Baba

Napirend ikrekkel?

Elvek ide vagy oda, a mindennapok mutatják meg, hogy a legjobb nektek. No és a tesók száma. És persze a rendelkezésre álló segítség.
2011. Október 09.

Nálunk például a hirtelen jött kettős változtatta meg alapvetően alkalmazkodó szemléletemet. Amikor még csak egy gyerekem volt, nem fektettem túlságosan nagy hangsúlyt a pontos napirend kialakítására. Igény szerint szoptattam, pelenkáztam, altattam, szórakoztattam, sétáltattam a kicsimet.

Aztán amikor megszülettek a lányok, be kellett látnom, hogy ugyanezzel a módszerrel ikres anyukaként a teljes káosz lenne úrrá rajtunk. De hátrább az agarakkal! Nagyjából három hónapos korukig még nem szerencsés alkalmaznod a különböző könyvekben olvasott, barátnőtől hallott „idomítási” módszereket. Kicsik még a babák ahhoz, hogy szigorú napirend szerint éljetek, ha nem igény szerint szoptatsz, hanem három-négy óránként, csökkenhet a tejmennyiség. Ekkor még az a legjobb, ha 24 órán keresztül szolgálod őket, és figyeled minden rezdülésüket.

Rendeződjünk!

Később, ha már nagyobbak, erősebbek a babák, és megeszik, ami jár nekik, törekedj arra, hogy a számodra legkényelmesebb napirendet és rendszert alakítsd ki. Ilyen például, ha megpróbálod egyszerre szoptatni őket, és az elalvási, ébredési időt is összehangolod. Ha nem teszed, könnyen lehet, hogy az egész napod azzal telik el, hogy a különböző időpontban ébredő aprókat már-már követhetetlen sorrendben eteted, pelenkázod, altatod.

Az első időszak bizony nem könnyű, de lebegjen a szemed előtt, hogy lassan, de biztosan kapaszkodókat tudsz adni magadnak és a babáknak is. Az esti, lefekvéshez köthető rutin ilyen: biztonságot ad nekik és neked is. Egy idő után rögzül bennük, hogy a finom pancsolás után az esti etetés, majd a tetszés szerinti álomba ringatás, éneklés, mesélés következik. És aztán alvás.

Több ikres anyukától hallottam, hogy ha nem lenne valamiféle napirendjük, zuhanyozni se lenne idejük, nemhogy még a háztartási feladatokat is ellátni… Ha van a családban nagyobb testvér, fontos, hogy elegendő figyelmet szentelj neki is. Az azonos napirend kialakítása lehetővé teszi, hogy vele is foglalkozhass – a dupla testvéráldás öröméhez nála ugyanis a mellőzöttség érzése is társulhat.

Rend rugalmasan

Természetesen nem kell vasszigorral ragaszkodnod a kialakított ritmushoz. Semmi baj nem lesz abból, ha egy hosszabbra sikerült estét követően kimarad az esti fürdetés, vagy kitolódik az etetés. Hosszú távon azonban az anyukának, a babáknak és a család többi tagjának is jót tesz, ha napirend szerint zajlik az élet, nemcsak kisbabakorukban, hanem később is, amikor bölcsődések, óvodások lesznek a gyerekeid.

Ha neked úgy könnyebb, akár táblázatot is gyárthatsz, amire időnként ránézve tudod, hogy éppen hol tartasz a teendőkben. Ikreseknél ugyanis gyakran előfordul, hogy azt sem tudják, milyen napszak van.

További olvasnivalók az ikrekről:

  • Ikrek – ahogy elkezdődött
  • Ikrek? Nem is olyan egyformák!
  • Nyaralás ikrekkel
  • Egy szoknya, egy nadrág
  • Forrás: Kismama magazin