Baba

Újszülött babát találtak a kecskeméti kórház bejératánál

Az újszülött babát lepedőbe csavarva hagyták a kórház bejáratánál.
2023. Szeptember 07.
(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

„A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház főbejárata mellett 2023. szeptember 5-én hajnalban egy újszülött kisfiút találtak, akit Hajnal Viktor néven neveztek el az Újszülött Részleg dolgozói” – közölte szerdán a kórház Facebook-oldalán.

A poszt szerint az első vizsgálatok alapján a kis Viktor egészséges, 3500 gramm és 52 centiméter, és gyors megtalálásának köszönhetően szerencsére nem hűlt ki drasztikusan.

„Habár a kórházban évek óta működik a mindenki számára anonim módon elérhető csecsemőmentő inkubátor, ezúttal a babát a bejáratnál egy lepedőbe csavarva a földön hagyták magára. A közelben működő Félegyházi Pékség dolgozói munkába érve hallották és látták meg hajnali 4 óra környékén, és azonnal értesítették a kórház munkatársait, így néhány percen belül a baba a gyermekosztályra került biztonságba” – tették hozzá a bejegyzésben.

Az intézmény azt írja, hogy a babára még alapos kivizsgálás és az ilyenkor szükséges ellátás, oltások várnak, majd egy darabig a kórház Újszülött Részlegén marad. A gyermek további sorsával, esetleges örökbefogadással kapcsolatban a hatóságok fognak intézkedni, erről a kórház nem tud tájékoztatást adni.

A kórház felhívta a figyelmet arra, hogy a csecsemőmentő inkubátor továbbra is a régi, megszokott helyén működik, a Nyíri úti telephelyen, a parkolóház felőli oldalon. Az újszülött baba az inkubátorban teljes mértékben anonim módon helyezhető el biztonságosan, és a beépített rendszer automatikusan értesíti a kórház dolgozóit, ha újszülöttet helyeztek el benne.

 

Az elmúlt több mint egy évtizedben a most talált kisbaba az ötödik gyermek, akit pár órával születése után a kecskeméti kórháznál hagytak. A korábbi babákat az inkubátorba tették, legutóbb 2019-ben fordult elő ilyen eset.