Baba

Szoptatás: meddig legyen mellen a baba?

Sokszor felmerül a kérdés, mennyi ideig szoptassuk a babát. Aggódjunk-e, ha túl sokáig van mellen vagy éppen tíz perc után abbahagyja a szopizást?
2021. Május 25.
Szoptatás: meddig legyen mellen a baba? (fotó: Getty Images)

A válasz a kérdésekre egyszerű: a szoptatások hosszát nem szabad korlátozni, ahogy azt sem, hogy a baba hányszor kéredzkedik mellre. Vannak babák, akik gyorsabbak, míg más babák hosszabb ideig vannak mellen egy-egy alkalommal. A szoptatás szinte bármeddig tarthat, 5 perctől egy órán át is, de a szoptatás hossza függ a baba korától.

Az első pár napban a baba naponta akár tizenkétszer is szophat, alkalmanként akár egy órán át is tarthat a szoptatás. Igen, ebben az időszakban szinte egész nap szoptat az anya.

Az első pár hétre jellemző, hogy a baba 20 perc szopizás után elalszik, de ez nem tart túl sokáig, hamar felébred és ismét mellre kéredzkedik. Főleg délután és kora este gyakoribbak és rövidebbek a szopizások.

Hat hetes kor környékén teljesen egyénfüggővé válik, hogy mennyi ideig és naponta hányszor szopizik egy kisbaba.

Három hónapos kortól a legtöbb baba elkezd érdeklődni a világ iránt, ez gyakran abban is megmutatkozik, hogy a szopások gyakorisága megnő, de ideje lerövidül. A babák figyelme könnyen elterelődik a szoptatás alatt. Szintén jellemző, hogy megnő az éjszakai szoptatások gyakorisága, akkor is, ha már előtte a baba átaludta az éjszakát. Ennek az az oka, hogy az éjszakai szoptatásokkal egészíti ki a napi mennyiséget.

Négy és nagyjából kilenc hónapos kor között jelentősen lerövidülhet a szoptatás időtartama, akár 5 perc alatt is “végezhet” a baba. Ebben az időszakban kezdődik meg a hozzátáplálás, ez is befolyásolhatja a szoptatás időtartamát.

Későbbi életkorban jellemző, hogy egy-egy új nagymozgás megjelenésével nyugtalanabbá válnak a babák és többször kívánkozhatnak mellre.

Az igény szerinti szoptatás jellemzője, hogy a baba igényeire figyel az anya, akkor és annyi ideig lehet mellen a baba, amikor és amennyi ideig igénye van rá. A szoptatások számát, gyakoriságát és hosszát nem korlátozzuk. Ne felejtsük el, hogy egy-egy nagymozgás megjelenése, a fogzás, a hozzátáplálás, a baba életkora és még sok minden más is befolyásolhatja a szoptatás mennyiségét és hosszát. Ha a baba kiüríti a mellet, a szoptatás nem fáj az anyának, a baba egészséges, jól fejlődik, akkor nincs ok aggodalomra.