Család

A nagyszülők meglepő hatással lehetnek a szülők mentális állapotára

Egy finnországi tanulmány szerint azok az anyák, akiknek a nagyszülők segítenek, kevesebb antidepresszánst szednek.
2024. Június 22.
nagyszülő
Kép: Getty Images

Egy gyerek felneveléséhez egy egész falu kell, tartja a mondás.  Nemhogy egy falu, de olykor még nagyszülők sincsenek, vagy távol élnek. Ez pedig különösen nehéz helyzetbe hozza a szülőket, akik csak egymással pingpongozhatnak a magánélet-gyereknevelés-munka tekintetében. Egy finn kutatás most azt vizsgálta, hogy a nagyszülői támogatásnak milyen hatása van az anya jólétére, akár úgyis, hogy nem egy fedél alatt élnek.

A kutatásban több mint 400 ezer 12 éves és annál fiatalabb gyermeket nevelő finn anyát vontak be és arra jutottak, hogy ott, ahol a nagyszülők rendelkezésre álltak, az anyák kisebb valószínűséggel váltottak ki antidepresszánsokat.

„Azt találtuk, hogy ezek az anyák kisebb valószínűséggel vásárolnak antidepresszánst, ha saját szüleik 70 évnél fiatalabbak, dolgoznak és nincsenek súlyos egészségügyi problémáik” – mondta a HuffPostnak Niina Metsä-Simola, a Helsinki Egyetem professzora, a tanulmány egyik vezető kutatója. Azok a nők, akik szüleikkel együtt vagy egymás közelében éltek, szintén kisebb valószínűséggel használtak antidepresszánst.

A kutatás azt is megállapította, hogy az anyai nagyszülők nagyobb valószínűséggel gyakoroltak pozitív hatást, mint az apai nagyszülők. Ez nem volt meglepetés a kutatók számára, mondta Metsä-Simola. „Korábbi tanulmányokból jól ismert, hogy az anyai nagyszülők, különösen az anyai nagymama, több támogatást nyújtanak, és jobban részt vesznek unokáik életében, mint az apai nagyszülők.”

Metsä-Simola és szerzőtársai úgy találták, hogy a nagyszülők még ennél is nagyobb hatással vannak a partnerüktől különélő anyákra.

Finnországban egyébként kifejezetten nagy hangsúlyt fektetnek a szülők, családok támogatására. A a finn társadalombiztosítás 320 nap fizetett szülői szabadságot biztosít a friss szülőknek, amelyet megoszthatnak egymás között. Emellett a családok mindegyike kap havi gyermektámogatást, amíg a gyermek be nem tölti a 17. életévét.

Bár ez a tanulmány a nagyszülők támogatásának az anyákra gyakorolt hatására korlátozódott, meglehetősen biztos abban a kutatók, hogy ezek az előnyök a gyerekekre is kiterjednek.