Baba

Baba etikett: így illik viselkedni egy baba mellett

Íme egy kis összefoglaló arról, hogyan illik viselkedni egy kisbaba közvetlen környezetében. Küldd el a cikk linkjét a családtagjaidnak, barátaidnak is.
2018. Január 12.
Baba etikett: így illik viselkedni egy baba mellett

Lehet, hogy pontosan tudod, hogy kell viselkedni egy állófogadáson vagy hogyan kell bemutatkozni egy üzleti tárgyaláson, de vajon azzal tisztában vagy, mik az alapszabályok, ha egy újszülötthöz mész látogatóba? Összegyűjtöttük a legfontabb tudnivalókat.

1. Moss kezet vagy használj kézfertőtlenítőt!

Semmit nem érintettél meg az úton odafele? Esetleg szentül hiszel a bacik immunerősítő hatásában? Nos, a helyzet az, hogy ez egyetlen anyukát sem érdekel. Érkezés után közvetlenül menj el a legközelebbi mosdóba, és mosd meg a kezed alaposan (ha nincs mosdó a közelben, használj kézfertőtlenítőt) mielőtt megérintenéd a család szeme fényét.

2. Hagyd otthon a gyereked!

A kétévesed imádja a kisbabákat? Igen, a legtöbb kétéves imádja őket. De ne felejtsd el, az újszülöttek törékenyek, a totyogók pedig számtalan bacit hordozhatnak, különösen, ha bölcsibe vagy oviba járnak. Ha mégis vinned kell magaddal a gyereked, beszéld meg vele, hogy nem szabad a babához nyúlni. Ugye, nem szeretnél te lenni az oka a kisbaba első náthájának (vagy az édesanya első igazi kiborulásának)?

3. Ne kritizálj!

Nem a te gyereked? Akkor semmi jogod beleszólni a nevelésébe. Akár családtagról, akár barátról van szó, fogd vissza magad, és kíméld meg szegény anyukát a kéretlen jó tanácsaidtól. Különös tekintettel az öltöztetéssel, a baba megnyugtatásával vagy altatásával kapcsolatban. Azt gondolsz, amit szeretnél, de tartsd meg magadnak. Pont.

4. Ne próbáld meg kitalálni a baba nemét!

A babák ebben a korban nagyon egyformák. Nehéz megmondani, hogy az a cuki kis rugdalódzó egy Gáborkát vagy Gabriellácskát rejt, szóval inkább tartsd a szád. (Senki sem szeretné, ha a kis tündérhercegnőjét kisfiúnak néznék vagy fordítva). Hacsak nincs egyértelmű jele a gyermek nemének (pl. tetőtől talpig rózsaszín ruhácska “Sweet Baby Girl” felirattal a mellkasán), inkább csak annyit mondj “Jaj, de cuki baba!? Sablon? Igen, de egy jó ügy érdekében.

5. Fogd vissza magad!

Ne akard mindenáron megfogni a picit. Dicsérd meg, hogy milyen aranyos, a kezeidet pedig tartsd meg magadnak. Ha közeli rokon vagy barát babájáról van szó, akkor is kérdezd meg, “szabad-e” mielőtt önkényesen kiemelnéd a csecsemőt a kiságyából.

6. Ne legyél rágóka!

A fogzó kisbabák imádnak mindent megrágni, de ez nem jelenti azt, hogy hagynod kéne, hogy tövig rábukjon a hüvelykujjadra (nem, akkor sem, ha most mostál kezet!). Inkább kérj egy rágókát a szülőktől, és azt add oda a kicsinek!

7. Tartsd meg a rémtörténeteket magadnak!

Ugyanúgy, ahogy egy terhes kismama sem szeretné hallani a 37 órás vajúdásod történetét, egy újszülött anyukája sem valószínű, hogy kíváncsi rá, hogy hányszor voltatok kórházban a kétévesed agyhártyagyulladása miatt. Teljesen normális, hogy egy újszülöttet látva előtörnek belőled az emlékek, de próbáld csak a szépeket megosztani. Egy aranyos ajándék, egy kedves szó, esetleg egy kis meleg étel a sarki étteremből – mind-mind szuper ötlet, ha látogatóba mész, a rémsztoriktól azonban légy szíves kíméld meg a szülőket.

8. Kerüld a túl intim témákat!

Azt a kérdést, hogy “és szoptatsz?” egyszerűen mellőzd. Ez a téma 100%-ban az anyára tartozik, az ő kizárólagos joga eldönteni, hogy hogyan táplálja a gyermekét. Az erről szóló beszélgetések közben elhangozhatnak ugyanis olyan mondatok, amivel megsértheted az amúgy is érzékeny állapotban lévő kismamát (akkor is, ha nem állt szándékodban). Szóval állj ellen a kísértésnek, és kérdezd meg inkább, hogy tudnál-e valamiben segíteni.(Cikk forrása itt)Kapcsolódó cikkeink babalátogatás témában: