Baba

Mi az a pylorus stenosis?

Az egyik leggyakoribb csecsemőkorban előforduló, sebészeti beavatkozást igénylő gyomor-bélrendszeri elváltozás.
2017. Október 09.

Mi az a pylorus stenosis?

Az elváltozás gyomorkimenet-szűkületet jelent, lényege, hogy a gyomor kivezető részének izomrétege megvastagodik, így megakadályozza, hogy a táplálék a gyomorból a vékonybélbe haladjon. Leggyakrabban 2 hetes és 2 hónapos kor között fordul elő az elváltozás, amelynek oka ismeretlen.

Milyen tünetek jelzik a pylorus stenosist?

Evés után a baba akár több méteres távolságra is kilövellő sugárhányása észlelhető. A hányadékban összecsapzódott tej figyelhető meg, akár véres hányás is előfordulhat. Zöld színű, epesavat tartalmazó hányás viszont nincs.

A baba a hányás után éhes lesz.

A székletre jellemző, hogy kis mennyiségű ás ritkább, székrekedés is lehetséges. Súlyfejlődésben is megmutatkozik a betegség: kezdetben stagnálás, majd a későbbiekben súlyesés tapasztalható.

A hányás miatt súlyos esetben dehidratáció alakulhat ki, ilyenkor a baba aluszékonnyá, bágyadttá, letargikussá válhat, vizelete kevés lesz. Sárgaság is kialakulhat.

Mi a teendő, ha észlejük a tüneteket?

Első körben keressük fel a háziorvost, aki kivizsgálást fog javasolni nagy valószínűséggel. A kivizsgálás fizikai vizsgálatot és ultrahang vizsgálatot és laborvizsgálatot is jelenthet.

Ha a betegség beigazolódóik, akkor átmenetileg fel kell függeszteni a szájon át történő táplálást, hogy tehermentesítsék a gyomrot. Ilyen esetben orrszondán keresztül történik a táplálás. A baba infúziót is kaphat, hogy a folyadék- és elektrolitpótlás biztosítva legyen. Annak érdekében, hogy ne apadjon el az anya teje, fejés javasolt.

A betegség kezelése sebészeti úton lehetséges, a beavatkozást pyloromyotomiának hívjuk. Ez elvégezhető laparotomiás vagy laparoscopos műtéti úton is.

A műtét után még átmenetileg előfordulhat hányás, de már a szájon keresztül történő táplálás javasolt. A szoptatás röviddel a beavatkozás után folytatható, sőt az igény szerinti szoptatás lerövidítheti a kórházi tartózkodást.

Kiknél fordul elő gyakrabban az elváltozás?

Leggyakrabban elsőszülött fiúknál figyelhető meg ez az elváltozás. Befolyásoló tényező még a “B” és “O” vércsoport, náluk sűrűbben fordul elő, mint más vércsoportúaknál. Hajlamosító tényező, ha a családban már előfordult a betegség, hogy minden 10. pylorus stenosisban szenvedő baba családjában fordult elő korábban ez a kórkép. Tovább hajlamosító tényező bizonyos antibiotikumok használata (pl. erythromycin) a baba első heteiben, és az is, ha az anya a terhesség késői szakaszában szedett antibiotikumot. Gyakoribb a betegség, ha csecsemő tápszeres és cumisüvegből táplálják.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: gyogyhirek.hu