Család

Apák napja a Gyerekszoba.hu-n: „Nálunk az anya- és az apaszerep egyenrangú”

Bár a társadalom néha mást mond, édesapának lenni semmivel sem kevésbé gondoskodó, érzelmes szerep, mint az édesanyáé. Gyermekeink élete is sokkal gazdagabb lesz, és a család is sokkal inkább kerek egész, ha a férfiakra nem pusztán hátországként tekintünk.
2024. Június 15.
apák napja
Fotó: Getty

Boldog apák napját!

Anya vagy apa… talán nem is ezek a megnevezések a fontosak, hanem összefoglalóan: szerető szülő. Hiszünk benne, hogy egyre kevésbé fontos, ilyen „ősi” szerepek kötődnek egyik vagy másik szerephez, mert mindent megelőz az, hogy egy szülő mennyire odaadó a gyermekével szemben, mennyire segíti a társát, hogyan járul hozzá ahhoz, hogy a család több legyen, mint a benne élők összessége. Apák napján a Gyerekszoba.hu ezt a fajta egyenlőséget, egyenrangúságot hangsúlyozza tudván, hogy a férfiaknak is megvannak a maguk küzdelmei saját szerepükkel, mi pedig szeretnénk megerősíteni őket: igen, a gyerek körül, a háztartásban, a családi mindennapokban legalább annyira szükség van rájuk, mint az anyákra. Ha ezt megértjük, talán egyre kevésbé lesz szükség dedikáltan anyák vagy apák napjára. Ettől függetlenül június harmadik vasárnapja a férfiaké, így hát köszöntünk minden olyan apát, aki arra törekszik, hogy adjon a gyerekeinek, adjon a párjának, családjának. Nemcsak hátországot, de igazi társas jelenlétet, részt vevő odafigyelést is.

„Ha felnőnek, ezt a hozzáállást viszik majd tovább”

Apák napja a Gyerekszoba.hu-n: „Nálunk az anya- és az apaszerep egyenrangú”
Zsolt háromgyermekes édesapaként úgy érzi, sok törődést és odafigyelést ad a gyerekeinek, segíti útjukat. Nagylányuk után iker fiaik sok sikertelen próbálkozás után, donorpetesejtes lombikkal fogantak, Zsolt már akkor is támogatta feleségét minden döntésben.

„Nagy családban nőttem fel, az én édesapám mind az öt gyermekét egyformán szerette és gondoskodott róluk. Én is egy ilyen erős köteléket szeretnék köztem és a gyermekeim között, mint amilyen a miénk volt. Sajnos, ő már nincs közöttünk, de apák napján sokat gondolunk rá” – meséli Zsolt.

Zsolt fontosnak tartja, hogy sokat játsszon a gyermekeivel, a közös időt úgy töltsék el, hogy jól érezzék magukat, de mindenkire jusson külön figyelem is. „A nagylányommal már az is egy ilyen alkalom, mikor edzésre viszem, közben beszélgetünk, elmeséli a vele történteket, míg a kicsikkel az ő kedvenc tevékenységüket tudjuk csinálni. Meghallgatjuk őket, ami könnyít a lelkükön, segít megérteni őket. Azokat az értékeket, melyeket én is kaptam gyermekkoromban, szeretném átadni nekik is. Számomra fontos, hogy a gyermekeim érezzék és tudják, hogy számíthatnak rám.”

Zsolt is úgy vélekedik, hogy ugyan még él a sztereotip kép az apákról, mint a család fő pénzkeresőiről, de látja azt is, hogy sok édesapa gondoskodó szülő, sőt, és persze az sem lényeges, ha az anya keres jobban.„Az, hogy férfi vagyok, nem jelenti azt, hogy kevesebbet érek szülőként. Egy férfi is elvégzi a házimunkát, gondoskodik a gyerekekről: ezek a minták beépülnek majd a gyerekeink életébe is, talán ha felnőnek, ezt a hozzáállást viszik majd tovább. A gyermekeim visszajelzései azt igazolják, hogy nálunk az anya és apa szerep egyenértékű az ő szemükben. Nekem ez a visszaigazolás a legfontosabb.” 

Az apa szerep nem fekete-fehér 

Szeberényi Adrián pszichológus szerint az apák családban betöltött szerepére több dolog van hatással: egyrészt az apa saját személyisége, apai szerepfelfogása, attitűdjei, másodsorban a család, mint rendszer, amiben együtt élnek a tagok: az, hogy köztük milyen kimondott és főleg kimondatlan megállapodások, vélemények és szokások működnek. Ezekre mindre hatást gyakorol továbbá a tágabb közeg: az apa és anya származási családjában uralkodó nézetek, hagyományok, a barátok és szűkebb közösség normái. Végül pedig ezek ágyazódnak be a még tágabb környezetbe, a társadalomba, mely szintén nem egy homogén közeg. A szakember saját, nem reprezentatív szakmai tapasztalatai alapján úgy véli, egyre több apa vesz aktívan részt a család ’érzelmi világában’.Apák napja a Gyerekszoba.hu-n: „Nálunk az anya- és az apaszerep egyenrangú”

„Ugyanakkor azt is látnunk kell, hogy ezzel együtt is jelentős azoknak a családoknak a száma, amelyekben az apa elsősorban az anyagi háttér biztosításával vesz részt a család életében, és amikor a gyermek érzelmi életével kapcsolatban kell valamit tenni, akkor inkább az anyák cselekszenek. Ez olykor a család helyzetéből fakad – például az apának két vagy több állása van, esetleg kamionsofőr és csak hétvégenként jár haza, máskor a szülők attitűdje okozza: úgy érzik, hogy az „érzelmi dolgok” az anyára tartoznak, hiszen ők értenek hozzá.”

„A gyermekeim ugyanúgy kapcsolódnak hozzám is”

Fotó: Farkas Hajnalka

Fotó: Farkas Hajnalka

Sánta Dávid mentálhigiénés szakembernek tanul, mellette három gyermek édesapja. A hétéves lányukat kis időn belül követte az egy fiúból és egy lányból álló ikerpárjuk. A viszonylag kis korkülönbség és az ikrek miatt Dávidnak nemigen volt választása abban, hogy mennyire veszi ki a részét a feladatokból, de ez nála nem is volt kérdés.

Dávidnál korábban ún. férfi meddőséget diagnosztizáltak, így több évet kellett várniuk első gyermekük érkezésére, ami Dávidot igencsak megviselte. Ahogy fogalmaz, többek között emiatt is kötődik minden gyermekéhez nagyon erősen. Azóta sokat foglalkozik az apaság témájával, rendszeresen publikál, és vezeti a „Sánta Bros” elnevezésű blogot is. Blogjának egyik rovatában, az #apaolvass-ban azt próbálja megmutatni más apáknak, hogyan lehet férfiként minőségi időt tölteni a gyermekekkel a munka és a hétköznapi rohanás mellett.

„Számomra a ’gondoskodó apa’ egy olyan kifejezés, amelynek létre sem kellene jönnie, hiszen az édesanyákhoz hasonlóan egy édesapának is kötelessége kivennie a részét mindenből. Nemcsak a gyermeknevelésből, hanem a háztartás-vezetésből és egyéb feladatokból is. Bízom benne, hogy a társadalmilag elvárt szerepek mostanra már felborulóban vannak” – vallja Dávid, majd hozzáteszi: a gyermekvállalás egy közös döntés a pár részéről, a 21. században pedig nem felejthetjük el, hogy az anyák is dolgoznak. „Mi a kezdetektől így oldunk meg mindent, én is igyekszem ugyanannyi időt tölteni a gyerekekkel, mint a feleségem. Ezáltal a gyermekeim ugyanúgy kapcsolódnak hozzám is. Ez nemcsak a gyerekeknek ad sokat, hanem nekem, édesapaként is. Sokkal jobban megismerhetem a gyermekeimet, jobban fogunk tudni kommunikálni egymással. Hosszú távon a gyermek mentális egészségét is nagyban befolyásolja az, hogy kitől milyen mintákat, törődést, időt és visszajelzéseket kap.”

A gondoskodó apa szerepét tekintve sok sztereotípiának kellene változnia

Szeberényi Adrián véleménye az, hogy azok a hagyományok, melyek még napjainkban is hatnak a családfelfogásra és a társadalmi nemi szerepekre, magukban foglalják azt a nézetet, hogy a férfiak kevésbé érzelmesek, mint a nők, kevésbé képesek az érzelmeiket kommunikálni, kevésbé tudnak ezeken keresztül kapcsolódni a gyermekükhöz, mint egy nő. Ha gyakran ez is a helyzet, nem törvényszerű, hogy így legyen. „Inkább abban kell az okokat keresni, hogy a hagyományos szemléletben már a kezdetektől fogva másféle nevelést kapnak a fiúk, mint a lányok: a fiúkat többnyire versengő, erős és az érzelmeiket háttérbe szorító felnőtt férfinak nevelik, míg a lányokat anyáskodó, érzelmes, mások iránt empatikus nőnek. Ha ezek a hagyományos társadalmi nemi szerepek és az erre épülő nevelés megengedőbb volna, és elismerné, hogy a férfiaknak is vannak érzelmeik, és ehhez ők is legitim módon kapcsolódhatnak, úgy a ’gondoskodó apa’ ugyanolyan hétköznapi és megszokott dolognak hatna, mint a ’gondoskodó anya’.” 

A jól megélt szülői szerepek a párkapcsolatban is sokat tudnak segíteni

Dávid szerint egy házaspár kapcsolatában is sokat jelenthet, ha valaki otthonosan mozog az apa szerepben, hiszen azáltal, hogy szülők leszünk, egy nagyon fontos, új lépéshez érkezik el a pár: „Azzal, hogy valakiből édesapa lesz, nemcsak saját magának tud bizonyítani, hanem a párjának, feleségének is. Hiszen önmagának egy olyan új oldalát tudja megmutatni, amiért még inkább szerethető lesz. Ha a párom látja, hogy beleadok mindent, akkor pozitív visszajelzéseket tud adni felém, ami még inkább visszaigazolja, hogy jól csinálom.”

Dávid ugyan lát fényt az alagút végén, de ezek ellenére még mindig úgy érzi, a társadalom és a férfiak még nem állnak készen arra, hogy nyugodtan és bátran kimutathassák az érzelmeiket. „Sajnos még mindig azt társítjuk hozzá, hogy aki érzelmeket mutat ki férfiként, az gyenge.” 

Hogyan fejezhetjük ki hálánkat az apa erőfeszítéseiért?

A szakember mindenkit arra ösztönöz, hogy éppen úgy, mint a család bármely más tagja felé, úgy éreztessük a másikkal a hálánkat és értékelésünket, ahogy ez neki és nekünk egyaránt komfortos. „Van, akinek ajándékkal, másnak együtt töltött idővel, öleléssel vagy kedves szavakkal. A lényeg, hogy az érintett valóban érezze, hogy a család tagjai fontosnak látják őt, örülnek, hogy együtt lehetnek vele, megbecsülik és szeretik.”

Zsolt ugyan örül, hogy az anyák napja mellett az apák napja is helyet kapott a naptárban, de számára olyan hatalmas jelentőséggel nem bír. Nem tartja piros betűs ünnepnek, ahogy fogalmaz, számára inkább a hétköznapi apró örömök jelentik az elismerést: „Nem érzem, hogy külön megerősítés kellene, elég a szeretetük, amit kapok, egy ölelés, egy kedves rajz is feltölt. A gyermekeim által készített ajándékok is felérnek egy óriási ajándékkal, mivel ezt tiszta szívből adják, és örömüket lelik azok készítésében. Feleségem ezen a napon családi programot szervez, hogy együtt lehessünk. Közösen osztozunk a gyerekekkel kapcsolatos feladatok ellátásában, ha egyikünk kicsit kimerültebb, a másik átveszi, és szerintem ez így természetes. Mindenkinek kell egy kis énidő, fontos, hogy ezt is megadjuk egymásnak.”

Dávid és felesége úgy véli, ha az édesapa készül az anyák napjára egy kis virággal, vagy a gyermekekkel közösen készített emlékkel, akkor apák napján ez ugyanúgy megállja a helyét az édesanya részéről. „Én is minden évben kapok a gyermekeimtől valamit, amit együtt készítettek, és a feleségem is készül olyan dolgokkal, amik fontosak számomra. Szerintem minden ünnepnek, így az apák napjának is megvan a maga a fontossága és szépsége, ami a hétköznapokból egy kicsit ki tudja ragadni a családot. Emellett lehet, hogy ez is felnyitja egy-két édesapának a szemét, hogy igenis fontos a szerepük a családban, a család pedig így fejezi ki, hogy észreveszi, ha az édesapa ugyanúgy kiveszi a részét a feladatokból és a gyermeknevelésből” – véli Dávid.

Az alábbi ötletek segíthetnek abban, hogyan tegyétek különlegessé az édesapák számára ezt a napot 

Az a legfontosabb, hogy az ajándék vagy tevékenység személyre szabott legyen, és valóban tükrözze, mennyire értékeljük és szeretjük az édesapákat. Az együtt töltött idő és az odafigyelés a legértékesebb ajándék, amit adhatunk.

 • Kézzel készített ajándékok: készítsünk a gyermekkel közösen személyre szabott képeslapot, fotóalbumot, rajzot vagy festményt!
 • Közös program: szervezzünk közös kirándulást, természetjárást, pikniket vagy városnézést.
 • Sport: ha az édesapa szereti a sportot, szervezzünk közös sportprogramot, kerékpározást, focizást vagy horgászatot!
 • Közös főzés: készítsük el titokban vagy akár az édesapával együtt egy számára különleges ételt vagy süteményt!
 • Vásárolhatunk is: vehetünk gravírozással ellátott ajándéktárgyat, egyedi pólót, könyvet vagy a hobbijához kapcsolódó ajándékot.
 • Írjunk verset vagy levelet, melyben kifejezzük, mennyit jelent számunkra, és milyen hálásak vagyunk neki!
 • Készíthetünk videóüzenetet is.
 • Adhatunk pihenőnapot, amikor semmivel sem kell foglalkoznia, kikapcsolódhat.
 • Szervezhetünk egy masszázst vagy wellness-napot, ahol teljesen ellazulhat.
 • Ajándékozzunk belépőjegyet egy számára fontos koncertre, eseményre!
 • Utazás: szervezhetünk egy rövid utazást vagy hétvégi kiruccanást egy olyan helyre, amelyet szívesen látogatna meg.
 • Játsszunk együtt: vegyük elő kedvenc társasjátékát vagy próbáljunk ki egy újat együtt!
 • Barkácsolás: ha az édesapa szeret barkácsolni, készítsünk együtt valamit, legyen az egy apróbb projekt vagy nagyobb kihívás.