Baba

Már otthon voltak, mikor jött a telefon a kórházból, hogy rossz babát vittek haza

Boldogan vitték haza újszülött ikreiket a szülők, pár órával később aztán jött a telefon: az egyik baba mégsem az övék!
2022. Március 08.
Összecserélték az ikerpár egyik tagját, egy másik babát vittek haza a sajátjuk helyett(Fotó: Getty Images)

Nem tartott sokáig a kórházból frissen hazatért ikres szülők öröme: az olaszországi Bergamóban történt eset óta – teljesen érthetően – még most is sokkhatás alatt vannak. Egy mulasztás miatt elcserélték a kórházban ikerbabáik egyik tagját, így saját kislányuk helyett egy másik újszülöttet vittek haza.

Február 22-én este kapták azt a telefont a szülészetről, ami minden szülő rémálma: “Nem az Önöké a kislány, akit hazavittek, elcserélték őket a kollégák.” 

Sejtették, hogy gond van

Az ikerpár február 19-én, szombaton jött világra és mielőtt elvitték volna a kicsiket az ilyenkor szokásos vizsgálatok és teendők elvégzéséhez, megmutatták őket az anyukának, akinek megdobogtatta a szívét, hogy a kislánynak pont olyan világos haja van, mint neki. Később, amikor végre megkapta a gyerekeket, feltűnt neki, hogy a baba hajszíne sötétebb, mint amilyenre emlékezett. Kétségeinek hangot is adott, de azt a választ kapta, hogy az újszülöttek óráról-órára sokat változhatnak, ami alól a hajszínük sem képez kivételt.

Valamelyest megnyugodott az édesanya, ám a hazatérésük után nem sokkal kiderült, mégis neki volt igaza! Miután telefonon értesítették őket a cseréről, azonnal visszasiettek a kórházba, ahová egyszerre érkeztek azzal az anyukával, akinek az ő kislányukat adták oda tévedésből. “Mint megtudtuk, összecserélték a kislányokat, mielőtt abba a kerekes babaágyba tették volna őket, amiben az anyukák szobájába szokták őket tolni. Azokon az anyukákhoz tartozó lányok neve állt, a karszalagjukon viszont már más szerepelt és ezt senki nem ellenőrizte” – nyilatkozta egy olasz lapnak az ikrek anyukája.

Bocsánatot kértek a mulasztásért

A kórházban, ahol a súlyos mulasztás történt évente 4000 baba jön világra és az ott dolgozók elismerték, hogy hibáztak, amikor nem ellenőrizték, hogy valóban azok a babák kerülnek-e az anyukákhoz, akiknek életet adtak. Bocsánatkérésük nem váratott sokat magára, azon túl, hogy mély sajnálatukat fejezték ki, elmondták, hogy a két kislány mindössze pár óra különbséggel és nagyjából azonos testsúllyal született, ráadásul az édesanyjuknak is meglehetősen hasonló volt a kórtörténete, ami miatt sosem látott helyzet állt elő a szülészeten. Az ott dolgozók szerint ezek együttes jelenléte vezetett ahhoz, hogy az újszülötteket összecserélték – ez azonban nem sokat enyhít a szülők lelki fájdalmán, amit az ijedtség okozott nekik.