Baba

Lehetnek-e rémálmai a csecsemőknek?

Nyöszörög, esetleg hirtelen felsír a baba az éjszaka közepén. Biztos benned is felmerült a kérdés, lehetséges, hogy a babádnak rémálmai vannak?
2024. Február 27.
baba alszik
Kép: Getty Images

„Sok szülő elgondolkodik azon, hogy vajon rémálma van-e a kicsinek, amikor éjszaka vagy alvás közben felsír. Valójában nem gondoljuk, hogy a csecsemőknek az éjszakai felsírását rossz álmok okoznák” – mondta Dr. Lisa Meltzer, gyermekpszichológus a Today’s Parentnek.

Ha nem rémálom, akkor mi?

Bár úgy tűnhet, hogy rémálmok okozzák a felébredést, van egy sokkal gyakoribb magyarázata: inkább a túlfáradtság jele lehet vagy az, hogy még nem tudnak egyszerűen visszaaludni, amikor felébrednek. Természetesen okozhatja az is, hogy éhes, szomjas, pelenkacserére van szüksége vagy kényelmetlenül érzi magát. A hirtelen felébredés, társulva sikítással, sírással az alvási ciklusok közötti átmenettel magyarázható: ilyenkor kicsit vagy teljesen felébredünk, de mi felnőttek vissza is alszunk minden gond nélkül, a kisbabák azonban erre még nem képesek.

Alanna McGinn alvásszakértő felvázol egy másik problémát, amelyet össze lehet téveszteni a rémálommal. „Néha a csecsemők teljesen felébredhetnek, és ha nem képesek önállóan visszaaludni, akkor külső támogatásra van szükségük.” Ez magában foglalja az etetést, a cumit, a ringatást vagy bármilyen más, általuk megszokott elalvási módot, hogy elérjék a következő alvási ciklust.

Ha a baba látszólag alszik, de mégis furcsa hangokat hallat, szakértők szerint akkor sem szükséges felébreszteni.

Mennyi idős kortól lehetnek valóban rémálmai a gyerekeknek?

Szakértők szerint ez valamikor kétéves kor körül jelentkezhet. Egyszerűen azért, mert a kreativitás, a fantáziavilág eddigre érik be annyira, hogy az az álmokban is jelentkezhet.