Baba

Mi legyen a fagyasztott anyatejjel?

Sokan fejnek az első hetekben, a biztonság kedvéért. Segítünk, hogy az értékes anyatej ne vesszen kárba!
2011. Szeptember 28.

Az anyatej fagyasztva 3-6 hónapig eltartható

Ha makulátlanul tiszta, csak erre a célra használt, gondosan lezárt tartályban fagyasztottuk le a frissen fejt tejet, és más élelmiszerektől gondosan elkülönítve, például lezárt dobozban tároltuk a mélyhűtőn belül, ahol a hőmérséklet mindig -20 Celsius-fok alatt volt, akkor 3-6 hónapig biztosan felhasználható marad.

Ha néhány órás állás után fagyasztottuk le a tejet, előfordulhat, hogy felengedés után furcsa szagot áraszt. Ennek az a magyarázata, hogy a tejben található zsírbontó lipáz enzim az állásidő alatt működésbe lépett, és bontani kezdte az anyatej zsírtartalmát. Ezek a bomlástermékek már más illatúak, mint az egészen friss tej, de az egészségre természetesen nem károsak, és ettől nem is rossz minőségű a tej.

Ha a baba mégsem fogadja el, felhasználhatjuk “testápolónak” akár lejárati idő után is a fürdővizébe téve.

Egyébként jó megoldás, ha gyümölcsös turmixot készítünk belőle, vagy vízben előpárolt gabonapehelyhez, instant tejmentes gabonapehelyhez, zöldségpüréhez keverjük. Olvass hozzá néhány receptet! Természetesen annak sincs akadálya, hogy magában igya meg a baba.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin