Baba

Tekereg szoptatás közben

Túlevés, bent rekedő böfi, vagy mi más okozhatja a szopás közben jelentkező nyugtalanságot?
2012. Május 16.

Kérdés: Két hónapos babám szoptatás közben sokszor nyugtalan, kapálózik, levegőért kapkod, rugdal. Nem tudom, hogy van-e összefüggés, de sajnos egy-két hete a bukás is gondot jelent. Nem bukik sokat, csak sokáig vannak kis „köpetei”, sokszor órákkal később is fehéres nyál csordogál a szájából. Amúgy szépen gyarapszik (most 4800 gramm fölött jár, és 3060 gramm volt a születési súlya), csak aggaszt a bukása és az, hogy már többször, három alkalommal is jelentkezett nála hasfájás. Ez egy óra sírás után elmúlt, vagyis nem „hasfájós” baba.

Összefügghet a szoptatás közbeni nyugtalansággal? Az egyik rokonom szerint lehet, hogy túl sokat eszik. Mérem pár napja, és van, hogy 200 gramm fölötti az evése, de átlagosan 170-180 grammot szopik. Ez sok? Hogy lehet megakadályozni a túlevést? A baba amúgy csak szopik, nem kap pótlást, átalussza az éjszakát, napi ötször eszik. Nem kap cumisüveget, de nyugtató cumit használunk az elalváshoz.

Tekereg szoptatás közben

W. Ungváry Renáta szoptatási szaktanácsadó IBCLC válasza:

A kiváló gyarapodás azt mutatja, hogy alapvetően minden rendben van a baba körül, finomítani legfeljebb a részleteken lehetne. A levegőért kapkodás, nyugtalanság oka lehet a túlságosan erős tejleadó reflex miatt a baba szájába ömlő tej, amit egyszerűen nem győz nyelni.

Segíthet ilyenkor, ha kicsit változtatunk a szoptatási testhelyzeten:ne hajoljunk a baba fölé, hanem inkább dőljünk hátra, húzzuk magunkra a babát úgy, hogy ő legyen felül. Itt láthat egy jó videót erről, valamint az oldalon több fotót is.

Tekereg szoptatás közben

Ő ugyan itt épp nem szopik, de pozíciója jól emlékeztet arra, amit hasonló esetben

szoptatás alatt is érdemes szem előtt tartani: könnyebb megbirkózni a sugárban ömlő tejjel felülről!

A másik lehetőség, hogy ilyenkor, amikor szemlátomást fuldoklik a sok tejtől, egyszerűen abbahagyjuk egy pillanatra a szoptatást, hogy levegőhöz jusson. Érdemes odakészíteni a pelenkát, hogy felfogja az ömlő tejet. Néhány másodperc szünet után már lehet is folytatni. Néha beválik a fekve szoptatás, így is kisebb a félrenyelés veszélye.

A tekergés másik oka, hogy az első anyatejkortyok gyomorba érkezésével egyidejűleg az emésztés is megindul, és lehetséges, hogy az intenzív bélmozgások jelentenek némi kellemetlenséget. Ez olyasmi, ami idővel magától is enyhül, a baba pedig hozzászokik.

Túletetni nem lehet egy szopós kisbabát, de az tény, hogy ha csak naponta ötször szopik, akkor ezek egyszerre igen nagy mennyiségek a gyomra csekély űrtartalmához, jókora diónyi méretéhez képest. Igaz, a gyomor simaizomzata tágulékony, de ahogy a gyakori bukás is mutatja, ennek a tágulékonyságnak is megvan a maga határa. A bukás egyébként jó gyarapodás mellett önmagában nem baj, nem káros, nem veszélyes, sőt előnyös is: akadályozza a pici gyomor túltelítődését.

Megoldást jelent, ha gyakrabban szopizhat, ekkor ugyanis csökkennek az egy-egy alkalommal szopott mennyiségek. Ebben az életkorban 8-12 alkalom az átlagos szopásgyakoriság! Talán segít a változtatásban, ha belegondol, hogy a szoptatás nem csak táplálási mód, hanem immunológiai védelem, kommunikáció, vigasz, kapcsolat, kellemes és bensőséges altató. A cumi helyett is lehet mellet kínálni a babának.

Az éjszaka átalvása nem túl kedvező, de viszonylag gyakori jelenség ilyen korú, jól gyarapodó babáknál. Ezzel kapcsolatban tudni kell, hogy az éjszaka átalvását elősegíti, ha a baba külön szobában alszik, ez azonban nem előnyös a szoptatás szempontjából. Egyrészt csökkentheti a tejmennyiséget, másrészt a túltelítődés miatt fokozhatja is az erős tejleadó reflex miatti problémákat.

Előnyösebb, ha a kisbaba édesanyja közvetlen közelében alszik, és legalább egyszer felébred éjszaka, amikor szopik is egyúttal. Az anya közelsége ébresztő hatású, és ez előnyös a szoptatás és a baba szempontjából is. Jó, ha a gyerek legalább mindaddig szülei közelében lehet, amíg ilyen kicsi és magatehetetlen. Öt-hat hónapos kor körül a tapasztalatok szerint egyébként is rendszerint vége szakad ennek a nyugalmas időszaknak, ismét gyakoribb ébredések következnek. Ilyenkor egyszerűsíti a szoptatást, ha egymás közelében vannak.

Böfiztetni külön nem szükséges, elég, ha kézben vagy hordozókendőben tartja a babát, amikor igényli ezt, így automatikusan távozik, aminek távoznia kell.

Szoptatási tanácsadót ezen az oldalon is talál: www.ibclc.hu