Család

A gyerekeinkkel együtt fogunk home office-olni – Ilyen lesz a jövő családja

AI által tervezett heti menü, kötelező közösségimédia-oktatás és egyre kitolódó gyermekvállalás. Mi várhat a jövő családjaira?
2024. Április 03.
a jovo csaladja
GettyImages

Korábban elképzelhetetlenek voltak, most mégis a mindennapjaink részei a különböző applikációk, az online rendelés lehetősége vagy akár a home office. Ezek mind olyan technológiai fejlődések, melyek megkönnyítik a családi életünket. De mire számíthatunk pár évtized múlva? Bemutatjuk, miben fognak változni a családok.

1. Az AI segítséget nyújt majd a családi élet szervezésében

Az Ipsos kutatócég What the Future kiadványa szerint az amerikai szülők 57%-a szeretné, ha az AI könnyebbé tenné az életét. 

Angol nyelven már elérhető a Milo, ami egy mesterséges intelligencia alapú családi asszisztens. Bármilyen adatot, képernyőfotót, hangüzenetet, szöveges üzenetet vagy képet és videót is adhatunk neki, ami alapján ő megoldja a kérésünket és a visszajelzéseink alapján egyre tökéletesebben fog válaszolni. Például megkérhetjük, hogy állítsa össze a heti menüt a családnak a megadott preferenciáink alapján, majd küldje el a bevásárolólistát, vagy rendszerezze a naptárunkat és küldjön értesítőt a fontos találkozókról.
Sokak számára ijesztő és szokatlan lehet, hogy a technológia még inkább jelen lehet majd az életünkben, mivel ez egy új, ismeretlen terep. Erre a félelemre reagált a Milo alapítója. „Én egy olyan világban szeretnék élni, ahol a technológia abban segít, hogy minden munkafolyamat fusson a háttérben, és ne nekem kelljen fejben tartanom. Pont, hogy így lesz több időm a hobbimra, magamra és a családommal.

2. Kevésbé lesznek meghatározóak a nemi szerepek

A tradicionális családmodell egyre inkább a múlté, hiszen a nők többsége szeretne kibontakozni a munka világában is, és szerencsére ma már sokszor tapasztaljuk azt is, hogy egy férfinak minden vágya, hogy az apaságot minél inkább megélhesse. Egyre jobban el fog terjedni ez a gondolkodás, mivel így mindkét félnek van választási lehetősége. Lesznek olyan családok, ahol mindkét szülő dolgozik és közösen végzik a házi munkát, lesz olyan, ahol a nő dolgozik és az férfi marad otthon és vélhetően nem tűnik el teljesen a hagyományos modell sem. 

3. Iskolában fogják tanítani tudatos közösségimédia-használatot

Az Ipsos felmérése szerint az amerikai szülők 88%-ának kiemelten fontos, hogy szabályozott legyen a gyerekek képernyőideje. Sok magyar családban is ez a legfőbb konfliktusforrás, mivel az online lét veszélyeivel a gyerekek még nincsenek tisztában, viszont – amint azt mi szülők jól tudjuk – a kisebbek is aktívan használni szeretnék a netet.
Ezért megjelenhet az iskolákban hivatalos tantervi keretek között a közösségimédia-oktatás. Ez csökkentené az online bántalmazások számát, a gyerekek felelősségteljesebben tudnák kezelni az oldalaikat, és kisebb eséllyel dőlnének be az álhíreknek.
Az is tudható, hogy egyre fiatalabbakra tekintenek a potenciális vásárlóként a különféle cégek. Igaz, hogy a gyerekek csak a szüleik pénzéből tudnak vásárolni bármit is, de a hirdetések hozzájuk is elérnek. Így még inkább a felértékelődik a mielőbb oktatás szerepe.

4. Több generáció egy fedél alatt, home office-ban

A jövőben még magasabbak lehetnek az ingatlanárak, így továbbra is gyakori lesz, hogy több generáció él egy fedél alatt. Ennek előnye lehet, hogy a gyereknevelés terhei jobban eloszlanak a családtagokon, viszont így több embernek kell alkalmazkodnia, ami konfliktusokat szülhet. Vélhetően egyre több lesz a lakótársi együttélés is, ami baráti társaságokból vagy akár idegenekből alakul ki.
Ami még nehezítő tényező, hogy a home office már nemcsak mint lehetőség, hanem sok esetben alap munkavégzési körülmény lesz.  Így meg kell oldani az elkülönített munkavégzést is, ami miatt változhatnak a lakások, házak belső terei. 

5. Kitolódó gyermekvállalás a klímaszorongás miatt és környezettudatosabb nevelés

Az amerikai felnőttek 9%-a még későbbre tolja a gyermekvállalást a most jellemző átlagnál, vagy egyáltalán nem is tervez gyereket a klímaváltozás miatt. „Nem tudom, hogy szeretnék-e gyereket szülni ebbe a klímaválságba” – idézi egy Z generációs gondolatát a nemrég megjelent könyvéből Jade Sasser. Az amerikai írónő szerint nem a gyermekvállalási kedv fog csökkenni, hanem az etikai dilemmák fognak még inkább előtérbe kerülni, hogy szülhetünk-e azzal a tudattal, hogy a Föld egyre rosszabb állapotban lesz. Ezt a gondolatot nálunk is gyakran hallani. Reméljük, ebből az is következni fog, hogy a jövő családja környezettudatosabb lesz. Nem lesz idegen senki számára, hogy csomagolásmentes boltban vásároljon, hogy szelektíven gyűjtse a szemetet vagy az, hogy fenntarthatóan öltözködjön. Talán mire a mi gyerekeink felnőnek, számukra ez már nem is lesz kérdés.