Baba

Így alszanak a babák az első három hónapban

Azt mindenki tudja, hogy az újszülöttek nagyon sokat alszanak, napi 11-16 órát is. De miért éppen az első három hónap után számíthatunk változásra és miért foglalkozunk ennyit a babák alvásával?
2024. Január 11.
baba ásiít
Kép: Getty Images

Azt jól tudjuk, hogy a gyerekek sokkal többet alszanak, mint a felnőttek, gondoljunk csak arra, hogy még egy nagyóvodásnál sem szokatlan a délutáni alvás. Az, hogy mennyi alvásra van szüksége egy gyereknek életkoronként és persze egyénenként is változik, az azonban biztos, hogy egy újszülött nagyon sokat alszik, napi 11-16 órát is. Azt, hogy ezt a sok órát milyen ritmusban alussza a baba, egyénenként elég eltérő lehet, sőt, az adott baba alvási szokásai is általában elég kiszámíthatatlanok, eleinte szinte minden csecsemőnél.

Miért beszélünk ennyit az alvásról?

Központi kérdés kisgyermekes családok körében az alvás. Ennek több oka is lehet. Az egyik ok, hogy mindenki jól tudja, az alvás segíti a fejlődést, tehát fontos, hogy eleget és jól aludjon a baba. A másik ok valószínűleg az, hogy felnőttként furcsállhatjuk, hogy a miénktől teljesen eltérő is lehet a gyerekünk alvásmintája, például mert éjjel is felébred, sőt szopizni is szeretne. Ez azon túl, hogy nagyon fárasztó a szülőnek, aki megszokta, hogy egy huzamban alszik éjszaka, sokakat arra is sarkall, hogy megtanítsa, idomítsa arra a babát, hogy az éjszakákat bizony végig kell aludni, enni, inni pedig nappal kell. De ez nem ilyen egyszerű, sőt, nem is várható el egy csecsemőtől.

Miért olyan kiszámíthatatlan a babák alvási ritmusa?

Normális, hogy a csecsemők alvási szokásai rendszertelenek a születéstől körülbelül az első három hónapig. Ez persze nem azt jelenti, hogy három hónap után minden baba masszívan átalussza majd az éjszakát, ahogy mondani szokás az egyetlen állandó maga a változás a gyereknevelésben és az alvási szokásokban is. Vannak kisbabák, akiket a fogzás gyötör meg annyira, hogy az jelentkezik az alvási ritmusukban is, egy-egy nagymozgás megjelenésekor is számíthatunk arra, hogy felrúgja az addigi alvási rendszert, már ha egyáltalán kialakult. De térjünk vissza az újszülöttekre.

Az újszülötteknek még nem alakult ki a cirkadián ritmusuk. A cirkadián ritmus, más néven alvás-ébrenlét ciklus, egy belső 24 órás óra, amely rendszeres időközönként váltakozik az álmosság és az éberség függvényében. Az első hónapban két-három óránként, a második hónapban pedig három-négy óránként lehet szüksége a babának evésre, hiszen az anyatej gyorsan felszívódik, a babának pedig igen aprócska még a gyomra. Persze a szoptatás nemcsak táplálék, hanem megnyugtatás is.  Ahogy idősebb lesz a baba, nem kell majd olyan gyakran etetni éjszaka (és nappal sem). De felébredhet attól is, hogy nedves lett a pelenkája, fázik vagy épp melege van. Ez teljesen természetes. De evolúciós oka is van annak, hogy a csecsemők felébrednek éjszaka: a túlélésüket jelentette, az óriási ütemben fejlődő agynak is arra van szüksége, hogy viszonylag kis időközönként táplálékhoz jusson.

Szerencsére ezek a kiszámíthatatlan szokások nem tartanak sokáig – bár egy örökkévalóságnak tűnhet, amikor alváshiányban szenvedsz. Egyes babák 3 vagy 4 hónapos korukra már hosszabb ideig alszanak. Más babáknál ez csak később következik be.

Ráadásul a csecsemők nem tudnak különbséget tenni nappal és éjszaka között: ezt is el kell sajátítaniuk, de ez egyfajta érést is jelent, és mint ilyet, nem lehet sürgetni.

Az újszülöttek alvási ciklusa ebben különbözik a felnőttekétől

A csecsemők alvási ciklusai sokkal rövidebbek, mint a felnőtteké. Az alvó újszülöttek az idő körülbelül felét töltik REM-alvásban. Ezzel szemben az idősebb gyermekek és a felnőttek sokkal kevesebb időt töltenek REM alvásban, mint nem-REM fázisban. Úgy gondolják, ez azért van így, mert ez szükséges az agyuk fejlődéséhez. Az újszülöttkori REM-alvás során a baba szeme általában mozog a szemhéja alatt, a karjai és lábai rángatózhatnak. Ezután átmegy a nem REM alváshoz hasonló nyugodt alvásba, amelyben a rángatózás megszűnik, a légzése mélyebbé válik, és nehezebb lehet felébreszteni. A baba egy alvási ciklus alatt többször is átmehet a REM és a nem-REM alvás fázisai között.

Ki kell alakítani egy alvási rutint az újszülöttnek?

Nem, különösen nem az első hetekben. Normális, hogy az újszülöttnek rendszertelen az alvása. Ez részben abból adódik, hogy gyakran kell ennie és sokat kell aludnia. Az első hónapokban mégis elkezdődhet egyfajta menetrend azáltal, hogy következetesen ugyanakkor fekteted le. Ahogy a baba kezdi kialakítani az alvási ritmusát, ezek a rutinok segítenek neki. De számolni kell azzal, hogy ez nem fog egyik napról a másikra bekövetkezni.

Mikor kezdi el a babám átaludni az éjszakát?

Ez a babától függ. Általában 6 hónapos korára a legtöbb – de nem minden – baba képes 8-12 órát aludni, rövid ébredésekkel, de etetés nélkül, éjszaka is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a baba ezt meg is teszi. Ha nem is alussza át az éjszakát, a baba alvási szokásai néhány hónap alatt valószínűleg kiszámíthatóbbak lesznek. Hogy utána megint újabb és újabb minták legyenek, fogzástól, napi ingerektől, egy-egy új képesség, mozgás elsajátításakor.