Baba

Megdöbbentő dolgok, amiket eddig nem tudtál a kisbabákról

A kisbabák nagyon különlegesek, és számos érdekes dolgot tudnak produkálni életük első időszakában - olyanokat is, amiket esetleg nem is gondolnánk!
2019. Október 08.
 Megdöbbentő dolgok, amiket eddig nem tudtál a kisbabákról (Fotó: iStock)

Az első kaki nem büdös

A mekoniumnak nevezett fekete, kátrányszerű dolog, amit a baba első székletének tekinthetünk, nyálkából, a méhben található folyadékból áll, és minden egyébből, amit az édesanya megemészt. Az újszülötteknek még nincsenek bélbaktériumai, amelyek szagossá tennék a székletet. Ahogy a baba elkezd először enni, az első bélbaktériumok is megtelepszenek, így a következő kaki már szagos lesz.

Időnként nem lélegeznek

A babák alvás közben néha 5-10 másodperces légzési szüneteket tartanak – ami éppen elegendő arra, hogy anya vagy apa pánikba essen. De ez a szabálytalan légzés normálisnak tekinthető a csecsemőknél. (Azonban ha hosszabb ideig nem vesz levegőt, esetleg elkezd kékülni, azonnal orvosi segítségre van szüksége.) Ha pedig egy baba izgatott, vagy sír, akkor a légzése annyira felgyorsulhat, hogy egy perc alatt több mint 60 lélegzetet is vehet.

A mandulájukkal is éreznek ízeket

Bár a csecsemőknek nagyjából ugyanannyi ízlelőbimbója van, mint a nagyobb gyerekeknek vagy a felnőtteknek, azonban ezek több területen találhatók meg – ide értve a torok hátulját, illetve a mandulákat. Az újszülöttek érzik az édes, a keserű és a savanyú ízeket, de a sósat nem. Ennek az oka a túlélés: míg az anyatej édes, a keserű vagy savanyú dolgok veszélyesek lehetnek.

Először könnyek nélkül sírnak

A csecsemők a 2-3. hét körül kezdenek el sírni, azonban könnyekkel nagyjából csak 1 hónapos koruktól fogva. Az ilyen korú kisbabák késő délután, kora este gyakran ok nélkül elkezdenek sírni, és bármit is tennénk, nem akarja abbahagyni.

Az újszülötteknek mellük is van

Amikor megszületnek, mind a fiú és a lány csecsemők is úgy tűnnek, mintha lenne mellük, amiből akár tej is szivároghat! Ez azért képződik, mert a kisbabák felveszik az ösztrogént az édesanyától – a mellek azonban néhány hét alatt eltűnnek.

Szívesebben néznek jobbra

Az újszülöttek mindössze 15%-a fordítja a fejét balra, amikor a hátukon fekszenek. Ennek valószínűleg genetikus oka van, és segíthet azt is megmagyarázni, miért van több jobbkezes ember. Az elfogultság a jobb oldal iránt általában néhány hónap alatt tűnik el.

Több agysejtjük van

Az igaz, hogy a csecsemők agya később nőni fog – duplájára az első évben – de a legtöbb idegsejt már megtalálható benne, amelyek üzeneteket is tudnak közvetíteni. Azonban ezek a neuronok nem maradnak mind életben, így felnőttként már kevesebb marad belőlük. Ezzel együtt hatékonyabb lesz az idegsejtek közti kapcsolat, de a kreativitás csökken.

A kisfiúknak lehet erekciójuk

A kisfiú csecsemőknek lehet erekciójuk az első időszakban, mielőtt pisilnek – ennek a pontos okát nem tudni, de nem kell miatta aggódni. Sőt, az is előfordul, hogy a fiú magzatoknál még az ultrahang készítésekor is tapasztalható hasonló.

Meg tudnak ijedni maguktól

Az újszülöttek nagyon sok dologtól meg tudnak rémülni: hangoktól, illatoktól, erős fénytől, hirtelen mozgástól – de még a saját sírásuktól is. Ezt úgy vehetjük észre, ha kinyújtják oldalra a kezüket, kinyitják a kezüket, majd összezárják, karjukat pedig ismét a testük mellé húzzák – ez az úgynevezett Moro-reflex.

Néhány anyajegy eltűnik

A rózsaszín, vörös anyajegyek, vagy a kékes színű, mongol foltnak nevezett apró bőrhibák általában néhány év alatt elhalványulnak vagy eltűnnek. Az élénkvörös színű hemangiomák pedig megjelenésük után egy ideig erősödnek, majd néhány év múlva felszívódnak.Forrás: webmd.comKapcsolódó írásaink: