Baba

Tüntettek a szoptatásért

Új értelmet kapott a flashmob műfaj, amikor egy nagy csapat anyuka szoptatni kezdett Manchester egyik forgalmas területén, a Trafford bevásárlóközpontban, hogy felhívja a figyelmet a szoptatás fontosságára.
2011. Június 19.

Az eseményt az angol társadalombiztosítás (NHS) által szervezett szoptatási hét keretében szervezték. Sok anyát elkísért a párja, így az apák jelenléte növelte az akció súlyát. A büszke anyukák a központi lépcsősoron telepedtek le a békésen kávézgató emberek elé, hogy így hívják fel a figyelmet a szoptatás előnyeire.

A 18 éves, manchesteri Jade Fitzmartin azt nyilatkozta: „Nagyszerű dolog így együtt lenni, együtt tenni egy ilyen fontos ügyért, mint a szoptatás. Nagyon izgalmas volt részt venni a flashmobban, bár normális körülmények között én is inkább a szoptatós szobákat választom. Minden friss anyukának komolyan kellene vennie a szoptatást.”

Alison Healey szervező beszélt a szoptatás előnyeiről, arról, hogy a szoptatott baba ritkábban beteg, kevesebb a hasmenéses vagy felső légúti megbetegedés, az ekcéma, és erősebb a baba immunrendszere. A szoptatás az anyának is segít például a szülés utáni fogyásban, de már tudjuk, hogy bizonyos daganatos betegségek elkerülésében is fontos.

Gordon McKinnon, a Trafford bevásárlóközpont igazgatója elmondta:

„A bevásárlóközpontunk családbarát, teljes mértékben támogatjuk szoptató anyukákat. Ha ehhez kényelmes és csendes helyre vágynak, behúzódhatnak a szoptatós szobák egyikébe, de ugyanígy szoptathatnak a legtöbb nyilvános helyen, és ezzel a bolttulajdonosaink is egyetértenek.”

A szervezet videofilmet is készített a nyilvános szoptatás elfogadtatásáért.