Baba

Kell az újszülöttre sapka?

Szükséges sapkát adni az újszülött babára? Csak kint kell sapkát viselnie a babának?
2022. November 20.
baba sapka
(Kép forrása: Getty Images)

Amikor a babák megszületnek, egy kényelmes, meleg környezetből – az anyaméhből – kerülnek ki egy olyanba, ami kifejezetten hideg lehet. Ezért az oka annak, hogy a kórházban sokszor azonnal andnak egy vékony sapkát a babákra.

Mikor kell sapkát hordania a babának? Kell egy újszülött babára sapka a kórházból hazaérkezés után otthon, alvás közben, illetve amikor kimentek vele levegőzni?

Kell a babára sapka bent a lakásban?

Ahogy a Babycenter is írja, a babára nem kell sapkát adni a lakásban. Nincs arra bizonyíték, hogy ez segítene megelőzni a hipotermiát (kihűlést), és valójában növeli a baba túlmelegedésének kockázatát, mert a csecsemők nem tudják úgy szabályozni a testhőmérsékletüket, mint a felnőttek.

Ha nem vagy biztos abban, hogy a baba teste elég meleg-e, tapogasd meg a kezeit, a lábait és az orrát. Ha hidegnek érzed érintésre, segíts melegen maradnia azzal, hogy rétegezed a ruháit. Általános szabály, hogy a babáknak eggyel több rétegre van szükségük, mint a vele egy háztartásban élő felnőtteknek ahhoz, hogy kényelmesen érezzék magukat.

Kell a babára sapka alváskor?

A babára ne adj sapkát éjszakára sem, ne tedd le sapkában aludni. A kisbabák a testhőmérsékletüket részben a fejükön keresztül szabályozzák, és a túlmelegedés növelheti a bölcsőhalál (SIDS) kockázatát. A sapka pedig le is eshet alvás közben, és eltakarhatja a baba arcát, ami növeli a fulladás kockázatát.

Hogy éjszakára melegen tartsd a picit, annak is a legjobb módja a könnyű, réteges ruházat. Ügyelj arra, hogy a szobája ne legyen sem túl meleg, sem túl hideg, az ideális a 20-22 °C közötti hőmérséklet.

Kell a babára sapka, amikor kint van?

A kisbabák akár a testhőmérsékletük egyharmadát is leadhatják a fejükön keresztül. Tavasszal, ősszel és télen a hűvösebb, hideg időjárás, a szél miatt szükséges egy, az időjárástól függően vékonyabb vagy vastagabb sapka, amikor kimentek levegőzni, nyáron pedig a fényvédelem miatt van erre szükség. A kisbabákra 6 hónapos kor alatt nem lehet fényvédő készítményt kenni, ezért a ruházatukkal szükséges őket védeni – a fejét, az arcát és a nyakát egy szélesebb karimájú, jól szellőző, vékony kalappal tudod óvni.

Forrás: babycenter.com