Baba

Karácsonyi Anikó, Hajnal Ákos – ilyen neveket kaptak az elmúlt huszonhét évben az inkubátorokban talált újszülöttek

Huszonhét év és mintegy száz baba: sokan köszönhetik az életüket a kórházak babamentő inkubátorainak.
2023. Február 01.
baba inkubátor
Fotó: Getty

Nemrégiben érkezett a hír, hogy ismét szólt a csengő a hatvani kórház bejáratánál. A csengő, ami azt jelenti, hogy használták a kihelyezett inkubátort. Mint kiderült: hajnali két óra után egy egészséges, szépen fejlett kisfiút tettek a gépbe. Súlya 3900 gramm, hossza 52 cm volt. A kórház Facebook-oldalán azt is leírták, hogy a kicsit melegen felöltöztették, és vastag takaróba tekerték, talán valaki így fejezte ki utoljára a szeretetét, így gondoskodott róla.

Komoly okok a háttérben

A legtöbben, akik a hírt olvasták, azt mondják, megértik az édesanyát, akárki volt is ő, hiszen bizonyára nehéz döntést hozott meg. A legtöbben el sem tudjuk képzelni, hogy önként lemondjunk a babánkról, ugyanakkor sajnos vannak olyan élethelyzetek, amikor ez a döntés talán nem is mondható önkéntesnek, inkább a kényszer szüli akár az anyagiak miatt, akár egy bizonytalan vagy épp ártó kapcsolat miatt. Néhány gyermekvédelmi szakember ezt sem tartja tökéletes megoldásnak, mivel megfosztja a felnövőt attól a lehetőségtől, hogy valaha megismerje a gyökereit, és persze egy jó szociális, segítő hálózat mellett talán nem is lenne szükség ilyen drasztikus lépésre. Abban mindenesetre egyeznek a vélemények, hogy ez még mindig jobb, mintha tragédia történt volna, ahogy sajnos újra és újra előfordul.

Nagykorú babák

Bizony, huszonhét év: már ilyen régóta léteznek babamentő inkubátorok Magyarországon. Elképesztő belegondolni, de ezek szerint az első ilyen bébi ma már elmúlt húsz éves… Az első gépet még 1996-ban tették ki az azóta megszűnt fővárosi Schöpf-Merei Kórház bejáratánál azzal a céllal, hogy a krízishelyzetben lévő, gyerekükről lemondó anyák (családok) biztonságban helyezhessék el a babájukat.

Az első néhány hónapban nem érkezett, de aztán a következő tíz évben harmincöt újszülött kapott itt második esélyt.  Amikor 2008-ban megszűnt a Schöpf-Merei Kórház, rá egy évre a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája vette át a stafétát: az oldalbejáratánál állítottak fel inkubátort, majd 2010-ben a Péterfy Sándor Utcai Kórháznál is. Ma már országszerte harmincöt egészségügyi intézménynél mentenek így csecsemőket.

Mi történik utána?

Ha egy krízishelyzetben lévő anya úgy dönt, hogy babamentő inkubátorba helyezi el a csecsemőjét, akkor nem követ el bűncselekményt, így a rendőrség nem is indít eljárást, és hat hétig még jelentkezhet a kisbabáért. Ezen időszak lejárta után a baba automatikusan bekerül az örökbefogadási adatbázisba.

Az egész aktus anonim, a jelzőrendszer néhány perc ráhagyással értesíti az egészségügyi dolgozókat, így biztosítanak elég időt annak, aki elhelyezte az újszülöttet.

Nem figyelhető meg tendencia abban, hogy milyen rendszerességgel fordul elő ilyesmi. Van olyan kórház, ahol az első hat évben egyáltalán nem érkezett baba, és van, ahol évente több is.

Így érkeznek

Az inkubátorba helyezett babák jellemzően néhány órásak, pár naposak, és az is tipikusnak mondható, hogy melegen bebugyolálják őket, volt, aki tápszert is tett a baba mellé. Az így talált babák átmenetileg fantázianevet kapnak a kórház dolgozóitól. Bár messze nem ismerjük az összes kicsi nevét, de jellemzően a megtalálás időpontjáról, a kórház/település nevéről, illetve valamelyik kórházi dolgozó után nevezik el a babát. Az is gyakori, hogy az adott nap névnapja szerint döntenek. Később, ha a babát örökbe fogadják, akkor ezt a nevet jellemzően megváltoztatják.

A legutóbb a hatvani Albert Schweitzer Kórház inkubátorában talált babát a dolgozók Szombati Martinnak keresztelték. Itt ő volt a hatodik újszülött, aki új lehetőséget kapott a sorstól. Minden kis társa nem ismert, de jó néhányukról tudhatunk, és csak remélhetjük, hogy boldog kisgyerekké, tinédzserré váltak új családjukban. Íme, néhányan közülük, akik ma már vélhetően más néven élnek.

Békéscsaba

2022-ben már tizenhat éve működött babamentő inkubátor a kórház előtt, akkor helyezték el a hetedik babát, aki a Réthy Ferenc nevet kapta (a kórházat Réthy Pál orvosról, kórházalapítóról nevezték el). Korábban, 2018-ban egy ide érkezett kislány a Réthy Fruzsina nevet kapta, 2015-ben pedig, karácsony előtt két nappal helyeztek el egy kislányt, aki így Karácsonyi Anikó lett. Még ugyanebben az évben hoztak egy kisfiút, Csabai Zoltánt.

Miskolc

Tavaly már a tizenhatodik babát helyezték el itt, ő a Hajnal Marcell nevet kapta. Előtte két évvel Hajnal Ákosnak nevezték el a kisbabát, akit az inkubátorban hagytak. 2019-ben két baba is került ide: Kis Napsugár és Esti Levente Norbert.

Kecskemét

2005 óta működik babamentő inkubátor Kecskeméten, de az első hat évben egyszer sem riasztott a jelzőrendszer. 2012-ben Szőke Attila, 2016-ban Ignácz Brigitta, 2018-ban Gábor, 2019-ben pedig Hajnal Fanni érkezett ide.

Kistarcsa

Szintén a hajnalról nevezték el két éve a kistarcsai kórház inkubátorába helyezett kislányt, Hajnali Nárciszt. Ő volt az első baba, aki itt lelt átmeneti otthonra.

Budapest, Heim Pál Gyermekkórház

Legutóbb tavaly helyeztek itt el egy kislányt, Helgát, míg a 2021-ben megtalált baba a Nyári Martin nevet kapta. Az itteni babamentő inkubátor 2009 óta működik, azóta már tizenegy babát mentett meg. Legtöbbjük szépen felöltöztetve érkezett, és szinte mindig hajnalban – talán a szülők így nyugodtabbak afelől, hogy senki nem zavarja majd meg őket ebben a nehéz, és sokaknak bizonyára szívfájdító, egy életre megmaradó pillanatban.

A babamentő inkubátorok országos listáját ITT találhatod.