Baba

Hogy változik a baba alvása?

Az első hónapok vége felé a baba egyre többet alszik éjszaka, és a nappali szundik is rendszeresebbé válnak.
2017. Március 13.

Hogy változik a baba alvása?

A legtöbb szakértő szerint a legjobb, ha a baba éjszaka és a nappali alvás közben is egy szobában van veled. A baba alvásidejét te is nyugodtan felhasználhatod egy jó pihenésre a saját ágyadban.

A baba alvási ciklusai

Valamivel hat hónapos kora előtt a baba már hosszabb időt képes végigaludni éjszaka, és csak egyszer vagy legfeljebb kétszer ébred fel enni (a korábbi három-négy alkalom helyett). A gyomra ugyanis még mindig nem tud elegendő ennivalót tárolni ahhoz, hogy nyolc órán keresztül kibírja evés nélkül, most már azonban mindannyian alhattok egy kicsit többet.

Mennyi alvás a normális?

Általános esetben egy ilyen korú csecsemő 24 órából nagyjából 15-öt végigalszik, ebből 10 órát már éjszaka, a maradék öt óra pedig három nappali szundira oszlik el, reggeli- és uzsonnaidőben egy-egy rövidebb, ebéd után pedig egy nagyobb alvás következik. Ne várj azonban túl hamar túl sokat, ugyanis minden kisbaba életritmusa más, így nem kell aggódni, ha az eltér a szakértők által felállított elméletektől. Inkább figyeld meg, mikor álmosodik el a baba, és ennek megfelelően cselekedj. Gyermeked mostanában kezdi felfogni, hogy a nappal játékra, az éjszaka pedig alvásra való.

Változások a baba alvásciklusában

Bár a gyermekek alvásciklusa csak nagyjából négyéves kor körül éri el a 90 perces hosszúságot, ebben az időszakban már egyre kevésbé valószínű, hogy teljesen felébrednének a ciklusváltások között. Ez azzal hozható összefüggésbe, hogy már hosszabb időt is kibírnak evés nélkül, bár a teljes éjszakát még mindig nem képesek végigaludni, illetve ekkor már a rendszeres alvásra szoktatás is elkezdi meghozni az eredményét.

Az álmosság jelei a babánál

Hathetes korától a baba már tudja jelezni, ha álmos. Bár a jelek nagyon különbözőek lehetnek, az alábbiak általában jelen vannak:

– A baba zavartnak és nyugtalannak tűnik, pedig tiszta a pelenkája, és nem is éhes

– Húzogatja vagy dörzsöli a fülét

– Dörzsöli a szemét

– Bambul a semmibe

A baba egyre könnyebben visszaalszik, ha felébred éjszaka

Az alvásciklus még ebben a korban is csupán REM- (álmodó) és mély alvási szakaszokra tagolódik. Onnan tudod megállapítani, hogy álmodik, hogy a szeme érzékelhetően, gyorsan mozog a szemhéja alatt – innen a REM-álomszakasz elnevezése -, és néha megrándulhat a karja vagy a lába. Ezek a mozgások hathetes kora előtt valószínűleg teljesen felébresztették, mostanra azonban már nem zavarják meg az álmát.Egy csecsemő születése után egy álomciklus nagyjából fele-fele arányban tagolódik REM- és nem REM-szakaszokra, de hat hónapos kora körül már elkezd csökkenni a REM-szakaszok hossza. A felnőtteknél a nem álmodó szakasz három fázisra osztható az alvás mélysége szerint: szendergésre, felületes és mély alvásra. A csecsemőknél a nem REM-szakasz még lineáris, nem különíthetők el ezek a fázisok, bár ahogy csökken az álmodó fázis aránya, úgy nő az álomtalan álom mélysége is.Az ikrek és a zavartalan alvás

Sok alvásszakértő úgy véli, hogy a csecsemők alvása inkább a fejlettséggel és a testsúllyal hozható összefüggésbe, mint az életkorral. Mivel az ikrek általában kisebb súllyal születnek (az egyikük legalábbis mindenképpen), náluk a töretlen éjszakai alvás kialakulása is hosszabb ideig tarthat, mint az egykéknél. A jó hír azonban, hogy egyszerre fogják elkezdeni végigaludni az éjszakákat.

Helyes alvási szokások kialakítása

Hathetes korában a baba már készen áll arra, hogy megtanulja a különbséget nappal és éjszaka között, és egy kicsit rendszeresebb alváshoz szokjon. A most bevezetett apró mozzanatok később az alvásidő jelzőivé válnak.Talán már a baba életének első néhány hetében életbe léptettél néhány, az alvás közeledtét jelző tevékenységet, ennyi idős korban pedig a kicsi már képes fel is fogni ezeket, itt az ideje tehát, hogy további cselekvések bevezetésével növeld az esti rutin hatékonyságát. Előfordul, hogy a baba nem reagál azonnal a lefekvésre utaló jelekre, de mivel ez az időszak a gyors tanulás ideje, hamar rá fog érezni. A következő technikákkal még inkább hangsúlyozhatod az éjszaka és a nappal különbségét.- Minden este ugyanazt az altatódalt énekeld neki az esti etetés, fürdetés vagy öltöztetés közben. A kisbaba legelőször a hangokat jegyzi meg, a te hangod pedig alapvetően megnyugtató hatással van rá.- Olvass neki esti mesét. Bár ahhoz még kicsi, hogy lapozzon vagy felfogja a szavak értelmét, a hangod megnyugtató lejtése és a szöveg ritmusa elandalítja.- Kívánj jó éjszakát a kedvenc macijának is. Ha a kisbaba látja, hogy az állatkái is ugyanakkor mennek ágyba, mint ő, akkor hozzájuk hasonlóan ő is aludni szeretne majd, így ez a módszer az egyik leghatásosabb esti rutinná válhat.

Az éjszakai etetés

Az esti rutin utolsó eleme valószínűleg az esti etetés. Mindketten helyezkedjetek kényelmes pozícióba, csökkentsd a lámpák fényét, és ezúttal ne próbáld túlzottan lekötni a baba figyelmét. Meg kell szoknia, hogy a nappal a beszéd és a szemkontaktus ideje, az este pedig csöndesebb és kevésbé társasági.Az este folyamán fokozatosan csökkentsd a játék intenzitását, hogy a baba a lefekvés idejére teljesen megnyugodjon.Ha a baba felébred éjszaka, enyhe fénynél etesd meg, nyugtasd meg, ringasd vagy igazítsd meg az ágyát, de ezúttal se kezdeményezz különösebb interakciót. (Ne kezdj játszani vele.)A cikk forrása Judy Barratt: Hogyan altassunk kisbabát? c. könyve.Kapcsolódó cikkeink a baba alvása témában: