Baba

Fiúk nemi szerve: hogy kell szakszerűen tisztítani?

A fiúk nemi szervének és környékének ápolása és tisztítása a napi rutin rész kell, hogy legyen. Mire kell, hogy ügylejünk ennél a kényes feladatnál?
2017. November 17.

Fiúk nemi szerve: hogy kell szakszerűen tisztítani?

A legtöbb újszülöttnél megfigyelhető, hogy a fityma belső felszíne a hímvessző makkjával össze van nőve. Ez teljesen természetes jelenség, ugyanakkor a legtöbb anyukát bizonytalansággal tölti el, hiszen a gyermek nemi szervének tisztán tartása nehézkesnek tűnhet.

Jó tudni, hogy ezt a természetes letapadást nem szabad a fityma erőltetett hátrahúzásával megszüntetni, mert egyrészt fájdalmat okozunk vele a gyermeknek, másrészt a fityma berepedéséhez és hegesedéséhez vezethet, ami a későbbiekben komoly problémákat okoz.

Akkor miként tisztítsuk?

Csecsemők esetében pelenkacserekor először óvatosan töröljük át a heréket, majd a pénisz hátát. Ehhez használjunk alkohol-, színezék- és illatanyagmentes popsitörlőt. Érzékenyebb bőrű gyermekeknél egy puha kendővel történő langyos vizes lemosás a legmegfelelőbb. Ezt követi a fityma ápolása.

Kb. a gyermek kétéves koráig tulajdonképpen csak annyi a dolgunk, hogy ameddig a szövet engedi – a bőrt finoman hátrahúzva – egy nedves vattadarabbal vagy gézlappal óvatosan áttöröljük a gyermek nemi szervét. A pisi- és kakimaradványok valamint a finom redőkben megbújó popsikrém maradványok eltávolítása minden alkalommal fontos feladat.

Az esti fürdetéskor szintén ismételjük meg ezt a műveletet. Itt is ügyeljünk arra, hogy csak addig szabad a bőrt felhúzni (gyengéden és mindenféle erőltetés nélkül), amíg engedi. Ha nem jön fel a bőr, nem baj, ne erőltessük!

Mivel az érzékeny gyermekeknél könnyen gyulladást okozhatnak a tusfürdőkben, babafürdetőkben található vegyi anyagok – ami a későbbiekben szintén letapadást eredményezhet -, ezért csak langyos vízzel történjen kezdetben e tisztítás. Fontos, hogy a 2-3 éves korú gyermekben is tudatosuljon ennek a műveletnek a fontossága.

Szintén tanítsuk meg azt, hogy a fürdést követően, a fityma alatti területen óvatosan fel kell itatni a vizet is minden alkalommal!

Mit tegyek, ha begyulladt a fityma?

Az életkor előrehaladtával a fityma belső lemeze és a makk hámja spontán elkezd egymástól elválni, így a fityma hátrahúzható lesz. Ennek a két rétegnek az elválását az ún. szmegma segíti elő, ami a faggyúmirigyek váladékából és az elszarusodó, leváló hámsejtekből képződik. Ez tehát egy megkeményedett, fehér váladék, ami akkor okozhat galibát, ha túl sok termelődik belőle, és a letapadt fityma mögül nem tud kiürülni.

Ilyenkor előfordulhat, hogy ez felgyülemlett váladék befertőződik és gennyes fitymazsákgyulladás alakul ki. Amennyiben a gyulladás gyanúja felmerül, mindenképpen keressük fel a gyermekorvost, aki segít a további teendőkben, és megfelelő szakorvoshoz irányíthat bennünket. Mivel a fityma gyulladása hegesedéssel gyógyulhat, ami valódi fitymaszűkülethez vezethet, így ne halogassuk az orvos felkeresését!

Amennyiben nincs ilyen gyulladásos panasz, és gyermek vizeletürítése is megfelelő, akkor nem kell sürgetni a fityma hátrahúzását.

Önállóan

Nagyjából 5-6 éves korra, amikorra a letapadás természetes oldódása többnyire már megtörtént, ezt a műveletet már bátran rábízhatjuk a fiúgyermekre. Türelmesen mutassuk és tanítsuk meg neki a fityma tisztítását, és ellenőrizzük, hogy helyesen végzi-e. Válasszunk számára semleges, illatanyagoktól mentes szappant, hogy az érzékeny bőrt ne tegyük ki irritációnak!

A nemi szervek tisztítása is olyan természetes része kell, hogy legyen a fiúgyermek higiéniájának, mint a fogmosás! Kezeljük bátran, magabiztosan a dolgot!

További cikkeink a nemi szervek tisztítása témában: