Baba

Egy horgolt polip teljesen megváltoztatta a koraszülött ikerpár életét

A polip karjai valószínűleg köldökzsinórra emlékeztetik a testvérpárt, így azonnal megnyugszanak tőle.
2017. Március 02.

Az angliai kórházban idő előtt született babák kis horgolt polipokat kapnak a dolgozóktól, melynek köszönhetően teljesen megváltozott az életük – írja a The Huffington Post.

A dorseti Poole Kórház novemberben kiadott közleményében arról számolt be, hogy csupán attól, hogy a gondozásukban lévő koraszülöttek horgolt polippal aludhattak, számos pozitív hatást tapasztaltak a csecsemők viselkedésében. Daniel Lockyer, a koraszülött osztály vezető ápolója elmondta, hogy a szülők alig hittek a szemüknek, mikor látták, hogy a soklábú kis barátjuk társaságában az újszülöttek milyen gyorsan megnyugodnak.

„A szülők maguk számoltak be nekünk arról, hogy a játék polipok valóban megvigasztalták a gyermekeiket. Hihetetlen, hogy egy ilyen egyszerű kis tárgy mi mindenre képes. Alig várjuk, hogy folytathassuk a projekttel kapcsolatos további terveink megvalósítását” – mondja Lockyer.

Rosie Ryves-Webb, a Poole Kórház média és kommunikációs tisztviselőjének nyilatkozata szerint más kórházak sikerén felbuzdulva kezdték el tesztelni a megadott paraméterek szerint készülő polipokat. Az ötlet (The Octo Project) egyébként eredetileg Dániából származik. A Poole Kórház sajtóközleménye szerint a picik belekapaszkodhatnak a puha fonálból készült polipok apró lábacskáiba, amelyek a köldökzsinórra és az anyaméhre emlékeztetik őket, így nő a biztonságérzetük, ráadásul nem a fontos csöveket húzkodják ki.

Kat Smith, aki 28 hetesen adott életet az ikreinek hasonló tapasztalatokról számolt be egy helyi lapnak. „Alvás közben a játék polipok lábacskáit szorongatják” – meséli. „Normál esetben még a méhemben lennének, és a köldökzsinórral játszanának. A tengeri kisbarátaik pont ezt a környezetet idézik meg, így a társaságukban újra biztonságban érzik magukat.”

Mikor elkezdték a projektet a kórházban, megosztották a paramétereket és önkéntesektől kértek segítséget a polipok elkészítéséhez. Rengetegen jelentkeztek az adományaikkal, így azóta több mint 200 kis polip gyűlt össze. Azóta náluk már lezárult az adománygyűjtés.

Ha van időd és kedved, te is küldhetsz kézzel készített polip-adományokat a KORE Koraszülöttekért Országos Egyesületének. Részletek itt!

Kapcsolódó cikkek:

Új takaró segít a koraszülöttek tüdejének védelmében

A koraszülötteknél életmentő lehet az anyatej és az anya közelsége

Ikreknek adott életet egy 64 éves spanyol asszony