Család

Egyre többet tudni Bruce Willis betegségéről – lánya osztotta meg érzéseit

A színész középső lánya, Scout Willis osztotta meg, hogy hogyan érezte magát édesapja demencia diagnózisa után.
2023. Március 02.
Rumer Willis, Demi Moore, Bruce Willis, Scout Willis, Emma Heming Willis és Tallulah Willis, 2019-ben. (Kép forrása: Stefanie Keenan/Contributor/Getty Images)

Emlékezhetünk a harmincegy éves Scout Willis soraira, aki néhány órával azután, hogy családja arról nyilatkozott, hogy Bruce Willisnél frontotemporális demenciát diagnosztizáltak, Instagram történetében osztotta meg érzéseit: „Érzelmileg fáradtnak és kissé túlterheltnek érzem magam, ugyanakkor nagyon meg vagyok illetődve ennek a sok embernek az apám iránti szeretetétől.

Scout Willis nővére, a 34 éves Rumer és húga, a 29 éves Tallulah is hasonlóan kifejezték köszönetüket Instagram-történeteikben.

A lánytestvérek Bruce Willis és volt felesége, Demi Moore közös gyermekei. A színész 2009-ben házasodott össze mostani feleségével, Emma Heming Willis-szel, akivel két lányuk született, a most 10 éves Mabel Ray, és a 8 éves Evelyn Penn.

Bruce Willis családja február közepén írt arról, hogy az állapota előrehaladt azóta, hogy a 67 éves sztár tavaly bejelentette, hogy visszavonul a színészettől afázia miatt, ami megnehezíti a kommunikációját.

Mióta bejelentettük Bruce afázia-diagnózisát 2022 tavaszán, Bruce állapota előrehaladt, és most már konkrétabb diagnózisunk van: a frontotemporális demencia” – idézte a család nyilatkozatát a People. „Sajnos a kommunikációs kihívások csak az egyik tünete a betegségnek, amivel Bruce küzd. Ugyan ez fájdalmas, de megkönnyebbülés, hogy végre egyértelmű diagnózist kaptunk.”

A frontotemporális demencia olyan állapotokat foglal magába, amelyben az agy frontális és temporális lebenyei veszélyeztetettek. Ezeknek a területeknek a csökkenése beszédproblémákat, emocionális problémákat és a személyiség változásait okozhatják. Egyéb tünetek lehetnek a motoros készségek problémái. A tünetek az idő előrehaladtával általában rosszabbodnak. A betegségben érintetteknél általában 40-65 éves koruk között tapasztalhatják a tünetek, de ennél a korosztálynál fiatalabbaknál is jelentkezhet. Ez a demencia leggyakoribb formája a hatvan év alattiaknál.

Az nlc. megkérdezte Dr. Oczella Pétert, a Panoráma Poliklinika pszichiáterét az elváltozásról. Mint mondta, a frontotemporális demencia egy olyan típusa a szellemi hanyatlásnak, melynek során a folyamatok az agy homloklebenyét (azaz a frontális lebenyt) és/vagy az oldalsó lebenyét (azaz temporális lebeny) érintik. Ezek az agyterületek felelősek többek között az érzelmi és viselkedési folyamatok szabályozásáért, valamint a nyelv használatáért és a megértéséért. Bruce Willis betegsége a demenciák közül az egyik legalattomosabb: bár a mindenki által ismert Alzheimer-kórnál sokkal ritkábban fordul elő, fiatalabb korban alakul ki, gyakran gyorsabb lefolyással és súlyosabb tünetekkel. Ez egy úgynevezett neurokognitív zavar, amikor olyan fontos kognitív funkció sérülhetnek, mint az összetett figyelem, a tanulás, a memória, a motoros funkciók, és ez az érintett személyt már akadályozza a mindennapi életében.„Bruce Willis betegségének előfordulása a nyugati világban 100 ezer lakosra vetítve 2-10 főre tehető, kialakulása a férfiak és a nők között egyforma arányban figyelhető meg.” – magyarázta Oczella doktor. Hozzátette, a diagnosztizálás ebben az esetben nehéz, mert kezdeti fázisban még az olyan képalkotó vizsgálatok sem tudják könnyen kimutatni, mint az MRI vagy a PET. Ráadásul betegséget kezelő gyógyszer vagy terápiás módszer a tudomány mai állása szerint nem áll rendelkezésre, a tünetek azonban jól megválasztott pszichiátriai készítményekkel csökkenthetők.