Baba

Hogyan hatnak a színek a babára?

Milyen színű is legyen a babaszoba? Világos, pasztell, mintás, egyszínű? Biztos, hogy a színek hatást gyakorolnak a babákra is, nem csak a felnőttekre. Milyen szempontokat érdemes átgondolni mielőtt eldöntjük a babaszoba színét?
2016. Augusztus 29.

Vajon a zöld milyen hatást gyakorol a babára?

Túl világos, túl sötét, túl színes, túl egyszerű – sok szülőnek problémát okoz, hogy vajon milyen is legyen a gyermek szobája. Bár még mindig nincsen egyetértés a tudósok között abban, hogyan hatnak a színek a babára, arról már több kutatás is készült, hogy a felnőtteket hogyan is befolyásolják a színek. Nem véletlen például, hogy a legtöbb gyorsétteremben a piros és a sárga színek dominálnak, ezek ugyanis fokozzák az éhségérzetet.

De vajon a kicsiknél miért nem készült még elég felmérés ezzel kapcsolatban? Összeszedtük azért a legfontosabb tudnivalókat, amelyek alapján eldöntheted, milyen színnel fesd ki a gyerekszobát.

Piros: szenvedély, izgalom

A piros egyértelműen magára vonzza a figyelmet. Ez a “legforróbb” szín, és ha használod is, azért ne ez uralkodjon faltól-falig.

Narancssárga: meleg és megnyugtató

Inspirál és kellemes, a narancssárga mindenképp jó választás. A sötétebb naranccsal igazán barátságos légkört lehet kialakítani, míg egy világosabb árnyalattal modern hangulatot varázsolhatsz a szobába.

Sárga: élénk, energikus, vidám

Napos és világos, de óvatosan kell bánni vele. A túl sok vagy a túl világos sárga nyugtalanná teheti a babát, de egy finomabb árnyalata elősegíti a koncentrációt.

Zöld: nyugtató, friss

A zöld a legideálisabb szín, ha például tanulásról van szó. Segít a gondolkozásban és a koncentrációban, és mivel a természetre emlékeztet, ezért nyugtató hatása is van.

Kék: gyógyító

A kék nyugtat, de nem mindegy, melyik árnyalatát választjuk, a szürkésebb változata például szomorkássá teszi az embert. Ha a gyereknek egyébként sem túl jó az étvágya, akkor a kék tányérokat és alátéteket dugjuk el! A kéknek emellett hűsítő érzete is lehet.

Lila: méltóságteljes és titokzatos

A lila szín a mai napig fejedelmi érzetet hordoz magában. Az orgonára vagy levendulára emlékeztető lila inkább nyugtat, ugyanakkor a luxus érzetét kelti.

Fehér: tiszta és ártatlan

A fehér angyali és édes, viszont a legkevésbé sem praktikus, hiszen minden apró volt szinte ordít róla, hogy “itt vagyok, én koszoltam össze mindent”.

Pink: romantikus, nőies

Nem véletlen, hogy a kislányok vannak oda a pinkes, rózsaszínes árnyalatokért. Abszolút univerzális szín, ha lányos dolgokról van szó. A rózsaszín nagyon megnyugtató tud lenni, különösen azoknál a gyermekeknél, akik hajlamosak a hisztire. Az egyetlen “káros” hatása az, hogy felerősíti a kislányban szunnyadó hercegnőt.

Szürke: befelé forduló

Legyünk vele óvatosak, hiszen annak ellenére, hogy felerősíti a gondolatokat és az érzelmeket, a szomorúsággal és a magánnyal is képes ugyanezt tenni. Ha mégis a szürke mellett maradnánk, dobjuk fel néhány világosabb színnel.

Barna: föld

Bár nagyon szép szín, vigyázni kell vele, és érdemes ezt is keverni, egy sötétebb étcsokoládé szín például nagyon jól nézhet ki egy világosabb, bézs árnyalattal. A közepes árnyalatokat kerüljük, főleg nagy felületen.

Fekete: erőteljes

Erős és sötét, és csak akkor érdemes használni, hogyha eleve tágas térről van szó, hatalmas ablakokkal, ahová egész nap besüt a nap. Ezt átfesteni viszont igazi rémálom, ezért kétszer is gondoljuk meg, használjuk-e.

(via)

Kapcsolódó cikkeink a baba szobája, babák témában: