6-tól 8 hónapos korig:
Egyszerű, legfeljebb egy-két alapanyagból álló ételek: alma-banán püré, sütőtökpüré, sült alma, alma-burgonya püré, alma-sárgarépa, őszibarack-alma, meggy-burgonya, meggy-főtt zabpehely, alma-főtt zabpehely. Egy-két kávéskanál értékes olajjal is dúsíthatod.
Kedvenc receptünk: Alma-banán püré búzadarával
Főzz meg egy teáskanálnyi búzadarát fél deci vízben, majd keverd hozzá a nyers alma-banán péphez. Hagyd állni pár percig, hogy a dara magába szívja a gyümölcsök levét.
9-től 10 hónapos korig:
Többféle alapanyag, közelítés a család ételeinek ízvilágához. A kedvencet akár több napig, hétig is adhatod, ha annyira ízlik a babának. Remek kombináció például a zöldség-gabonapehely-hús vagy a gyümölcs-krumpli vagy a gabonapehely-hús. A hozzávalókat együtt főzheted majd, azután pépesítsd botmixerrel, esetleg villával. Imádják a kisbabák a brokkolit, cukkinit, póréhagymát, szelídgesztenyét, borsót, spenótot, a püréjükbe keverhetsz már pici fokhagymát és zöldfűszert, például petrezselymet is.
Kedvenc receptünk: Cukkinipüré csirkehússal
Piríts meg egy kávéskanál olajon fél evőkanálnyi csirkehúst és néhány póréhagyma-karikát. Öntsd fel vízzel, majd szórj bele zabpelyhet, egy pici, feldarabolt cukkinit, azután főzd puhára. Ha már elzártad, tegyél bele apróra vágott petrezselymet és pépesítsd.
11-12 hónapos kortól:
Lassanként kaphatja a baba azt, amit a család többi tagja, de olyan formában, hogy meg tudja enni, és ne legyen számára se túl fűszeres, se túl sós. Kaphat például rakott krumplit, ha villával összetöröd, vagy babgulyást, ha krémlevest turmixolsz belőle. Nagyjából egyéves kor tájékán jön el az ideje a tojásnak, a tejterméknek, a déligyümölcsöknek. Az aprómagvas gyümölcsökkel egyesek szerint jobb másfél évig is várni, de egy-két szemmel már próbát tehetsz. A paradicsom kicsípheti a gyerek száját, de általában nagyon szeretik.
Kedvenc receptünk: Csirkés muffin meggyszósszal
Hozzávalók négy felnőtt- és egy babaadaghoz
50 deka friss, magozott, érett meggy, egy citrom leve, 30 deka darált csirkemellfilé, három evőkanál kukoricadara, őrölt szerecsendió, egy tojás, jódozott só, őrölt köménymag, egy teáskanál Vega-mix szárított zöldségkeverék, vaj a sütőforma kikenéséhez
Főzzél sűrű pépet a három evőkanálnyi kukoricadarából, a két deci vízből és a szárított zöldségekből. Sózd meg és szórd bele a szerecsendiót meg a köményt. Hagyd állni, hogy teljesen kihűljön és megdermedjen. Ekkor keverd össze a darált hússal és a tojással a főtt kukoricadarát, és kanalazd a kivajazott muffinformákba. Sütőpapírra téve, egyszerű tepsiben is kisütheted 200 fokon körülbelül 20-30 perc alatt. A meggyet turmixold össze, és öntsd bele a citromlevet, ezt kínálhatod a csirkés muffin mellé.
Ezek is jól jöhetnek:
– Babák hozzátáplálása: ahogy a legjobb a kicsinek és a nagynak
– Ártalmas a túl korai hozzátáplálás!
– Hozzátáplálás: mit ne tegyünk?
– Az 5+1 legfontosabb hozzátáplálási alapelv
Forrás: Kismama magazin