Baba

Szüksége van a babának más babák társaságára?

A babának az első évében számos fontos fejlődési mérföldkövet kell elérnie. De mi a helyzet a szociális készségek fejlődésével? Ezek idővel erősödnek, vagy szükséges esetleg a babának más babák társaságára is?
2020. Szeptember 06.
Szüksége van a babának más babák társaságára? (Fotó: Getty Images)

Amíg a baba megkapja a kellő figyelmet és interakciót a szüleitől, a “társasági élet” más babákkal akár a 2 éves kora körüli időszakig is ráér, hiszen a baba az első 2 évben inkább egyedül, önállóan játszik. – Vannak olyan babák, akik jobban kedvelik a társaságot, és akár már 18 hónapos koruk körül is szívesen játszanak más gyerekekkel, míg mások ezt még nem igénylik ennyi idősen – mondta el Dr. Dyan Hes, gyermekorvos a Rompernek.

Természetesen ártani nem fog a babának, ha ennél korábban is töltheti az idejét más babák társaságában. – Társadalmi, viselkedési, fejlődési szempontból sokat tanulhatnak egymástól, és megismerhetik azt is, hogy cselekedeteik, reakcióik hogyan hatnak másokra, a közös játék során – mondta a lapnak Dr. Whitney Casares, gyermekorvos.

Azonban mindkét szakértő egyetértett abban, hogy a szülők ráérnek a baba 2 éves kora körül gyerektársaságot szervezni a számára. Dr. Hes szerint 2-3 éves korukig a babák más babák társaságában is “párhuzamos játékot” folytatnak, egymás mellett ülnek, de magukban játszanak, de 3 éves koruk után elkezdenek együtt is játszani. Ilyenkor már megismerik az osztozkodást, többet tudnak a türelemről, hogy várják ki a sorukat, illetve jobban tudnak kéréseket betartani.

Amíg pedig nem viszi a szülő a babát gyermektársaságba, azzal segíti a fejlődését, ha lehetőséget biztosít a zavartalan játékra, és kommunikál vele, reagál a viselkedésére.

Forrás: romper.com