Baba

Betegen szoptatni nehezebb, mint képzeltem

A szoptatás önmagában is nagy kihívást jelent. Megtanulni, hogy lehet a babát megfelelően tartani, és rájönni, hogy eleget eszik-e, gyarapszik-e a súlya rendesen. A folyamatos szoptatás miatt pedig úgy tűnik, hogy a házat sem tudod már többet elhagyni.
2020. Április 03.
Betegen szoptatni nehezebb, mint képzeltem (Fotó: Getty Images)

Leszel valaha elég bátor hozzá, hogy kipróbáld a nyilvános szoptatást? Van elég tejed? Kellene tejet lefejned? Ezeken a kérdéseken rengeteget kattogok, kattogtam – írja Natalie Bartrum, a Mother.ly szerzője.

Nem is beszélve az egész fizikai aspektusáról. Az etetések alatt és között a kanapén feküdni, miközben a nyakad furcsa pózban van, és próbálsz valamit olvasni vagy nézni, miközben szoptatod a babát. Nyújtózkodni, hogy megvakard a hátad, vagy hogy elérj valamit, ami nincs karnyújtásnyi közelben, miközben egy baba éppen rád van csatlakozva.

Na és betegen szoptatni – ami a fizikai erőfeszítések egy egészen más szintje.

Ez egy rejtett energiatartalék, amiről nem is tudtál, amíg nem volt benne részed.

Pihenned kell, miután a gyermeked igényeinek már eleget tettél.

Rájönni, hogy teljesen leeresztettél, kimerültél – de ez nem számít, mert van egy gyönyörű, apró emberke, akit csak te tudsz megetetni.

Eteted lázasan, attól tartva, hogy nem lesz tejed. Próbálsz közben mélyeket lélegezni és relaxációs módba kapcsolni az agyad, hátha az segít.

Az etetések között próbálsz lefejni némi tejet, csak azért, hogy legyen tartalékkészleted, mert félsz, hogy nagyon lecsökken az anyatejed mennyisége, miközben a tested harcol a fertőzéssel. Látni, hogy egy esetleges mellgyulladás miatt néhány napra elapad a tej, majd valami csoda folytán visszatér.

Éjjel órákat ébren ülni, annak ellenére, hogy pihenned kellene a gyógyulás érdekében, mert a kicsi ekkor szeretne enni.

A nap folyamán megpróbálsz aludni, amennyit csak tudsz, mert fizikailag és lelkileg is teljesen kimerültél.

Tudni, hogy nem vagy képes minden családtagod segítségére lenni, mert jobban kell lenned – és a baba rendelkezésére kell állnod. Nem akarsz kilépni a házból sem, nehogy valami mást is elkapj, és még tovább beteg legyél.

Rájönni, hogy a gyógyszerek neked segítenek, de a baba bélmozgását megváltoztatják, és puffad ezektől.

Fájdalmaid vannak, és szeretnéd, ha a baba megértené, még ha nem is tudja, hogy valami nincs rendben veled, és ez zavar.

Folyamatosan azt mondogatni magadnak, hogy pihenned kell, fókuszálnod kell, jobban kell lenned – de egyszerűen nem vagy minderre képes.

A szoptatás betegen szinte lehetetlennek tűnik.

De végül is az anyaság számos szempontból tűnik lehetetlennek időnként. Sőt, egyszer lehetetlennek tűnt a terhesség, a szülés, vagy az, hogy egy síró újszülött lesz a közeledben, aki miatt fel kell kelned. Volt idő, amikor nekem lehetetlennek tűnt az, hogy egyszer még anya leszek – de mégis sikerült.

Amikor szoptatom a 7 hónapos kisbabámat, néha 3-4 alkalommal is éjszaka, és egész nap, igény szerint, akár betegen is, az adott pillanatban néha ez is lehetetlennek tűnik. Pláne abban a pillanatba, amikor beteg vagyok – mert őszintén szólva nagyon nehéz kivonszolni magam az ágyból, amikor a fejem rémesen fáj, és nehezebb levegőt venni is.

Mert ez nehéz. Nagyon nehéz.

De ugyanúgy, mint az anyaság más, lehetetlennek tűnő aspektusai esetén, ilyenkor is fel kell állni, és megküzdeni a kihívással. Bízni kell abban, hogy tudod, mi a legjobb neked és a kisbabának, bármennyire is vagy bizonytalan, vagy félsz.

Mert erősek vagyunk. Rugalmasak vagyunk. Anyák vagyunk.

A cikk forrása: Mother.ly