Család

Ebből az étteremből kitiltották a 12 év alatti gyerekeket

A szülők megalázónak és kirekesztőnek érzik az étterem álláspontját, ezért úgy döntöttek, inkább messziről kerülik ezt a helyet.
2024. Március 03.
kisfiú étteremben

„A 12 év alatti gyerekek nem állhatnak fel az asztaltól és kizárólag folyamatos szülői felügyelet mellett tartózkodhatnak az étteremben. Ha ez nem megvalósítható, kérjük, gondolja át az asztalfoglalást” – olvasható a családbarátnak cseppet sem nevezhető felhívás az O Fragón nevű spanyol étterem honlapján, az online foglalás menüpontra kattintva.

Kiakadtak a kérésen

Az itt dolgozók nem verték nagy dobra a kérésüket, a szülők azonban, akik belefutottak ebbe a felhívásba, igencsak megszólítva érezték magukat és a közösségi oldalakon mérgelődtek. Hozzájuk aztán olyanok is csatlakoztak, akik korábban sosem jártak az étteremben, sőt eszükbe sem jutott volna ott enni, a gyerekekhez való hozzáállásukat azonban nem akarták szó nélkül hagyni.

„Két gyerekkel akartunk asztalt foglalni ebben az étteremben, a honlapon azonban az áll, hogy a családok csak telefonos egyeztetést követően jelentkezhetnek be előre. Szerintetek ez nem kirekesztő és megalázó a szülőkre és a gyerekekre nézve?” – tette fel a kérdést egy megrökönyödött anyuka, aki igazi „kommentcunamit” indított el a felvetésével.

Ha nem tetszik, menjetek piknikezni!

A témával az El Espanol nevű napilap is foglalkozott, ők arra jutottak, hogy az étterem által felállított szabály a hozzájuk betérők komfortérzetét próbálja növelni, és nem mellesleg a családok balesetvédelmét tartja szem előtt, így szerintük nem igazán kifogásolható a felhívás. 

Az anyuka posztja alatt sem osztotta mindenki a véleményét, volt, aki kerek-perec kimondta, hogy az étterem jó döntést hozott: „Sem az étterem dolgozói, sem a vendégek nem kötelesek elviselni mások gyerekeit. Ha valakinek nem tetszik, hogy tilos itt futkározni és felfordulást okozni, akkor inkább vigye piknikezni a családot!”

Egy olasz etikettszakértő, Samuele Briatore is kifejtette ezzel kapcsolatban a véleményét, méghozzá úgy, hogy megpróbált az arany középúton maradni, azaz mind a szülőknek, mind az étteremnek igazat adni. „A gyerekeket meg kell tanítani arra, hogyan kell viselkedni egy étteremben. Azt, hogy milyen típusú helyre lehet beülni a kisebb családtagokkal, a szülő feladata eldönteni. Egész más az elvárás egy pizzériában, mint egy többcsillagos étteremben” – magyarázta a szakember, akivel nehéz nem egyetérteni.

Forrás: Via, Fotó: Getty Images