Baba

Miért harap a kisbaba?

Gyakori, hogy a kisbabák harapnak, főként a fogzás idején. De lehet valamit tenni az ellen, hogy ne harapjon a baba?
2021. November 17.
Miért harap a kisbaba? (Fotó: Getty Images)

Ahogy a baba fogacskái elkezdenek előtörni, valószínűleg ki is szeretné majd próbálni ezeket. Gyakori lehet, hogy a baba harap – valószínűleg nagyon tetszik neki a szülő reakciója a harapásra (hiszen a plüssállatai nem kiáltanak fel, amikor megrágcsálja azokat), de nem akar rosszat a harapással a pici.

Miért harapnak a kisbabák?

A whattoexpect.com szerint a babák különböző okok miatt haraphatnak, többek között a fogzás, a frusztráció, vagy éppen egyszerűen a felfedezés öröme miatt.

Fogzás

Általában a baba 4-7 hónapos korában kezdődik a fogzás, ami fájdalommal járhat együtt. Ahogy egy fog kinő, az okozott kellemetlenséget, fájdalmat a baba megpróbálhatja azzal enyhíteni, hogy megharap valamit, például az anya ujját, vagy szoptatáskor a mellbimbóját.

Játékos harapás

Az is előfordulhat, hogy a baba játékos módon harapdál, vagy azért, hogy megtudja, kap-e bármiféle reakciót tőled erre – és amennyiben kap, akkor gondolhatja azt, hogy ez egy játék.

Felfedezés

A baba fejlődésének teljesen normális része, hogy a szájába vesz dolgokat, és így próbálja felfedezni a környezetét. Nagyjából 4 hónapos korától kezdve elkezdhet a baba a szájába venni mindent, ami csak a keze ügyébe kerül, és ha fogai is vannak már, ezzel okozhat például ujjharapást is.

Frusztráció

Bár ez az ok gyakoribb a kisgyerekeknél, akik harapnak, de egy idősebb baba is haraphat amiatt, hogy ezzel kezelje a frusztrációját, illetve ha nem érzi jól magát. A baba nem tudja kifejezni, hogy mi a baja – de vannak fogai.

Mit lehet tenni, ha a baba harap?

  • Maradj nyugodt, de legyél határozott – ha a baba nagyot harap, te pedig felkiáltasz, esetleg megszidod, azzal csak ösztönözheted arra, hogy ismét megpróbálja. A legjobb ezért az, ha nyugodt hangon azt mondod neki például, hogy “nincs harapás”, miközben óvatosan leválasztod a kis fogait az ujjadról.
  • Elterelés – énekelj valamit, mutass neki egy játékot, menjetek oda az ablakhoz, hogy megnézhesse, mi zajlik éppen odakint, hogy elvond a figyelmét. Legyél következetes ebben a rutinban.
  • Ajánlj fel valamit, amit megharaphat – ha a kisbaba azért harap, mert fogzik, adj neki egy rágókát, steril textilkendőt, stb., amit rágcsálhat helyette. Segíthet az is, ha masszírozod a fogínyét, illetve erős fogzási fájdalom esetén érdemes tanácsot kérni a gyermekorvostól, hogy mivel csillapíthatod a baba fájdalmát.
  • Figyelj arra, mit mondasz neki – még ha nem is érti meg teljesen, a beszéd és a viselkedés hatással lehet a babára. Ha harapdálós időszaka van, az olyan kifejezéseket, mint az “Olyan aranyos vagy, hogy mindjárt megeszlek!”, illetve a baba ujjainak, lábacskáinak, orrának, stb. játékos harapdálása, csipkedése is harapdálásra ösztönözheti.

Forrás: whattoexpect.com