Baba

Egy anyának erre is gondolnia kell utazás előtt

Ha szeretünk utazni, kisgyermekes szülőként sem kell lemondani hobbinkról - csak éppen több előkészületet és figyelmet igényel egy-egy kirándulás megszervezése.
2017. Május 10.

Utazás babával, kisgyermekkel – rutinos világjáróknak sem könnyű műfaj. Hiszen annyi mindenre kell figyelni, amire korábban, gyermekünk születése előtt nem! Ha szeretünk utazni, mégse riasszon el minket a hosszúnak, bonyolultnak tűnő előkészület! Hamar belerázódik az ember.

Indulás előtt érdemes listát írni mindarról, amit magunkkal szeretnénk vinni, így talán kisebb valószínűséggel marad valami otthon. A listát később, más alkalmakkor is használhatjuk, illetve igényeink és tapasztalataink szerint alakíthatjuk. A gyermek maga is formálja, hiszen ahogy növekszik, mindig módosul kicsit a szükséges holmik sora.

Tájékozódjunk a szállással kapcsolatban!

A szállás lefoglalásakor érdemes tisztázni, mennyire bababarát a hely, ahová megyünk, mennyire készültek fel kisgyerekes családok fogadására. Van-e kiságy, etetőszék, pelenkázó, esetleg babakocsi, kölcsönözhető bicikliülés, rendelkeznek-e játszótérrel? Az étteremben van-e lehetőség babaételt vagy gyermekmenüt rendelni? Ha mi magunk viszünk bébiételt, hol tudjuk megmelegíteni? Ha tápszeres a kicsi, adottak-e a feltételek a tápszer elkészítéséhez? Az utazás időpontja lehetőleg ne akkorra essen, amikor védőoltást kell beadatnunk a kicsinek, vagy státuszra kell vinnünk a védőnőhöz, gyermekorvoshoz.

Ha mégis ütköznek az időpontok, akkor beszéljük meg az érintett szakemberekkel, mikor ejtsük meg a látogatásokat, vizsgálatokat. Védőoltások után várjunk legalább egy hetet az utazással, ne idegen helyen kelljen megküzdenünk az esetleges oltási betegséggel!

Eltérő ízvilág

Ha egzotikus országba készülünk, mindenképpen tájékozódjunk, milyen védőoltásokra lehet szükség, valamint milyen betegségek, járványok fenyegetnek, milyen szabályok érvényesek az ivóvízzel és a különböző ételekkel kapcsolatban. Számítsunk arra, hogy az eltérő ízvilág esetleg nem tetszik gyermekünknek, és nem akarja megenni a helyi specialitásokat. A bébiételeket érdemes itthonról vinni külföldre, válasszuk a már bevált készítményeket. A külföldön vásárolt babaeledelek összetételét nem biztos, hogy megértjük az adott idegen nyelven, sőt az is lehet, hogy nem ízlik a kicsinek.

Bármilyen járművel is utazunk, legyen külön csomagunk, amely az utazás során szükséges holmikat rejti. Legyen kéznél enni- és innivaló, a pelenkázáshoz használt kellékek, váltóruha, vastagabb ruhadarabok (ha lehűlne a levegő), takaró, játékok, alvós kedvenc. Egy zacskót érdemes szemetesnek kineveznünk.

Csak módjával hűtsük a levegőt!

A légkondicionálással bánjunk óvatosan! Sose legyen túl nagy különbség a kinti és a benti hőmérséklet között, és a szerkezet ne közvetlenül a kicsire fújja a levegőt. Tájékozódjunk az úti célunkkal kapcsolatban az interneten! Nézzük meg, hol tudunk vásárolni, hol van a közelben gyógyszertár, hol található a gyermekorvosi rendelő, ügyelet, kórház. Ne akkor kelljen kapkodni és keresgélni, amikor már baj van! Indulás előtt az OEP-nél váltsuk ki az EU-kártyát saját magunknak és a gyermekünknek/gyermekeinknek is. Ez az okmány az átmenetileg az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban és Svájcban tartózkodók számára az orvosilag szükséges ellátások igénybevételére jogosít.

Állítsunk össze úti patikát, azaz legyenek nálunk a legszükségesebb gyógyszerek! Ha a melegebb hónapokban indulunk útnak, vagy síelni megyünk, ne feledkezzünk meg a naptejről és a napozás utáni krémről sem. Szerezzünk be sebellátásra is alkalmas, nem csípő bőrfertőtlenítőt.

Ha hajlamos a kismama herpeszre (ez környezetváltozáskor is előjöhet), előre gondoskodjon antivirális készítményről. A herpesz elleni készítményt érdemes már a bőr bizsergő, égő érzésekor bevetni. Készüljünk fel esetlegesen bekövetkező hasmenésre, hányásra – a megfelelő készítményeket feltétlenül készítsük oda! Enyhe hasmenésekre kismamák is szedhetnek aktivált szenet. Megfelelő, higiénikusan alkalmazható aranyér elleni készítményre is szükség lehet. Ha a várandós kismama magzatvédő folátot, vagy magzatvédő multivitamint szed, azt az útra is vigye magával.

Nagyon megterhelő tud lenni, ha a vészhelyzet kellős közepén kell patika után szaladgálni egy teljesen ismeretlen helyen. Hasonlóan előrelátónak kell lenni a fájdalom- és lázcsillapítókkal kapcsolatban is. Gondoskodjunk az orr tisztántartásához szükséges készítményekről és kellékekről is a csomagoláskor.

Kapcsolódó cikkeink:

10 tipp – Így utazz nyaralni a gyerekkel!

Földön vagy levegőben? – Utazás gyerekkel