéd oktató mutatta be. A rajzokat (alma, labda, autó, könyv, cica, kutya, hal, sapka, nap, fa) Ragályi Mónika készítette.

Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában: