Baba

Szülés utáni első vécéhasználat: őszinte videó a valóságról

Amiről még mindig keveset beszélünk, pedig fontos lenne, éppen azért, hogy felkészülhessünk rá. Edukatív és vicces videó egy szülésznőtől.
2023. Február 06.
pizsamás nő háta mögött kezében kaktusszal
Kép: Getty Images

Nehéz úgy beszélni a szülés utáni első vécéhasználatról, hogy ne legyen nagyon ijesztő, elég informatív legyen, sok praktikus tanáccsal is szolgáljon. Nehéz, de nem lehetetlen, jó példák erre a Tina néven a TikTok-ra publikáló nővér posztjai. Ő szüléssel, terhességgel, gyermekágyi időszakkal kapcsolatban oszt meg vicces-komoly videókat. Most épp a szülés utáni első vécéhasználatról:

@mama_nurse_tina That first trip up out of bed to the toilet is like a field trip to the unknown universe **for informational purposes only** #postpartumrecovery #postpartumjourney #expecting #laboranddelivery #birthtok #pregnanttiktok #pregnancytips #childbirtheducation ♬ original sound - ✨Tina✨

A kórházban központi kérdés lesz, hogy hányszor voltunk vécén, és ott mi is történt pontosan, többé ez (sem) magánügy. Ha azonban stresszelünk, akkor bizony egyre rosszabb is lehet a helyzet, ami székrekedéshez vezethet. Mi tegyünk ilyenkor? Igyunk rengeteg vizet, sok narancslevet, együnk szilvalekvárt, joghurtot, sárgabarackot, lenmagot!

A gyermekágyi időszakban fontos, hogy az intim higiéniára nagy hangsúlyt fektessünk: napi két-három alkalommal, langyos tussal tisztítsd meg az intim területeket. Óvatosan itassuk fel a nedvességet a gáttájékról, ha császármetszésre került sor, akkor varratszedésig inkább csak mosakodjunk, ne érje víz a heget!

Vécéhasználatkor kerüljük az illatosított vécépapírt, nagyon fontos, hogy finoman, kíméletesen bánjunk az intim részeinkkel, mellőzzünk mindent, ami irritáló lehet! És persze készüljünk lélekben arra is, hogy nem a baba lesz az egyedüli, aki pelenkát visel…

Forrás: TikTok