Baba

Tisztálkodási aranyszabályok a szülés után

A szülés utáni intim higiénia nagy odafigyelést igényel, hogy ne alakulhasson ki semmiféle fertőzés ebben az érzékeny időszakban. Mire érdemes figyelni?
2020. Szeptember 07.
Tisztálkodási aranyszabályok a szülés után (fotó: Getty Images)

“Senki nem említette, hogy a kórházból én is pelenkában fogok hazajönni” – osztotta meg gondolatait a Twitteren Chrissy Teigen világhírű modell, aki – a szöveghez mellékelt kép tanúsága szerint – a ruhája alatt eldobható hálós bugyit viselt.

A szülést követő több hetes felépülési és gyógyulási időszak valóban számos változást hoz az életünkben, ami sokszor váratlanul ér bennünket, és merőben szokatlan lesz.

A gyermekágy hat hete során testünk mindent megtesz, hogy mihamarabb visszatérjen eredeti állapotába, de ez az időszak roppant sérülékeny a fertőzések szempontjából, így az intim higiénia nagy odafigyelést fog igényelni részünkről.

Vegyük most sorra, melyek a legfontosabb tisztálkodási aranyszabályok!

Ezt használd a gyermekágyi vérzés idején!

A szülést követő időszakban a gyermekágyi vérzés (lochia) okozza az egyik legnagyobb fejtörést. Mire figyelj ezzel kapcsolatban?

A vérzés felfogásához szigorúan tilos tampont és intim kelyhet (menstruációs tölcsért) használni!

Az első hat hétben – a fertőzések elkerülése miatt – csak egészségügyi betétet szabad használni, ezeket pedig rendszeresen – legalább három óránként -cserélned kell!Érdemes beszerezned gyógyszertárban vagy gyógyászati segédeszköz boltokban elérhető hálós bugyit is, ami jól szellőzik, nem irritálja sem a gátsebet, sem a császáros sebet, és a betétet is a helyén tartja. A későbbiekben a jól szellőző, pamut fehérneműket részesítsd előnyben!

Látogasd minél gyakrabban fürdőszobát!

Mivel a gyermekágyi vérzés, illetve a széklet is táptalaj lehet a baktériumok számára, így lehetőség szerint legalább napi 2-3 alkalommal (székletürítés után pedig mindig) langyos tussal tisztítsd meg az intim területeket!Figyelj rá, hogy maradéktalanul száraz legyen a gáttájék, ezért puha pamut törölközővel vagy papírtörlővel itasd fel óvatosan a nedvességet! Kerüld a durva, dörzsölő mozdulatokat az intim tájékon!

Így ügyelj a sebedre!

A gátmetszés illetve a császármetszés hegével kapcsolatban elsősorban arra kell figyelni, hogy tiszta és száraz legyen.

Ha császármetszésed volt, a tisztálkodás során törölközővel vagy folpack fóliával védheted meg a sebet az átnedvesedéstől. Varratszedésig érdemes inkább az óvatos mosakodást előnyben részesíteni.

Tusfürdők, szappanok, viszlát!

A szülés utáni időszakban egy időre búcsút kell venned a szappanoktól, illatos tusfürdőktől. Ezek olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek késleltethetik a sebgyógyulást, és irritációt okozhatnak a gáttájékon, illetve a császáros seb számára is.

Óvatosan a WC-ben!

A tisztaság

A gyermekágyi időszakban különösen ügyelj arra, hogy a vécé higiéniája megfelelő legyen; szükség esetén drogériában vagy gyógyszertárban beszerezhető wc-ülőke-takaróval óvhatod meg magad a kellemetlen fertőzésektől.A vécé használatakor vigyázz arra is, hogy megóvd a gát területét a lehúzáskor felfröccsenő víztől, ami szintén fertőzést okozhat. Csak azt követően húzd le a wc-t, miután teljesen elkészültél és felöltöztél!

WC-papír, törlőkendő

A gyermekágyi regeneráció időszakában az illatos vagy rossz minőségű wc-papírok is tiltólistára kerülnek, akárcsak az illatos, nedves törlőkendők. Ha nem tudod megoldani a tusolást, és muszáj nedves törlőkendőt használnod, akkor alaposan böngészd át, mit tartalmaz az adott termék! Fontos, hogy kifejezetten az intim területek ápolására javasolt szappanmentes és illatanyag-mentes hipoallergén törlőkendőket részesítsd előnyben!A gyermekágyi időszakban kerüld el irrigáló készítmények és eszközök használatát is!

Kézmosás

A WC-használatot követően, betétcsere, valamint aranyeres kenőcsök, kúpok használata előtt és után, továbbá a baba pelenkázása után is ügyelj az alapos kézmosásra! A szennyezett kéz sokféle fertőzést okozhat.

Tippek aranyérbetegségre

Az aranyérbetegség nagyon gyakori probléma terhesség alatt, illetve szülés után. A változatos, rostdús étrend, a mozgás, valamint a megfelelő folyadék-bevitel mellett a végbél környékének tisztán tartásával, valamint aranyeres készítmények használatával gyorsan úrrá lehetsz ezen a problémán. Ha azonban nem foglalkozol az aranyérbetegséggel, akkor súlyosbodhat az állapotod. Ajánlatos beavatnod a nőgyógyászodat, ha aranyérbetegséged van.