Család

Angliában is végrehajtották az első sikeres méhátültetést

A 34 éves nő méh nélkül született, ezért a nővére (akinek már van egy gyermeke) sietett a segítségére szervadományozással.
2023. Augusztus 25.
Orvos méhátültetés előtt

A világ első sikeres méhátültetését 2012-ben hajtották végre, az azóta eltelt idő alatt pedig száz nőnek segítettek abban az orvosok, hogy méhet kapjanak. A legújabb áttörést Nagy-Britanniában érték el, ahol korábban nem végeztek ilyen beavatkozást.

Ahogy a 24.hu cikkéből kiderül, a recipiens egy 34 éves nő volt, aki méh nélkül jött világra, a donor pedig a nővére, akinek már van saját egészséges gyermeke.

Az operációt a Womb Transplant UK nevű jótékonysági szervezet finanszírozta, aminek legfőbb célja az, hogy a méhátültetéssel kapcsolatos kutatásokra gyűjtsön pénzt, azért, hogy a méhátültetés a következő években a meddőség kezelésének lehetőségévé váljon a gyógyszerek, a mesterséges megtermékenyítés és a béranyaság mellett.

Mivel jár a méhátültetés?

A méhátültetés bonyolult eljárásnak számít, melynek során egy sebészcsoport eltávolítja a donor méhét, egy másik orvoscsapat pedig átülteti a recipiensbe. Az operáció mindkét fázisa komoly, többórás beavatkozást igényel, ami után a páciensek napokig kórházban maradnak.

Az alanyok a műtét előtt tanácsadáson vesznek részt, majd a fogadó, ahogy az a szervátültetéseket követően lenni szokott, olyan gyógyszereket kap, amelyek elnyomják az immunrendszert, hogy a szervezete ne lökje ki az új szervet.

A sikeres megtermékenyítés és szülés után a recipiensre újabb műtét vár, hogy eltávolítsák a méhet, így vége szakadhat az immunrendszert gyengítő gyógyszerek szedésének.

Fotó: Getty Images