Baba

Top 3 babaétel – Ezeket a te gyermeked is szeretni fogja

A babáknál több sajátosság, és tapasztalatok alapján valószínűsíthetjük, mi ízlik a legtöbb csöppségnek. Íme három befutó babaétel.
Cukkini korongocska

Természetesen a hozzátáplálásban (így a recepteknél is) az egyéni sajátosságok döntőek, mindenképp tedd fel ezeket a kérdéseket a receptek elkészítése előtt:

  1. A gyermek egészséges? Mi a helyzet a saját és a családban előforduló betegségekkel? Van veleszületett betegsége? Diagnosztizáltak nála bármilyen betegséget? Jól fejlődik?
  2. Milyen a temperamentuma? Egész pici korától látható babád sajátos viselkedése, ami befolyásolja az étkezését is.
  3. A receptben szereplő összes hozzávaló (legyen az csupán 1 fűszer is) be van vezetve?
  4. A baba milyen állagot fogyaszt szívesen, melyeket utasítja el?

Ha mindenre biztos válaszod van, jöhetnek a receptek a babára szabva. Minden receptet át lehet eszerint egyénileg alakítani, így ne félj a kísérletezgetéstől!

1. Pürés, hozzátáplálás elején álló egészséges babáknak

Pulyka casserole – egytálétel, mely nagyon ízletes, és nem csak a babák imádják. A legjobb eszköz ennek elkészítéséhez egy vastagfalú edény, melyet a sütőbe is tehetsz.

Hozzávalók:

  • 2 közepes db sárgarépa (felső és alsó végének 1/3-a levágva, kizárólag a középső 1/3-t használva a nitrit miatt)
  • 2 közepes db édesburgonya
  • 4 ek. darált pulykacomb
  • egy csipet vaníliarúd kikapart belseje

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 200 C-fokra.
  2. A zöldségeket tisztítsd meg, majd vágd kisebb darabokra!
  3. Dobd be őket az olívaolajjal kikent edénybe, keverd össze a vaníliával, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy pont ellepje.
  4. Tedd rá az edényre a fedőt, majd told be a sütőbe 20 percre.
  5. Vedd le a fedőt, további 5-6 percig süsd.
  6. Pürésítsd, állítsd be a babádnak megfelelő állagot

2. BLW-s/már darabos ételt is fogyasztó, egészségek babáknak

Cukkini korongocska

Kézbe fogható, finom, sajtos fogás, tele fehérjével és rosttal

 

Hozzávalók:

  • 400 g cukkini
  • 25 g reszelt parmezán (legfinomabb a Parmigiano-Reggiano)
  • 100 g reszelt sajt (pl. edámi)
  • 40 g zsemlemorzsa (A legjobb, ha házi. Ha bolti, figyeld a hozzávalókat: babádnak már mind be van vezetve?)
  • szerecsendió (ha már be van vezetve)
  • 1 db tojás

Elkészítés:

  1. A cukkinit reszeld le, nyomkodd ki a levét.
  2. A sajtokat is reszeld le, és add a cukkinihez.
  3. Ízlés szerint reszelj mellé egy pici szerecsendiót.
  4. Keverd össze a zsemlemorzsát és a tojást (pont annyit, hogy formázható masszát kapj).
  5. Formázd: kis korongokat készíts belőle kézzel (először gömböt, majd lapítsd).
  6. Teflonserpenyőben süsd ki a korongokat egy kis olívaolajon.

3. Darabos ételt fogyasztó/BLW-s babáknak, akik diagnosztizáltan vashiányosak

Ha vashiányos a baba, akkor sem kell degeszre etetni marhahússal vagy májjal, elég, ha ez a fajta vas kisebb mennyiségben ugyan, de jelen van az ételben – a felszívódás hatásfoka így sokkal jobb. Segítheted még a vas felszívódását azzal is, ha a vasat tartalmazó recepteknél a gyermekednek adsz c-vitamin tartalmú ételt/italt is.

Marha-jó nyárs, citrusos nyers mangóchutney-val

Hozzávalók:

  • 1 db fanyárs
  • 1 db nagyobb burgonya (vagy 2 közepes)
  • 3-4 ek darált marhahús
  • 1 ek zabpehely
  • pici tojás (kb fél db)
  • 2 ek reszelt, kinyomkodott cukkini
  • csipetnyi reszelt gyömbér
  • csipetnyi curry
  • 1 db kápia paprika
  • 1 db kezeletlen héjú citrom/lime
  • 1 db érett, puha mangó

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsd elő 200 Celsiusra.
  2. A kápia paprikát vágd fel háromszög alakúra, majd hagyd állni fél citrom levében.
  3. Először jöjjenek a golyók: marhahús, tojás, zabpehely, kinyomkodott cukkini, fűszerek – ezt kicsit hagyd állni. Ha a zabpehely megduzzad, állítsd be a formázható állagot.
  4. Közben hámozd meg a burgonyát, vágd szabályos kockákra, párold.
  5. Formázz a marhahús masszából apró golyókat, majd olívaolajjal kikent/sütőpapírral bélelt tepsiben süsd készre. Közben forgatni kell, kb 15-20 percig nagyságtól függően.
  6. A mangóhúst turmixold a maradék fél citrom kinyomkodott levével, plusz egy pici víz hozzáadásával.
  7. Állítsd össze a nyársat: “golyó”, majd háromszög kápia, majd burgonyakocka, majd kápia, majd golyó, és így folytatva a sort, amíg a nyárs be nem telik.
  8. Az öntettel kínáld.

Kapcsolódó cikkek: