Baba

Ez történik az inkubátorban talált babával

Mindig, amikor babát helyeznek el egy kórházi inkubátorban, elgondolkodunk: vajon mi lesz vele?
2023. Augusztus 20.
inkubátor baba
Illusztráció: Getty

Mint azt megírtuk, augusztus 17-én kora reggel egészséges kislányt találtak a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Madarász utcai babamentő inkubátorában.

A kórház azt írta Facebook-oldalán, hogy az újszülött kislány 2100 g súlyú, az orvosi vizsgálatok alapján egészséges, gondos ápolásban, folyadékpótlásban és táplálásban részesül. Megható képeket is mellékeltek a csöppségről, amin egy ápoló eteti őt, illetve láthatjuk, milyen gondosan rugdalózóba, sapkába öltöztették.

Szívszorító képek, amik láttán mindannyian elgondolkodunk, vajon milyen múltból jön, és milyen jövő vár a kislányra. Sokan kívántunk neki egy boldog életet, szerető családot.  

Annyit még megtudhattunk, hogy az intenzív osztály dolgozói Madarász Pannának nevezték el a kislányt.

Itt egyébként 2009 óta működik babamentő inkubátor, fennállása óta tizenegy babát helyeztek el benne, a szülők utólag nem jelentkeztek. A kórház tájékoztatása szerint újszülött és több napos baba is volt eddig közöttük, a legtöbbjük felöltöztetve érkezett, és szinte mindig hajnalban.

Annyi tudható, hogy az ilyen elhelyezés lemondásnak minősül, ám a vonatkozó törvény által előírt hat hetet ilyenkor is ki kell várni, vagyis a szülőknek joguk van meggondolni magukat, és jelentkezni a piciért. Ezt követően azonban a baba örökbe adhatóvá válik, és a területileg illetékes gyámügyi hatóság rendezi a sorsát. Megkeresik számára a legmegfelelőbbnek tűnő családot a gyermekre várakozó, örökbefogadásra alkalmasnak ítélt párok között – persze ez a folyamat már a nyilvánosság teljes kizárásával zajlik.

Hiába keresnénk azonban pár évtized múlva Madarász Panna nevű felhasználót a közösségi oldalakon, ha találunk is ilyet, az valószínűleg nem ez a kislány lesz, hiszen az örökbefogadók ilyen esetben nagy valószínűséggel megváltoztatják a nevét – az eredeti csupán az átmeneti adminisztráláshoz szükséges.

A Borsonline most azt írja, megkeresték a gyermekkórház egyik egészségügyi dolgozóját, aki elmondta, mi a sorsuk az inkubátorba helyezett babáknak. – Kapnak infúziót és melegítik a kicsit – idézi őt a lap. – A legfontosabb, hogy ne hűljön ki, és elfogadja a pici az ételt, amit adunk. Persze attól is függ, hogy milyen állapotban van a baba és addig marad nálunk, amíg az szükséges. Jellemzően elég kevés ideig szoktak bent lenni a kórházban, mert nem akarjuk, hogy bármi más betegséget elkapjanak.

Hozzátették, a Madarász utcai részlegről a baba gyermekotthonba kerül, és kijelölnek számára gyámot, azután következhet a családkeresés.

„Panna a 12. kisbabánk. Kívánjuk, hogy legyen áldott és csodás élete!” – írta a kórház a bejegyzéséhez; mi is hasonlókat kívánunk és azt, hogy felnőttként sikerüljön majd feldolgozni a múltját. Emellett nem lehet nem gondolni arra az édesanyára, aki – vélhetően – nehéz döntést hozott meg – neki is megnyugvást kívánunk.