Baba

Ezért horkolnak a babák

Újdonsült szülőként az egyik legriasztóbb dolog azt megtapasztalni, hogy a kisbabánk időnként furcsa hangokat ad: sikoltozik, nyög, horkol. A horkolásnak a különböző életkorokban eltérő okai lehetnek.
2023. Szeptember 20.
baba
Kép: Getty Images

„Sok baba hangosan lélegzik, és ez nem mindig jelenti azt, hogy valami baj van” – mondta a Parents-nek Dr. Amanda Stovall gyermekorvos.

Így lélegeznek a csecsemők

A csecsemőknek az orrukon keresztül kell lélegezniük, hacsak nem sírnak. Légútjaik, orruk apró, ezért nem szokatlan, hogy alvás közben is halljuk a lélegzésüket.

Dr. Jonathan Maynard gyermekorvos szerint a horkolás meglehetősen gyakori a csecsemőknél. Egy tanulmány szerint a csecsemők körülbelül 9%-a horkol hetente több mint háromszor. A csecsemők horkolása általában ártalmatlan jelenség, ahogy nő a baba, és tágulnak a légutak úgy múlik el.

Másrészt, folytatja Dr. Maynard, a tartósan fennálló, suttogásnál hangosabb, nagyon magas hangmagasságú, a baba alvását zavaró vagy a baba légzésleállását okozó légzéssel összefüggő hangok már aggasztóbbak. Ezek a tünetek gyermekkori alvászavarra utalhatnak, például alvási apnoera vagy felső légúti betegségre.

“A csecsemők horkolásának elsődleges oka egyszerűen fejlődési, anatómiai eredetű: sok csecsemő puha gégével születik, amely jobban rezeg (és több zajt kelt), ahogy a levegő a légzés áramlik” – mondja Dr. Maynard.

Dr. Stovall szerint egy másik gyakori ok az orrdugulás vagy orrfolyás. A felnőttekhez hasonlóan a felső légúti fertőzések is megnehezíthetik az orron keresztüli légzést alvás közben, és ez horkoláshoz vezethet.

További lehetséges okok közé tartozik, ha túl száraz a levegő a lakásban.

A baba horkolása tehát természetes, általában nincs vele semmi tennivaló.

Mikor kell a baba horkolása miatt mégis aggódni?

Dr. Maynard szerint, ha a baba légzési nehézség jeleit mutatja (például a normálisnál nehezebben vagy gyorsabban lélegzik), ha a bőre elkékül, ha az orrlyukai légzés közben kitágulnak, vagy ha a bordái közötti bőr észrevehetően visszahúzódik, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni.

Aggodalomra adtak okot és ezért szólni kell orvosnak, ha a baba

  • Nehezen táplálkozik
  • Gyakran kapkod levegő után evés, szoptatás közben
  • A horkolás még akkor sem szűnik meg, ha már nagyobb
  • Visszatérő torokfertőzései vannak
  • Állandóan fáradtnak tűnik, annak ellenére, hogy rendesen, eleget alszik
  • Nyugtalan alvás közben
  • Ziháló hangot ad
  • Hosszú légzésszüneteket tart alvás közben