Baba

Legszívesebben beleharapnál a babád pufi karjaiba? Ez a cukiság agresszió

Ne ijedj meg: ha legszívesebben belecsipkednél a babád arcába, vagy össze-vissza harapdálnád az aranyos kis tagjait, az egy tipikus emberi reakció - sokan vannak ezzel így, ha egy édes kisbabát látnak.
2019. Július 30.

Időnként ugyanis, ha az emberek valamilyen, számukra nagyon aranyos dolgot látnak, akkor annyira elárasztják őket az érzések, hogy nem tudják magukat kontrollálni. Ennek a gyakori jelenségnek a neve a cukiság agresszió, amit sokszor a babák váltanak ki. Ilyenkor erős érzések lesznek úrrá rajtunk, és éppen az ellenkezőjét tennénk annak, mint azt várnánk – például ahelyett, hogy dédelgetnék azt, aki vagy ami kiváltotta belőlük ezt az érzést, szinte felfalnák. Ez hasonlóan működik, mint amikor valaki elsírja magát, ha nagy boldogság éri – pedig a sírást alapvetően a szomorú dolgokhoz társítjuk.

Mi váltja ki ezt a reakciót?

A cukiság agresszió kifejezést először Oriana Aragón, a Clemson Üzleti Egyetem szociálpszichológia professzora használta egy tanulmányában, amely szerint ez egy olyan reakció, amely segít feldolgozni a túláradó, pozitív érzelmeket. Ilyenkor olyan intenzív boldogságot érzünk, ami erőszakos impulzusként jelentkezik. A professzor szerint, ha egy aranyos csecsemőt, kisállatot, vagy más, nagyon helyes élőlényt látunk, legszívesebben felkiáltanánk (esetenként meg is tesszük), hogy Jajj, mindjárt felfallak!

Azonban ez a vágy nem társul valódi erőszakkal, és nem tudnánk igazából ártani a babáknak, kisállatoknak. Tehát, ha azt érezzük a babánkat nézve, hogy majd? bele harapnánk, az nem jelenti azt, hogy valójában meg is tesszük, csak az agyunk így segít megbirkózni a túláradó szeretettel, amit iránta érzünk. – Ez azért is fontos, hogy ne tegye az embert cselekvőképtelenné az, mennyire ellenállhatatlanul aranyosnak találja a babát, hiszen akkor nem tudná minden pillanatban megóvni – mondta Katherine Stavropoulos, a tanulmány vezető pszichológusa.

Nem mindenki érzi ezt

A cukiság agresszió azonban nem egyetemes jelenség, nem mindenki érzi ezt. A tanulmányban résztvevők 64%-a vallotta azt, hogy már hagyta el a száját az a mondat. hogy Olyan aranyos, hogy mindjárt felfalom!, 74%-uk dögönyözött már meg kisállatot, 60%-uk pedig aranyos kisbabákat. Arra nincs bizonyíték, hogy a szülők nagyobb valószínűséggel érzenének hasonlót, mint azok, akik gyermektelenek.

Ezért normális a cukiság agresszió

Egy 2012-es tanulmány szerint a csecsemők azért rendelkeznek az imádnivaló, babás vonásokkal, hogy ez azt váltsa ki a felnőttekből, hogy gondozni akarják őket. A tanulmány során a résztvevőknek fényképeket mutattak kisbabákról, amelyek egy részét manipulálták: nagyobb szemeket, kisebb orrot, pufókabb arcot csináltak a kisbabáknak. A résztvevőket arra kérték, hogy osztályozzák a fotókat az alapján, mennyire akarják gondozni a rajtuk szereplő babákat. A nem meglepő eredmény az lett, hogy a legimádnivalóbbra szerkesztett babarcok váltották ki a legnagyobb érzéseket.

(Forrás: smartparenting.com.ph)

 Kapcsolódó írásaink: