Kisgyerek

Problémára utalhat ha horkol a baba

Meglepő lehet, ha egy baba nem alszik teljesen csendesen, sőt, időnként kimondottan zajos a légzése. Sőt, a zajos légzés időnként igazából horkolás.
2023. Március 30.
FOTÓ: GETTY IMAGES
FOTÓ: GETTY IMAGES

De mi ennek az oka?

Ha a baba alkalmanként horkol, vagy más furcsa hangokat ad ki alvás közben, az általában normális jelenség. Ennek az oka lehet az, hogy az újszülöttek orrjáratai még nagyon kicsik és keskenyek, így már kisebb mértékű orrszárazság vagy a megnövekedett mennyiségű orrváladék is okozhat agy zajos, sípoló légzést.

Ahogy a babák növekszenek (így orrlyukaik, orrjárataik mérete is), tágulnak a légutak, úgy a légzésük általában csendesebb lesz, a zajok csökkennek, mert a levegő akadálytalanul tud áramlani.

A horkolás utalhat valamilyen problémára

Kisbabáknál a leggyakoribb oka az orrdugulás. Ilyen esetben a következő tünetek jelentkezhetnek:

  • sűrű és/vagy elszíneződött orrváladék
  • horkolás vagy zajos légzés alvás közben
  • szipogás
  • köhögés
  • étkezési nehézségek, mert az orrdugulás megnehezítheti a légzést szoptatás közben

Az orrdugulást többek között okozhatják vírusos betegségek – mint a nátha –, allergia, száraz, illetve nem megfelelő minőségű levegő is.

Ha a kisbabának orrdugulása van, fontos, hogy elegendő táplálékot (a szoptatott babáknak anyatejet, a tápszerrel táplált babáknak tápszert) biztosítsunk a számára, hogy ki ne száradjon.

A megnövekedett mennyiségű, sűrű orrváladék oldására hasznos lehet orrspray használata a picinél. A sima sós vizes változatoknál előnyösebb lehet egy tengervizes verzió, ezek ásványielem- és nyomelemtartalma sokat hozzáad a szervezet egészséges működéséhez. Azon túl, hogy segít fellazítani a beszáradt orrváladékot (és így azt könnyebben el lehet távolítani kézi vagy elektromos orrszívó segítségével), eltávolítja a kórokozókat és a szennyeződéseket. Emellett regenerál, és egészségesen tartja az orrnyálkahártyát – mindezt kíméletesen.  A megfelelő orrspray kiválasztásában segíthet a gyermekorvosotok.

Az orrdugulást okozhatja az is, ha túl száraz a lakás levegője, ezért érdemes lehet párásítani, biztosítani a megfelelő páratartalmat a baba szobájában, ami szintén segíthet oldani a besűrűsödött orrváladékot. Ügyeljünk a megfelelő levegőminőségre is, szellőztessünk rendszeresen, a baba közelében kerüljük a dohányzást, a gyertyák használatát, és porszívózzunk gyakrabban, ha háziállatok is vannak a lakásban!

Ha az orrdugulás nem javul, javasolt a babával a gyermekorvoshoz fordulni.

Ritkább esetben a krónikus horkolás jelezhet valamilyen összetettebb problémát is. Ilyenek lehetnek például a légutak szerkezeti problémái, vagy a hangos horkolással, légzéskimaradással járó alvási apnoe, ami nyugtalan alvást, alvási nehézséget is okoz.

Azokban az esetekben, ha a baba horkolása rendszeres, hosszabb ideje fennáll, nem múló, hangos, feltétlenül javasolt a gyermekorvossal konzultálni, hogy ki tudják vizsgálni, hogy mi állhat a gyermek horkolása mögött.