Baba

Miért rándul össze a csecsemő alvás közben?

A baba ágya mellett strázsáló szülőknek feltűnhet az a furcsa szokás, hogy az édesdeden szunnyadó csecsemő összerándul álmában. Normális ez a szokás? És ez a furcsa dolog hatással van a baba alvására is?
2020. Február 21.
Miért ugranak a csecsemők alvás közben? (Fotó: Getty Images)

Baj, ha ezt csinálja a baba?

Lynelle Schneeberg gyermekpszichológus szerint ezeket az ugrásokat hipnikus rángásnak nevezzük, és normális részei az elalvásnak. – Ez csupán annyit jelent, hogy a baba pihenteti az izmait, miközben alszik – magyarázta a szakértő, aki szerint a babáknál ez a dolog hasonló ahhoz, ahogyan mi is időnként arra ébredünk nem sokkal azután, hogy elaludtunk, hogy úgy érezzük, elesünk vagy megbotlunk. Sőt, a felnőtteknek ugyanúgy vannak hipnikus rángásai, csak általában nem ébrednek fel rá.

De mi van akkor, ha a baba megébred a rángás után?

Dr. Melissa Liggett, gyermek fejlődési pszichológus szerint ez nem a hipnikus rángás számlájára írható, ugyanis ez nem zavarja a baba alvását. – Ha emellett a baba nem éhes, nem nedves a pelusa, vagy nem érez semmi kellemetlent, nem ébred fel a hipnikus rángások miatt, mert ezek a mozgások önmagukban nem zavarják meg az alvását – hangsúlyozta a szakértő.

A több összerándulás is normális?

Ez érthető is, ha a baba csak egyszer rándul össze – de mi a helyzet akkor, amikor a kicsi gyorsan elalszik, és többször produkálja a furcsa mozdulatot álmában? Ilyenkor felmerül a szülőben, hogy vajon nem fáj-e ez a babának, vagy biztosan jól alszik? Meg kell ezt beszélni a gyerekorvossal? – A csecsemőknek gyakrabban van REM-fázisa alvás közben, ezért aktívabbak álmukban, mint a felnőttek. Nem csak a testük, hanem az agyuk is aktívabb ilyenkor, hiszen ekkor dolgozzák fel az összes információt, amit nap közben megtanultak. Tehát a fejlődésük szempontjából nagyon előnyös, ha alvás közben ez történik velük – mondta el Dr. Liggett.

Tehát a hipnikus rángások furcsák lehetnek, valójában nem kell ellenük tenni semmit, nem kell ekkor felkelteni a babát vagy megpróbálni megakadályozni, hogy ezt tegye a kicsi. Azonban ha a baba alvás vagy ébrenlét közben folyamatosan rángatózik, esetleg nehezen lélegzik, kékül, vagy csak a teste egyik oldala mozog, akkor mindenképpen orvossal kell egyeztetni, mert ezek akár valamilyen roham jelei is lehetnek.

(VIA)