Család

7 eszköz, hogy ne jöjjenek vissza a leadott kilók

Nyárra sokan adták le kemény munkával a felesleget. A nyaralások után jön majd az igazi kihívás: a (nagyjából) ideális súly megtartása.
2023. Augusztus 14.
fogyókúra
Fotó: Getty

A fölösleges kilóktól megszabadulni egyáltalán nem egyszerű, de az is kihívás, hogy utána ne szedjük vissza őket. Például túl szigorú diétát választottunk, amit hosszútávon nehéz fenntartani, vagy egyszerűen csak elveszítjük a motivációnkat: a testsúly megtartása ugyanis kevésbé látványos eredmény, mint a pluszkilók leadása.
A feladat nehéz, de nem lehetetlen. Az IFLScience segítségével adunk pár tippet ahhoz, hogy hosszú távon is sikerüljön megtartani az ideális testsúlyunkat.

Legyünk rugalmasak!

Nem várhatjuk el magunktól, hogy mindennap minden percében tudjuk magunkat tartani egy szigorú diétához. Ezért ne érezzük rosszul magunkat, ha néha megbotlunk. Inkább legyen mindig egy megoldásunk az ilyen kilengésekre: például ha túl sokat ettünk a hétvégén, akkor iktassunk be több mozgást a következő hétre.

Készüljünk fel az akadályokra!

Fogadjuk el azt, hogy lesznek olyan helyzetek, amikor nem feltétlenül tudjuk tartani az étrendünket, mint például nyaralások, esküvők, vagy szülinapi bulik. Például próbáljunk meg az utazásunk előtt leadni pár kilót, hogy a vakáció alatt ne kelljen aggódnunk ezen.

Legyünk büszkék arra, amit elértünk!

Bármit is mutasson a mérleg, mindig legyünk büszkék arra, amit elértünk; még ha vissza is jött pár kiló, attól még ne becsüljük le magunkat és a teljesítményünket. Egyes kutatások szerint nagyobb eséllyel tartjuk meg a fogyókúra alatt kialakult szokásokat, ha a módszerekre koncentrálunk, nem a célra. Így kevésbé keserít el, ha néha visszajön az, amit már leadtunk.

Tartsuk meg a jó szokásokat!

Érdemes több olyan szokást is megtartanunk, amelyeket a fogyókúra alatt vettünk fel, hogy könnyebb legyen megtartani az ideális testsúlyt. Akár újakat is felvehetünk: például sétáljunk egyet vacsora után, vagy lépcsőzzünk lift helyett, amikor megtehetjük.

Legyünk aktívak!

Minél többet mozgunk, annál nagyobb valószínűséggel tudjuk megtartani a súlyunkat, hiszen így le tudjuk dolgozni a kalóriákat. Itt az legfontosabb, hogy olyan mozgásformát válasszunk, amit élvezünk is, így nagyobb kedvvel fogjuk csinálni, és nagyobb valószínűséggel fogjuk rendszeresíteni.

Rendszeresen mérjük meg magunkat!

Az ember súlya egy héten belül is változhat 1-2 kilót. Ha rendszeresen megmérjük magunkat, akkor tudni fogjuk, hogy mi az a pont, ami már több a megszokott ingadozásnál. Így még azelőtt meg tudjuk változtatni az étrendünket és az életmódunkat, még mielőtt túl sok kiló felszaladna.

Reggelizzünk!

Több kutatás is született már arról, hogy a rendszeres, zöldségekben és magas rosttartalmú ételekben gazdag reggelik nemcsak a fogyást, hanem a súlymegtartás is segítik. Általuk ugyanis hamarabb telítődik az ember, ezért kevesebbet is eszik.