Baba

Így nevezd el a babádat, ha szilveszterkor születik

Túl sablonos lenne Szilveszternek keresztelni őt, van azonban jó pár másik alternatíva, ami passzol egy óév végén, újév elején született babához.
2022. December 17.
Carla Gugino, Jessica Biel A Szilveszter éjjel című filmben
Carla Gugino, Jessica Biel A Szilveszter éjjel című filmben

Ki ne szeretné, hogy a gyereke lépéseit szerencse kísérje? Mi lehetne jobb kezdet egy különleges születési dátum és egy jól megválasztott keresztnévnél? Az itt szereplő keresztnevek között, melyek mind azt jelentik, szerencse vagy szerencsés, több olyan is akad, amelyiknek elsőre talán furcsa a hangzása, ám ha sikerül megbarátkozni velük, szerencsésebbé tehetik a viselőjüket a többieknél.

Lánynevek

  • Benjamina – héber eredetű lánynév, ami azt jelenti, a szerencse lánya. Míg férfi párja, a Benjámin évről-évre népszerűbb, ez a női név csak az elszórtan fordul elő. Névnapja: március 31.
  • Éda – germán eredetű női név, ami több pozitív jelentést is hordoz: birtok, szerencse, boldogság. Rendkívül ritka név, ezért is jó választás, ha kedvező jelentésű, különleges nevet kerestek. Névnapja: december 13.
  • Eufémia – görög eredetű név, ami azt jelenti, a jót emlegető, szerencsét hozó, jó hírnévvel büszkélkedő. Mindezek ellenére nehéz elképzelni, hogy valaki ezt a nevet adja első névként a kislányának, második keresztnévnek viszont jó választás lehet. Névnapjai: június 18., június 27., szeptember 16.
  • Fortuna – olasz eredetű mitológiai név, amit a szerencse istennője visel. Rendkívül ritka névnek számít, névnapja: április 23.

Fiúnevek

  • Benjámin – héber eredetű fiúnév, ami azt sugallja, hogy viselője a szerencse fia, anyakönyvezhető á-val (Benjámin) és a-val is (Benjamin). Mindkét formája szerepel a száz legnépszerűbb fiúnév 2021-es listájában (a Benjámin az 56., a Benjamin a 72. helyen áll). Névnapjai: január 3., március 31. 
  • Fausztusz – latin eredetű férfi név, ami annyit tesz, szerencsés. Bár jelentése kétségtelenül pozitív, hangzása egyedi – valószínűleg emiatt számít csak elszórtan előforduló névnek. Névnapja: február 15.
  • Lotár – ez az ófrank-német gyökerekkel rendelkező név azt jelenti: hírneves, szerencsés harcos. Rendkívül ritka férfi névként jegyzik, névnapjai: január 27., április 7., június 15., december 30. 
  • Szókratész – görög eredetű utónév két olyan fontos jelentéssel, ami minden kisgyereknek jól jöhet: szerencse, erő. Elszórtan előforduló név. Névnapja: november 28.