Család

5 dolog, ami segít összekovácsolni a családot

Családként is szükség van rendszeres közös időtöltésre, hogyan együttesen végezhető tevékenységekre, amelyek erősítik a köteléket köztetek. Ezekre hoztunk most néhány példát!
2022. Szeptember 12.
család együtt ebédel

A rendszeres, közös elfoglaltságok, az együtt töltött idő nagyon fontos a kötődés erősítésére. Az együtt töltött idő alatt beszélgetni is jobban lehet, a gyerekek is könnyebben feloldódnak ezeken az alkalmakon.

Olyan közös elfoglaltságokra hoztunk példát, amelyekből ti is építhettek be néhányat a heteitekbe.

Közös főzés és étkezés

Ha rendszeresen, akár naponta van együtt eltöltött étkezésetek, amely alkalmával a család össze tud ülni, az segítheti a jobb kommunikációt is. Ilyenkor mindenki mesélhet a napjáról, átbeszélhetitek a fontos dolgokat. Ha nem is minden alkalommal, de hetente egyszer ezt azzal is kibővíthetitek, hogy együtt főzitek meg ebédet vagy vacsorát. Lehet ez teljesen véletlenszerűen egy olyan nap, amikor jobban ráér mindenki, vagy egy rendszeres tortilla wrap-készítős csütörtök este, vagy szombati villásreggeli.

Társasozós délután

Szintén nagyszerű rendszeres családi időtöltés a társasjátékozás, ami amellett, hogy szórakoztató, még számos készség elsajátításában is segíthet – fejlesztheti például a problémamegoldást, a stratégiai szemléletet, önbizalmat építhet, és megtaníthatja megfelelően kezelni a vereséget. A társasjátékok során mindenki személyiségének előjöhetnek olyan oldalai is, amiket addig nem igazán ismertetek, és ezek különleges beszélgetéseket is szülhetnek.

Családi túrázás, kirándulás, sport

Néhány hetente kerekedjetek fel együtt egy túrára, erdőjárásra, vagy akár egy hosszabb sétára a városban. A közös mozgás, séta remek köteléképítő elfoglaltság, ráadásul mint rendszeres testmozgás is, jó példát mutat a gyerekeknek. A túrákat kiválthatjátok közös sportolással a kertben, vagy kosarazással a parkban, biciklizéssel, stb. – a lényeg az, hogy jól szórakozzatok közben!

Filmnézős este vagy kulturális program

Biztosan van olyan műfaj a filmekből, amit mindannyian szerettek, ezért érdemes rendszeresen összegyűlni a nappaliban, egy nagy tál popcorn és puha plédek kíséretében, és mehet is a mozi-maraton! Időnként iktassatok be egy mozilátogatást is, vagy menjetek együtt színházba, múzeumba.

Dekoráljatok együtt otthon

A közös alkotás is remekül össze tudja hozni a családot. Ebben a rendszerességet adhatja az, ha az évszakoknak, ünnepeknek megfelelően együtt készítetek dekorációt, illetve közösen díszítitek fel a házat, a kertet.

Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu