interjú

major mária

„Régebben a gyerekek sokkal inkább a család védőburkában nőttek fel, mégis valahogy önállóbbak voltak” – Major Mária óvodapedagógus

Sportos, rendszeresen teljesítménytúrázik, tele van kreatív ötletekkel és máig futkározik, szerepjátékozik a gyerekekkel - Major Máriáról, a gyerekek körében ismert nevén Maja óvó néniről nehéz elhinni, hogy hatunokás nagymama, és már 1985 óta – csaknem negyven éve - a pályán van. Dolgozott 90 százalékban roma óvodában, távoli tanyasi oviban és igazi elit intézményben is - sok száz család életébe látott bele. Csaknem 40 éves pályafutása tapasztalatairól, a “régi” és a “mai” gyerekek problémáiról és erősségeiről épp úgy beszélgettünk, mint a szakma változásáról, az óvodapedagógusi pálya kihívásairól. 

Apák napja: párjaikat interjúvolták a Gyerekszoba.hu szerzői

A férfiak sok "szidást" kapnak egy jó ideje: a vádak szerint keveset tesznek a háztartásért, kevésbé veszik ki a részüket a babagondozásból, gyereknevelésből, miközben a nőknek társadalmi szinten nem kedvez a megörökölt patriarchális berendezkedés sem. Most egy kicsit rehabilitálnánk a férfiakat (így általánosságban legalábbis), mert bár tudjuk, hogy rengeteg nő, anya panasza jogos, egyre több kompetens, gondoskodó, a felelősséget és a gyerekekkel járó munkát is vállaló apát látunk. Ott vannak a szülőszobákon, a gyerekorvosnál, a játszótéren. És igen, van, amit még jobban is csinálnak nálunk... Apák napján saját párjainkat kérdeztük arról, hogyan élik meg ők az apaságot. Mi okoz nekik örömet benne, mi az, ami nehézséget és mit kívánnának gyerekeiknek az életre.