Baba

Bebizonyították: a nők ugyanolyan szívósak, mint a férfiak

A nők pont annyira jól állják a sarat, mint a férfiak, és ezt végre a tudomány is elismerte.
2018. November 21.
Bebizonyították: a nők ugyanolyan szívósak, mint a férfiak

Évszázadokon át tartotta magát az a vélekedés, hogy a nők a gyengébbik nem. Persze azzal, hogy elindult a női emancipáció és a nőknek is pont ugyanannyi joguk van bármihez, mint a férfiaknak, úgy válik egyre nyilvánvalóbbá, hogy ez nem igaz. Most egy kutatás is alátámasztja azt, amit egyébként már rég óta tudunk.

A kutatás szerint a nők fizikailag ugyanolyan szívósak mint a férfiak. Kizárólag a megfelelő felkészülésre van szükségük -írja a hvg.

A kutatásban hat brit női katonát vizsgáltak, akik télen az Antarktiszon tréningeztek. Az Ice Maidens nevű kihívást 62 nap alatt teljesítették: ez 1700 kilométer gyaloglást (súlyos mínuszokban) jelentett 80 kilós felszereléssel. A déli-sarki expedíció előtt komoly fizikai kiképzést kaptak, és egy csapat orvos figyelte a testsúlyuk alakulását, a stressztűrő képességüket, a csontjaik erősségét, a reprodukciós szervekre ható és az anyagcserét szabályozó hormonjaik szintjének változását is.

A felkészítés után a nők szervezetét nem viselte meg jobban az amúgy a testet erősen igénybe vevő túra, mint a férfiakét. Az egyik résztvevő azt mondta: “fiziológiailag nagyon jól teljesítettünk, a csontjaink ugyanolyan erősek maradtak, mint előtte voltak. A hormonszintünk, egy kisebb süllyedés után, két héttel azután, hogy visszajöttünk, beállt a normálisra, ami nagyon jó”.

A nők számára a kihívás jó zsírégető program volt, az izomtömegükből viszont nem veszítettek. Ez is alátámasztja Robert Gifford, a Glasgow-i Egyetem munkatársának és a tanulmány vezető szerzőjének állítását, aki szerint megfelelő felkészüléssel a nagy fizikai erőpróba egészségre gyakorolt káros hatásai megelőzhetők.

Ezt érdemes lesz a jövőben figyelembe venni, ha esetleg női családtagjainkat az erősen stresszes vagy a fizikai megpróbáltatást igénylő munkák elvállalásától óvnánk. Ezeket nőként is be lehet vállalni, csak fel kell készíteni rá a szervezetünket – véli Grifford.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: HVG.hu