Baba

Babasimogatókat keresnek a kórház gyerekosztályára

Kórházban lenni minden életkorban óriási stresszforrás, főleg azoknak, akik nem lehetnek a szeretteikkel. Nekik segítenek nagyon sokat a kórházi babasimogatók!
2022. Április 15.
Igazán nemes munka, amit a kórházi babasimogatók végeznek! (Fotó: Getty Images)

A gyengéd érintés kiváló feszültségoldó, erősíti a biztonságérzetet és érzelmi támogatást nyújt. Erre tulajdonképpen mindannyiunknak szüksége van mind a hétköznapokon, mind az olyan kritikus helyzetekben, mint a kórházi tartózkodás

Éppen ezért nemcsak beteg gyerekeknél, hanem egészséges újszülötteknél is alkalmazzák azt a rendkívül hatékony és végtelenül egyszerű terápiát, amivel a kórházi babasimogatók erősítik az újszülötteket testileg és lelkileg egyaránt. Az Amerikai Egyesült Államokban bevett szokás, hogy a kórházi gyerekosztályokra önkéntes babasimogatók érkeznek és “kezelésbe veszik” az ott lévő kicsiket, a jelentkezés erre a “posztra” pedig folyamatos, vagyis bármikor lehet önkéntesként csatlakozni.

Cuddle carers-nek nevezik őket, amit nem könnyű szó szerint lefordítani, a lényege az, hogy simogatással és öleléssel kényeztetik a kis pácienseket. Leginkább azokkal a gyerekekkel foglalatoskodnak, akikkel valamilyen okból kifolyólag nem lehet ott a családjuk, de azokat a kicsiket is szívesen ölbe veszik, akiknek jelen vannak a szüleik. Amíg a babasimogatók vigyáznak a gyerekekre, az anyukák és apukák tarthatnak egy kis szünetet, hiszen a kórházi lét számukra sem mindig egyszerű.

A babasimogatók áldásos munkáját mindenki nagyra értékeli, a legnagyobb hasznát azonban a traumán átesett kicsik veszik. Amint lehet, babusgatják a koraszülötteket, az újszülött intenzíven ápolt, műtéten átesett csecsemőket és azokat a babákat, akikről lemondtak a szüleik, így egyedül “vendégeskednek” a kórház gyerekosztályán. 

Azok az anyukák, akik valamilyen szülési komplikáció miatt nem lehetnek ott a babájuk mellett, különösen hálásak az önkéntes babasimogatóknak, akik szintén sokat kapnak ettől a munkától, hiszen nemcsak adnak a szeretetükből, hanem viszonozzák is a kedvességüket. Több anyuka is elmondta, hogy a tudat, hogy a gyermeke nincs teljesen egyedül, nagyon sok erőt adott a gyorsabb felépüléshez és lelkileg is hatalmas segítséget nyújtott a nehéz időszak átvészeléséhez. Ahhoz, hogy valaki babasimogató lehessen, a legfőbb “elvárás”, hogy a szíve tele legyen szeretettel – szükség lehet még egy rövidebb tanfolyam elvégzésére és néhány gyakorlati óra eltöltésére.

Itthon is segíthetsz!

A jó hír az, hogy Magyarországon is kezdetét vette egy ehhez hasonló kezdeményezés, a világjárvány berobbanásakor azonban bizonytalan időre fel kellett függeszteni a személyes jelenléttel járó programot. 

  • Budapesten, a Bethesda Gyermekkórházban örömmel tapasztalják, hogy milyen nagy az önzetlen segíteni akarás a magánszemélyekben és a különböző közösségekben (baráti társaságokban, munkahelyi csapatokban stb.) A járványhelyzet miatt sajnos náluk is korlátozottak a lehetőségek, de ha segítenél, megteheted: jelenleg a háttérmunkák végzésébe lehet bekapcsolódni, az élelmezési, a műszaki és a finanszírozási osztályon teheted magad hasznossá, illetve a kórház alapítványának munkáját segítheted. Jelentkezni a [email protected] e-mail címen vagy a 70/3364657-es telefonszámon lehet.
  • A Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézetben is tudják, hogy a kórházi önkéntes munka elősegíti a betegek gyógyulását és elégedettségük növekedését. “Támogatja az egészségügyi dolgozók munkáját, növeli a kórházi ellátás színvonalát” – írják a honlapjukon, majd hozzáteszik, hogy az önkénteseket az adott osztály igényei alapján, meghatározott időpontokban, heti rendszerességgel, elsősorban szaktudást nem igénylő feladatokkal bízzák meg. Amiben segíteni lehet: beszélgetés, lelki segítségnyújtás a betegeknek és a hozzátartozóknak, segítés az étkezésben és a folyadékpótlásban, mozgatás, sétáltatás, felolvasás, a betegek apróbb kívánságainak teljesítése. További információ és jelentkezés a 99/514-200-as telefonszámon lehetséges, a 1227-es melléken vagy e-mailben az [email protected] címen.
  • Azoknak, akik messzebb laknak a programban résztvevő intézményektől, adott lesz a lehetőség, hogy videón keresztül vidítsanak fel egy kórházban fekvő gyermeket. A mesedoktorok videóra veszik, ahogy felolvasnak egy-egy mesét a kicsiknek, majd pár kedves szó kíséretében elküldik a felvételt. A lábadozó gyerekek ezeket a kedves videókat bármikor visszanézhetik majd, és legalább egy kis időre elfelejthetik, hogy távol vannak az otthonuktól! Ezzel akár már most is készülhetsz, és amint újraindul a kezdeményezés – remélhetőleg minél előbb! – máris elküldheted a gyerekeknek címzett mesevideódat!