Baba

Szopás után mindent kihányt!

Mi lehet az oka, ha egy jól gyarapodó, igény szerint szoptatott babából nem sokkal etetés után minden kijön?
2011. Október 29.

Szopás után mindent kihányt!

Kérdés: 11 hetes kisfiam második este is kihányta a 9 óra körül kapott vacsoráját. De szó szerint, nem bukott, amúgy sem bukós nagyon, hanem hányt, többször jött a löket, sugárban. Láza nincs, napközben ilyen nem fordult elő, éjszaka sem, és jó a kedélyállapota. Utána reklamált, hogy üres a gyomra, meg is szoptattam fél óra múlva, de nagyon ijesztő a jelenség. Egyébként igény szerint szoptattam, de most több helyről is azt tanácsolták, hogy kevesebbet adjak neki, mert mohó, és addig szopik, amíg adok neki, akkor is, ha már degeszre ette magát. Nem tudom, mitévő legyek. Miért hányt a babám? Már előre félek a ma estétől is, hogy mi lesz.

Egyébként bölcsőtartásban szoptatom, nagyon ritkán fekve. 3010 gramm volt a születési súlya, 11 hetesen kereken 6000 grammot nyomott. Volt, aki megjegyezte, hogy dagadt, de ez engem nem érdekel. Viszont ez a hányás nagyon aggaszt. Tényleg túletetem? Mit csináljak, hogy ne forduljon elő többet? Válaszát előre is köszönöm!

Szopás után mindent kihányt!

W. Ungváry Renáta szoptatási szaktanácsadó IBCLC válasza:

Gratulálok jól gyarapodó kisfiához! Igény szerint szoptatott csecsemőknél teljesen normális az ilyen kimagasló gyarapodás is, ha nem is túl gyakori. A normális széles határok között mozog, benne van a havi fél kilót és a havi másfél-két kilót hízó baba is. Túletetéstől nem kell tartani, a baba úgyis megszabadul a feleslegtől, lehet, hogy ez a két hányás is ezt a célt szolgálta. Akkor gondolnék erre elsősorban, ha kivételesen hosszabb idő telt el két szoptatás között, és nagyobb mennyiséget szopott egyszerre.

Gyakran egy rossz mozdulat hánytatja meg a babát: például a mérlegre föl-le pakolás, a böfiztetés, ha a baba C alakban összegörnyed, vagy ha az anya a baba fölé hajol szoptatás közben.

Rémületét megértem, velem is előfordult hasonló még az első gyereknél, körülbelül ugyanennyi idősen, egyik vasárnap. Gyakorlatilag minden kijött belőle. Annyira megijedtünk, hogy ahogy voltunk, rohantunk vele a gyerekorvosi ügyeletre, ahol a doktornő mosolyogva nyugtatott meg minket: van ilyen!

Ön ösztönösen is jól kezelte a helyzetet: egyrészt nemcsak a hányásból indult ki, hanem abból, hogy a kisfia amúgy jól van, másrészt pedig fél óra múlva megszoptatta újra, mert a baba jelezte, hogy kér.

Akkor fordulnék orvoshoz, ha a jelenség egyre gyakrabban ismétlődne, miközben a baba egyre sírósabb, egyre rosszabb kedvű, ha elkezdene stagnálni a súlya, vagy fogyna, ha más aggasztó tünet, például rossz szagú vizelet, légszomj is megjelenne a színen.

Lehetséges, hogy Önnek nagyon sok a teje, ez nem hátrány, de okozhat néha problémákat amiatt, hogy a baba nehezen győzi nyelni, hirtelen nagyon sokat szopik. Ez lehet alkati sajátosság, vagy okozhatja magas prolaktinszint.

Segíthet, ha a baba gyakrabban kerül mellre, így többször eszik kevesebbet. Beválhat, ha az üresebbik mellre teszi olyankor, amikor úgy gondolja, már jóllakott, és csak cumizni szeretne. Az is segíthet, ha szopás után nem bolygatja, hanem megpróbálja óvatosan letenni, esetleg megvárni, amíg elalszik.

Ami pedig a dagiságot illeti: egyéves korára valószínűleg az átlaghoz hasonló alkatú lesz a kisfia, mert a születési súly megduplázása után csökkenni szokott a gyarapodás üteme.

Ha szoptatási tanácsadótól szeretnél kérdezni, itt találod meg elérhetőségüket: www.ibclc.hu

Kapcsolódó cikkeink: