Baba

„Császármetszés előtt állok, és a Nyíregyházán történtek óta félek nagyon”

Fájdalmas kimondani, de igaz, hogy mind hüvelyi szülés, mind császármetszés után adódhatnak olyan komplikációk, amelyek életveszélyes állapotot idézhetnek elő, és a leggondosabb odafigyelés mellett is tragédiával végződhetnek. Bármelyik kórházban, és persze otthon is.
2024. Január 18.
Kismama ultrahangfotóval

Ahogy arról mi is beszámoltunk, két nap leforgása alatt két frissen szült kismama is életét vesztette a Nyíregyházi Kórházban. Egyikük a harmadik gyermekét hozta világra a kórházban, másikuk pedig egy ikerpárt szült császármetszéssel. Bár az előzmények ismertek, és az okokról is vannak feltételezések, a részletek ügyében folyik a vizsgálat. A lényegi kérdés nyilván az: min, mi mindenen múlott, hogy így történt?

Az eset nemcsak az érintett hozzátartozókat és a kórház dolgozóit rázta meg, az egész országban beszédtémává vált. Nyíregyházán vizsgálatot indítottak, hogy fény derüljön a lehetséges okokra, ezek kiderítése azonban, ahogy arra megkeresésünkre a kórház sajtóosztályán is hivatkoztak, összetett és időigényes.

A közösségi oldalakon ettől függetlenül kezdetét vették a találgatások, akár vádaskodások. Sajnos azonban tény: mind hüvelyi szülés, mind császármetszés után adódhatnak olyan komplikációk, amelyek életveszélyes állapotot idézhetnek elő, és a leggondosabb odafigyelés mellett is tragédiával végződhetnek – ezt a szakemberek is megerősítik.

Az első nyíregyházi hírek megjelenése után az RTL Híradónak nyilatkozott Lakatos Kornél szülész-nőgyógyász. Elmondta, hogy Magyarországon a leggyakoribb oka annak, hogy egy kismama életét veszti a szülés utáni időszakban, az a vérzés vagy a trombózis. Ám az ebből nem derül ki, hogy ilyen esetben az érintettek életének megmentése min múlik, milyen esélyek vannak.

anyuka szülés után

(Illusztráció: Getty Images)

„Csak jót tudok mondani a kórházról és az ott dolgozókról” 

Nóra mindhárom gyermekét a szóban forgó intézményben hozta világra. Első kisfia sürgősségi császárral érkezett, kisöccse pedig programozott császármetszéssel. A kislányuk kicsivel több mint egy évvel ezelőtt látta meg a napvilágot, zökkenőmentesnek nem nevezhető babavárás után: „Vele mindenen is keresztülmentünk, ennek ellenére csak jót tudok mondani a kórházról és az ott dolgozókról. Az orvosom mindig ott volt mellettünk, szakmailag és emberileg is nagy segítséget nyújtott. Tizenhárom hetesen elöntött a vér, és az egyik oldalon levált a placenta. Tizenöt hetesen két hét fekvés után a másik oldalon is levált a méhlepény, és kinyílt a méhszájam. Végig feküdtem, a 38. héten pedig extrém magas lett a vérnyomásom. A kislányunk végül programozott császármetszéssel született. Rá és rám is nagyon vigyáztak” – idézte fel Nóra.
A kérdésre, hogy ha most állna az események előtt, akkor is nyugodt lenne-e, azt felelte, hogy az orvosa mellett továbbra is biztonságban érezné magát.

Amikor ő valamiért nem volt ott a kórházban, akkor is volt kihez fordulnunk.”

Biztonságban érzi magát, de…

„Én épp császármetszés előtt állok, és a történtek olvasása óta félek nagyon” – így kezdte a beszélgetésünket Törökné Tóth Bernadett, aki márciusra várja második babáját. „Folyton azon gondolkodom, hogy mi történhetett a nyíregyházi kismamákkal, pedig már túl vagyok egy sürgősségi császáron, amit pozitívan éltem meg, a gyógyulási időszak is zökkenőmentes volt” – meséli az ötéves Léna anyukája.

Bernadett kisfiát nem az előző császármetszés miatt fogjá műtéti úton világra segíteni, hanem azért, mert nyaki sérve van, és két csigolyája összenőtt, miközben a laborértékei vérzékenységet is kimutattak. „Ez a veleszületett rendellenesség már akkor is megvolt, amikor a kislányommal voltam várandós, akkor mégis minden a legnagyobb rendben volt” – meséli az édesanya, aki a 36. héten fekszik majd be a kórházba, és a 38. héten szüli meg a kisfiát, aki az apukája után a Sándor nevet kapja majd.

Mint Bernadett mondja, orvosa annak a klinikának az igazgatója, ahova vizsgálatokra jár, így alapvetően biztonságban érzi magát, de gyakran eszébe jut, milyen szomorú, hogy nem minden anyuka adhat életet felhőtlenül a gyermekének.

Tudom és érzem, hogy minden rendben lesz, de harmadik babát nem merek bevállalni”

– teszi hozzá határozottan. 

Kevesen törődnek a kismamák félelmeivel

A kérdésre, hogy van-e olyan szakember, akivel beszélhetne a kétségeiről, félelmeiről, röviden és tömören azt válaszolta, nem igazán. Pedig érthető, ha még a leggondosabb szülész-nőgyógyász pácienseként is ott egy  várandósban  ott a félelem.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház Fehérgyarmati Tagkórházában (vagyis a nyíregyházi egyik testvérintézményében) a napokban indul egy egyalkalmas szülésre felkészítő tanfolyam, amit az ott dolgozók tájékoztatása szerint mindig nagy érdeklődés övez. Kérdésünkre elmondták, hogy a jelentkezők egy szülésznővel veszik át a körülbelül kétórásra tervezett, térítésmentesen látogatható találkozó során az olyan fontos pontokat, hogy mi történik a szülőszobán, vagy hogy mikor van ideje elindulni a kórházba. 

A kérdésre, hogy a Nyíregyházán történt esetek, illetve a lehetséges komplikációk szóba kerülnek-e a szülésfelkészítőn, azt válaszolták, hogy ha valamelyik résztvevő kismama rákérdez, és megosztja velük az aggodalmait, akkor “szakértőik a legjobb tudásuk szerint próbálnak majd neki válaszolni.”

Vigyázz mit, és hogy mondasz!

Így tett Jansik C. Aisha dúla, szoptatássegítő és az Anyafalva kismama applikáció megálmodója is: „Nincs olyan, hogy annyival letudjunk egy ilyen esetet, hogy »extrém ritkán fordul elő«. A történéséket mindenképpen ki kell vizsgálni, ám nem szabad, hogy a kivizsgálás kimerüljön a felelőskeresésben. Tanulni kell belőle, hogy a jövőben a szakdolgozók is a legtöbbet tehessék egy ilyen helyzet megelőzéséért. 

Nagyon veszélyes a tragédiáról úgy kommunikálni, hogy az további félelemeket szüljön azokban, akik most várandósak.”

Nem szerencsés a tragédia valódi okát részinformációkra alapozva találgatni, mert így könnyelmű ítélkezésbe bocsátkozunk az orvosok munkáját illetően, további bizalmatlanságot generálva. Tény, hogy a császármetszés aránya túl magas Magyarországon, amit az elavult szemlélet is okoz, azonban sok olyan szüléstörténettel is találkozom, ahol a baba világra segítése azért végződik a műtőben, mert az anya félelme annyira erős, hogy képtelen átadni magát a szülés élettani folyamatának.
Mélyen együttérzek a családokkal, nincsenek szavak arra, amin keresztül mehetnek. Hiszem, hogy mindenki tanul az esetből, és minden szülés körüli szakdolgozó, segítő, aktivista előtérbe helyezi a prevenciót, szem előtt tartva a kismamák valódi testi-lelki érdekeit, hogy ezeknek az amúgy valóban ritka eseteknek a száma a nullához közelítsen.”

Három élet forgott kockán

Dózsa Péterné Bús Eszter ikerlányai szülése után döntött úgy, hogy segítő szakmára cseréli a korábbi munkáját, így többször találkozik gyerekükért aggódó kismamákkal. Mint mondja, azzal, hogy elmeséli nekik az ő komplikációkkal tarkított, de végül szerencsésen zárult szüléstörténetét, mindannyian kicsit másképp tekintenek a saját problémáikra.

ikerlanyok

Eszterék kislányai, Noa és Száva (Fotó: magánarchívum)

Ez egy vetélés utáni várandósság volt, az első vizsgálatok során úgy tűnt, hogy Eszter hármasikreket hord a szíve alatt. „A hatodik héten három petezsákot láttak egy szívhanggal, a két héttel később esedékes vizsgálaton pedig két petezsákot láttak, és két szívhangot hallottak. A várandósság alatt két burokban fejlődtek a babák, és bár a végére a két méhlepény összenőtt, kellően tudta őket táplálni. Aggodalomra inkább az adott okot, hogy nálam toxémia alakult ki, a vesém működése sem volt az igazi, és a májfunkciós értékek is nyugtalanították az orvosokat” – idézte fel a babavárás izgalmait Eszter, aki a 33. héttől kezdve a kórházban bizakodott, hogy a lányok minél tovább bent maradnak.

A kórházban töltött idő számomra folyamatos rettegéssel telt, mert fogalmam sem volt róla, hogy mi fog velünk történni. Mivel nálam a félelmet leginkább az információhiány táplálta, ott és akkor megfogadtam, hogy ha valaki hozzám fordul, akkor nyíltan beszélgetek vele a várandósságról és a császármetszésről is.

Időközben a méhszája is kinyílt, így szigorú fekvést írtak elő neki, ám mivel egy fontos vizsgálatot mindenképp el kellett végezni rajta, busszal küldték át a kórház főépületébe. „Az orvos itt arra jutott, hogy mielőbb meg kell szülnöm az ikreket, hogy a laborértékeim szépen visszatérjenek a normál tartományba. Igaza lett, ez így is történt, a szülés azonban nem alakult zökkenőmentesen. A 35. héten magától beindult, az orvosom viszont épp a magánrendelésén dolgozott. Riasztották, hogy siessen hozzám, és amíg meg nem érkezett, addig vissza kellett tartanom a szülést” – mesélte az anyuka, aki végül császármetszéssel adott életet a lányoknak.

anyuka az ikerbabákkal

Eszter és az ikrek nem sokkal a hazatérésük után (Fotó: magánarchívum)

„A helyzet nem volt egyszerű, mert az egyik baba ugyan szépen befordult fejjel lefelé a szülőcsatornába, a másik viszont a bordám alá keresztben feküdt be. Mire az orvosom befutott, már a tolófájások jöttek, így vittek is a műtőbe. A császármetszés nagyon elhúzódott, mert ‘A baba’ beszorult a szülőcsatornába, miközben ‘B-baba’ folyamatosan nyomta őt lefelé. Emiatt egy fordított T-alakú dupla vágásom lett, ami a mindhármunk életét megmentő beavatkozásra emlékeztet” – foglalta össze Eszter Noa és Száva érkezésének legfontosabb mozzanatait. „A kiemelésük után egyikük sem sírt fel, így nem is mutatták meg őket. Mivel a kórházban, ahol születtek, épp nem volt hely a koraszülött osztályon, Budapestre vitték őket, ahol öt napot töltöttek nélkülem. Szerencsére minden nehézség ellenére gyorsan regenerálódtam, és napról-napra jobban lettem még úgy is, hogy nem kaptam vérhígítót a kórházban. Kemény időszak volt mindannyiunk számára, amit lelkileg sem volt könnyű helyretenni. Nagyon sokat dolgoztam azért, hogy sírás nélkül el tudjam mesélni, amin keresztülmentünk, és rendkívül hálás vagyok azért, hogy a történetünk jól végződhetett.”

Nyitókép: Getty Images