Baba

Egymásba folynak az etetések

Az első hetekben sok édesanya megrendül attól, hogy úgy érzi, egymásba folynak az etetések, minden csak a szoptatásról szól. Fel a fejjel, ez majd változni fog magától is, csak az első hónapokra jellemző ez a nagyon szoros egymásra utaltság.
2011. Október 22.

A kérdés: Vezessünk be rendszert?

A kisfiam háromhetes, csakis anyatejet adok neki, én úgy látom, hogy jól fejlődik, szépen szopik. Annyira örülök, hogy van elég tejem, látom az arcán minden szoptatás után az elégedettséget és a jóllakottságot. Ehhez képest először a védőnő, aztán a gyerekorvos szúrt le azért, hogy túl sokat szopizik a babám, és nagyon gyors a gyarapodása. (Számokban ez pontosan így néz ki: a születési súlya 3700 gramm volt, a kórházból hazajőve 3630, egyhetesen 3950, kéthetesen 4170, háromhetesen 4500 grammot mértem).

Azt javasolták, hogy ne szoptassam a gyereket olyan sűrűn, mindenképp várjam ki a minimum három órát két etetés között, mert annyi idő kell, hogy kiürüljön a gyerek gyomra, és szoptassak órával a kezemben, hogy húsz perc letelte után le tudjam venni a babát a ciciről, illetve ha nagyon sír, adjak neki forralt vizet cumisüvegben vagy kiskanállal. Nagyon nem tetszett, amit javasoltak, de mivel az igaz, hogy a kisfiam elég rendszertelenül eszik, gondoltam, teszek egy próbát, és megpróbálom betartani a háromórás szüneteket az etetések között, hogy beálljon valamiféle rendszer.

A szoptatási naplómból kiderült, hogy van, amikor két- vagy másfél óránként jelzi az éhségét, de előfordul, hogy olyan mélyen alszik, hogy négyórás szünet is van a szoptatások között. Valahol mélyen én úgy érzem, ez így jól van, hiszen mi, felnőttek sem eszünk mindig ugyanakkor, és a mennyiség is változik.

Amikor azonban megpróbáltam betartani a háromórás időszakokat, hát azt nagyon megszenvedtük. Nagyon sokat sírt a babám, és nem tudtam sehogy sem megvigasztalni, csak a cicivel. Amikor a védőnőnek és a gyerekorvosnak próbáltam elmagyarázni, hogy én hiszek az igény szerinti szoptatásban, és úgy érzem, ez a jó a babámnak, akkor meg előjöttek azzal, hogy ha így folytatom, akkor a későbbiekben asztma, ekcéma és különböző allergiák léphetnek fel a kisfiamnál a túletetés következményeképpen, illetve amint gyerekközösségbe megy, nagyon beteges lesz, és sok hurutos megbetegedést fog elkapni. Ez tényleg igaz? Amúgy egyáltalán van ilyen anyatejes babáknál, hogy túletetés?

Noémi, egy első babás anyuka

Egymásba folynak az etetések

W. Ungváry Renáta szoptatási szaktanácsadó IBCLC válasza:

Kedves Noémi!

A szokásosnál hosszabban idéztem leveledet, mert jellegzetes példa arra, amikor egy szoptatási tanácsadó legszívesebben a kardjába dőlne, ha volna. Adott egy első babás anyuka, jelen esetben te, akinél minden rendben, van teje, gyönyörűen gyarapodik a kisbabája, mindenki elégedett, mindent remekül csinál. És akkor elárasztják olyan tanácsokkal, amelyek semmi másra nem alkalmasak, csak zavarkeltésre, hosszú távon elégtelen gyarapodáshoz vezetnek, és aláásnak egy jól működő rendszert.

Az, hogy az igény szerinti szoptatás asztmához, sok hurutos betegséghez vezetne, természetesen nem igaz, nem létezik olyan tudományos vizsgálat vagy gyakorlati tapasztalat, amely ezt igazolná. Éppen az ellenkezője igaz: a kizárólagos, igény szerinti szoptatás csakis javára szolgál az anyának és a babának is, hátránya nincs, sőt ez a fajunkra jellemző biológiai norma. A szoptatási napló adataiból helyes következtetést vontál le, Noémi, így igaz, van, amikor többet, van, amikor kevesebbet eszik és alszik egy kisbaba, és ez rendben is van így.

A szoptatás nemcsak táplálék a babának, hanem vigasz is, ezért is jól teszed, ha ott folytatod, ahol abbahagytad. Túletetni nem lehet, a felesleget kibukja a baba, vagy abbahagyja a szopást, ha jóllakott. Csak így tovább! A gyarapodás üteme később, amikor már megduplázta a születési súlyát, úgyis csökkenni fog.

Forrás: Kismama magazin