Család

Ennyi mindenre jó a tojáshéj a kertben

Nem érdemes kidobni a tojáshéjat, hiszen számos dologra használhatjuk a kertben.
2024. Február 22.
(Kép forrása: Getty Images)

Hogy hogyan lehet felhasználni a kertben az elfogyasztott tojások héját, azt az Agrároldal gyűjtötte össze, amit a Sokszínű Vidék szemlézett. A portál szerint tojáshéjakat nem lehet csak úgy rögtön kivinni a kertbe, miután feltörtük ezeket a vacsorához: először is alaposan át kell mosni folyó víz alatt, hogy ne maradjanak rajta tojásmaradékok, a tisztítás után pedig ki kell szárítani a héjakat. Miután megszáradtak, tegyük ezeket egy másik tárolóba, ahol szép lassan összegyűjthetünk egy nagyobb adagot. Ha elegendő tojáshéj gyűlt össze, akkor törjük ezeket minél kisebb darabokra egy fakanállal vagy más erre alkalmas eszközzel – vigyázva arra, hogy ezt a port ne lélegezzük be.

Kalciumforrás a talajnak

A tojáshéjakkal rengeteg kalciumot juttathatunk a talajba. Ehhez akár nagyobb darabokban is elszórhatjuk a héjakat a talaj felszínén, de kisebb darabokban vagy porként sokkal gyorsabban átveszi majd őket a talaj, és így a kártevőket is kevésbé vonzzák majd.

Az ültetőgödrök aljában is el lehet szórni némi tojáshéjat – a paprika és a paradicsom meglehetősen hajlamos a kalciumhiányra. A paradicsomok ültetésekor a lyukba szórt tojáshéj-darabok segíthetnek elkerülni a csúcsrothadást, ami egy gyakori paradicsombetegség.

Ültetéshez

Mivel a tojáshéjak viszonylag hamar lebomlanak, miután a kerti talajba kerülnek, kiválóan alkalmasak magvak elültetésére és kicsíráztatására is. Ehhez a tojásokat próbáljuk meg úgy felnyitni, hogy csak a felső, szűkebb hegyüket törjük le. Tisztítsuk ki a héjakat óvatosan, majd egy tűvel szúrjunk egy-egy apró lyukat a tojás aljára vízelvezetés gyanánt.

Ezt követően helyezzük vissza a héjakat a tojástartó kartonba, töltsük fel ezeket talajjal, majd elültethetünk bennük egy-egy magot. Miután a magvak elkezdik kinőni a tojáscserepeket, a tojással együtt kiültethetjük őket a talajba.

Komposztnak

Az oldal szerint habár a tojáshéjak komposztban való felhasználását vita övezi, valójában nyugodtan hozzáadhatjuk ezeket a komposzthalmunkhoz. A tojáshéjak nagyon lassan bomlanak le, és fontos, hogy a fent említett módszerekkel letisztítsuk és kiszárítsuk a héjakat, mielőtt a komposztba kerülnének. Lehetséges, hogy a héjdarabok a kész komposztban is látszanak majd, de a talajba kerülve éppen olyan hasznosak lesznek majd.

A további felhasználási módokat megtalálod az eredeti cikkben.