Baba

Két fasírt, amit a baba és a család is ehet

Egy halas és egy zöldséges fasírt receptjét ajánljuk, amelyekből az egész család, kicsik és nagyok is jóllakhatnak.
2022. Január 28.
Két nagyszerű fasírtrecept az egész családnak (Fotó: Getty Images)

Remek ebéd vagy vacsora lehet némi körettel, salátával bármelyik fasírt, amit a kisebb gyerekek kézbe vehető falatkaként is fogyaszthatnak. Az ételek készítéséhez használt alapanyagokból pedig a babának is tudsz kivenni, majd ezeket párolva és pürésítve kaphatja a legkisebb családtag is.

Zöldséges lazacfasírt

Hozzávalók

  • 300 g lazac
  • 1 db cukkini
  • 1 db sárgarépa
  • 2 db tojás
  • 100 g héj nélküli szikkadt kenyér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 kk. szárított petrezselyem
  • só, bors ízlés szerin

Elkészítés

  1. A sütőt melegítsd elő 180 °C-ra. Egy sütőlemezt bélelj ki sütőpapírral, és kend meg olívaolajjal.
  2. A lazacfilét tisztítsd meg, majd vágd fel apró darabokra. A cukkinit és a répát reszeld le egy nagylyukú reszelőn, hagyd állni 10 percig, majd a kezeddel nyomkodd ki a zöldségek levét. A kenyeret zúzd össze egy aprítógépben, a tojásokat verd fel, a fokhagymát nyod át egy fokhagymanyomón, a fűszereket készítsd elő, majd az összes hozzávalót alaposan keverd össze egy nagy tálban.
  3. A gyereknek szánt adagból a sót és a borsot el is hagyhatod, ebben az esetben csak azután ízesítsd a masszát, miután a neki szánt adagot kivetted belőle.
  4. A masszából gyúrj diónyi nagyságú golyókat, helyezd a kiolajozott sűtőlemezre, és a tenyereddel lapítsd le. Ne felejtsd el megjelölni, hogy a gyerek só- és/vagy borsmentes fasírtjait a sütőlemez melyik oldalára tetted. Spricceld meg a fasírtokat egy kis olívaolajjal, és már mehetnek is a sütőbe kb. 35 percre, amíg aranybarnára sülnek.

Pürékombinációk a babának: sárgarépa-cukkini; sárgarépa-cukkini-lazac. (Ezeket a babának külön párold meg.)

A hozzátáplálási ajánlás szerint a sárgarépa és a cukkini 7-9 hónapos kortól adható a babának, míg szálkamentes lazacfilé már a hozzátáplálás kezdetétől, 6 hónapos kortól.

Édesburgonyás falafel

Hozzávalók

  • 1 konzerv gőzben párolt csicseriborsó (400 g)
  • 2 db közepes édesburgonya (kb. 300 g)
  • 1 db tojás
  • 1 gerzd fokhagyma
  • 4 ek. bármilyen liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 kisebb csokor petrezselyem felaprítva
  • só, bors ízlés szerint
  • olívaolaj

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. Egy sütőlemezt bélelj ki sütőpapírral, és vékonyan kend meg olívaolajjal.

A csicseriborsót csepegtesd le, öblítsd át, és tegyél félre belőle 100 g-ot a baba püréjéhez.

Az édesburgonyákat tisztítsd meg, kockázd fel, és párold puhára. Miután megfőtt, vedd ki a babának szánt adagot, majd a csicseriborsóval együtt készíts belőle pürét (natúr görög joghurttal és petrezselyemzölddel tovább kombinálhatod).

A maradék édesburgonyát és csicseriborsót rakd egy nagy tálba, és nyomd össze egy krumplinyomóval. Érdemes megvárni, amíg az édesburgonya egy kicsit kihűl, mert így könnyebb lesz vele dolgozni, a golyókat megformázni. Keverd hozzá az enyhén felvert tojást, a zúzott fokhagymát, a lisztet, a sütőport és az apróra vágott petrezselymet. Ha van a családban kisebb gyerkőc, aki már eszik darabosat, de még kerülitek a sót és a borsot, akkor neki kanalazz ki egy keveset a masszából, majd a maradékot szórd meg sóval és borssal.

Formázz diónyi nagyságú golyókat, és sorakoztasd fel őket a sütőlemezen – jegyezd meg, vagy jelöld, hogy a gyereknek félretett adagból készített golyókat a sütőlemez melyik részére tetted. Spriccelj a golyókra egy kis olívaolajat, és már mehetnek is a sütőbe. Félidőben átforgatva, 30 perc alatt szép aranybarnára sülnek.

Pürékombinációk a babának: édesburgonya; édesburgonya-csicseriborsó; édesburgonya-csicseriborsó-natúr görög joghurt+petrezselyem. (Ezeket kell kivenned külön a babának.)

Az édesburgonya, a natúr joghurt és a zöldfűszerek már 6 hónapos kortól adhatók a babának, míg a legtöbb bab- és hüvelyes zöldség bevezetését 10-11 hónapos kortól ajánlják.

Forrás: Szabó-Ballók Amarilla: Baba, mama együtt eszik című könyve, ami megvásárolható az Animus-Central weboldalán.

Két fasírt, amit a baba és a család is ehet